пятница, 18 декабря 2015 г.

Скільки витратити на новорічне застілля?

Наступний рік буде високосним і символом його стане Червона (Вогняна) Мавпа. Ця тваринка спритна, цікава, артистична і непередбачувана. Тому недаремно кажуть, що 2016-ий буде сповнений сюрпризами, феєричними подіями. Щоб наступний рік був успішним, варто в новорічну ніч «задобрити» господарку року, поставивши на стіл її улюблені ласощі та екзотичні страви.


Зазвичай витрати на святковий новорічний банкет це як мінімум, одна середньостатистична зарплата. Дозволити собі таку розкіш нині можуть хіба що одиниці. Та впадати у відчай не варто. Свято можна влаштувати і з меншими витратами, головне - аби компанія була весела.
У центрі столу поставте вазу з будь-якими фруктами червоного та оранжевого кольорів і не забудьте про банани! Прикрасьте стіл гарними й оригінальними свічками: червоними та золотистими. Продумайте, аби в новорічному меню були незвичні салати та закуски (наприклад, як салат «Кавун», поданий нижче). Деякі мавпи в природі вживають в їжу птахів і рибу, тому в новорічному меню не обійтися без м`яса птиці і риби. (Морепродукти нині дуже дорогі, тож використайте їх хоча б у декоруванні страв). На гарнір можна приготувати будь-які страви з картоплі, моркви та буряка.
Що стосується спиртних напоїв, то на столі повинно бути червоне благородне винов або ж яскраві коктейлі. Проте зловживати ними не варто, щоб не втратити людську подобу і не перетворитися на справжню мавпочку.
Скільки виділити коштів на продукти для новорічного столу – вирішуйте самі. А щоб зорієнтуватися з цінами, заглянемо до магазинів Щорса. З 1 вересням приблизно на 13% підвищилася мінімальна зарплата для українців і становить – 1378 грн (була 1218 грн). Цікаво, чи на стільки ж у процентному відношенні підросли і ціни на продукти?
Двічі на місяць відділом економічного розвитку, інфраструктури та торгівлі райдержадміністрації проводиться моніторинг роздрібних цін на основні продовольчі товари на ринках та в торговельній мережі району. Для порівняння наводимо вартість продуктів харчування у райцентрі в січні/грудні 2015 року:
Борошно вищого ґатунку (1 кг) - від 5 грн/ від 6,44 грн;
Хліб з борошна І ґатунку, «Пшеничний» (0,6 кг), Щорський хлібокомбінат - 4,10 грн/ 6,40 грн;
Хліб із суміші борошна пшеничного і житнього «Дарницький» (0,7 кг), Щорський хлібокомбінат – 4,10 грн /6,40 грн;
Крупа манна (1кг) - від 6 грн/ 7,95 грн;
Гречка (1 кг) – від 14 грн/ 25,95 грн;
Крупа ячна(1 кг) – від 4 грн/6,36 грн;
Пшоно(1 кг) - від 8 грн/ від 8,55 грн;
Рис (1 кг) від 16 грн/ від 15,49 грн;
Олія (1 л) – від 18 грн/ від 28,29 грн;
Цукор(1 кг) - від 8 грн /від 16,55 грн;
Молоко (1 л) – від 8,66 грн/ від 12,95 грн;
Сметана (1 кг) – від 24 грн / від 24,25 грн;
Масло вершкове (1 кг) – від 65 грн/ від 81,11 гр;
Ковбаси варені І ґатунку (1 кг) – від 25 грн/ від 37,10 грн;
Ковбаси варені в/г (1 кг) – від 28 грн/ від 69,07 грн;
Яловичина (1 кг) – від 55 грн/ від 65 грн;
Свинина (1 кг) - від 55 грн / від 65 грн;
Сало (1 кг) - від 25 грн/ від 50 грн;
М`ясо курей (1 кг) – від 24 грн/ 35,95 грн;
Яйця курячі (10 шт.) – від 8 грн/ від 22,90 грн.
Овочі на базарі теж зросли в ціні (порівнюємо вартість 1 кг): картопля – від 3,30 грн/ від 4 грн; капуста білокачанна – від 2,50 грн / від 8 грн; морква та буряк – 4 грн / 6 грн; цибуля ріпчаста – від 3 грн/ від 12 грн.
І лише яблука можна як і в січні купити на ринку від 5 грн за 1 кг, а от в магазинах – значно дорожче. Ціни на спиртові напої теж підскочили за рік (велику роль відіграло підвищення акцизу на них).
Тож залишається побажати вам успішного походу крамницями у пошуках новорічних знижок. Та, мабуть, це завдання буде не з легких...
А той, хто бажає дійсно відпочити і не витрачати час на приготування новорічних страв вдома, може замовити зустріч нового року в кафе. Вартість замовлення на одну особу в Щорсі становить приблизно від 230 грн. За цю суму обіцяють добре нагодувати (певний набір салатів, холодних закусок та гарячих страв, а також пляшка шампанського і горілки). У цю ж суму входить новорічна розважальна програма з конкурсами і танцями.
Однак, щоб свято не виявилося зіпсованим, пам’ятайте про декілька моментів. По-перше, потрібно не тільки уточнити програму святкування і вартість, а й детальніше розпитати про новорічне меню, щоб у святкову ніч не залишатися голодним і не дозамовляти страви і спиртні напої за новорічними тарифами. При подачі страв на стіл краще попросити розкладати салати кожному в окрему порційну вазочку, а не на загальні тарілки. Адже в загальний посуд салат вам можуть недодати в потрібному обсязі.
А загалом, гарний новорічний настрій не стане кращим від того, що ви наготуєте якомога більшу кількість страв. Настрій створюємо ми самі, та люди, які нас оточують. І це, на щастя, не залежить від нашого гаманця...
Лариса МАРТИНЕНКО

Салат «Кавун»
Куряче філе - 400 г, яйце куряче - 3 шт., цибуля ріпчаста - 1 шт., сир - 150 г, огірок свіжий - 2 шт., помідор (або червоний болгарський перець) - 2 шт., чорні маслини, майонез.
Приготування. Цибулю ріжемо кубиками і заливаємо її гарячою водою (приблизно 0,5 склянки), додаємо туди по 1 ч.л. цукру і оцту 9%. Маринуємо на менше 15 хв.
Куряче філе нарізаємо невеликими шматочками і обсмажуємо на сковороді з додаванням рослинної олії або ж відварюємо.
Яйця дрібно нарізаємо, сир тремо на дрібній тертці.
Починаємо викладати салат. Викладаємо півмісяцем шар готового курячого філе, змащуємо невеликою кількістю майонезу. Потім шар цибулі і знову змащуємо майонезом. Наступний шар - порізані яйця, при цьому робимо невеликий відступ від внутрішнього радіуса. Зверху шар змащуємо майонезом.
Передостаннім шаром викладаємо сир, але кладемо його не весь. Змащуємо майонезом. Сиром, що залишився посипаємо зовнішній край салату (це у нас буде біла м’якоть на кавуновій кірці).
Далі тремо огірок на дрібній тертці, зливаємо з нього сік і викладаємо його з зовнішнього боку «скибки» кавуна - виходить зелена шкірка. Помідор або перець дрібно ріжемо і викладаємо на змащений майонезом сир - це буде м’якоть кавуна. Оливки розрізаємо на кілька частин і викладаємо їх поверх помідора - це буде насіння.
От і все, салат «Кавун» готовий. Він приємно здивує гостей і відповідатиме за кольоровою і смаковою гамою господарці року – Червоній Мавпочці.

Комментариев нет:

Отправить комментарий