понедельник, 14 декабря 2015 г.

Знайшли монети

Нещодавно у музичній школі було знайдено декілька старовинних монет. Сталося це під час монтажу нових металопластикових вікон.


Нагадаємо, що колись приміщення теперішньої дитячої музичної школи було першою в цьому населеному пункті двоповерховою спорудою. Звели його ще у царські часи. Належало воно місцевому підприємцю на прізвище Булденко. На першому поверсі містилися магазин, шинок і щось на кшталт контори торговця, а на другому – орендовані кімнати для приїжджих. Прийшовши до влади, комуністи вирішили, що такий великий об’єкт треба відібрати – начебто в інтересах трудового народу. Пізніше там розмістився райвиконком, начальство. А вже років з п’ятнадцять діти займаються в цьому приміщенні музикою...
Отже, у листопаді бригада робітників зі Славутича почала демонтаж старих віконних блоків. На першому поверсі, у кімнаті, яка з боку двору, під підвіконням було знайдено чотири мідні монети: дві номіналом по три копійки, одну – однокопійчану й ще одну – так звану полушку (півкопійки). На найстаршій значився 1853-ій рік, на „наймолодшій” – 1910-ий. Є припущення, що ці гроші поклали ще під час будівництва. Бо існує такий давній забобон – як зводять стіни, то треба залишити в них монету. У нашому краї нерідко під час розбирання старих хат знаходять під кутніми колодами копійки. Але зараз будівельники такої традиції зазвичай не дотримуються.
Олег МІРОШНИЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий