понедельник, 7 декабря 2015 г.

Перед фіналом бюджетного року

У вівторок колегія райдержадміністрації спільно з президією райради в ході засідання розглянули виконання програми соціально-економічного розвитку та бюджету Щорсівщини за підсумками 9 місяців. Розширену доповідь з цього питання виголосив І-ий заступник голови райдержадміністрації В.В. Радібеда.

Він закцентував увагу присутніх на результатах роботи деяких галузей місцевої економіки й планах вдосконалення системи закладів бюджетної сфери. Коментуючи почуте, депутат райради Г.А. Скидан почав вимагати від виступаючих аналізу ситуації, встановлення конкретного причинно-наслідкового зв’язку існуючих процесів. Надалі з’ясувалося, що чого-чого, а аналізу було цілком достатньо в промові, підготовленій начальником райфінуправління М.О. Іваницьким. Він розповів, що цьогоріч через зміни у Бюджетному кодексі скарбниці міської та сільських рад суттєво  наповнилися за рахунок акцизного збору, податку на нерухоме майно і відсотки платні за землю. Тобто громади населених пунктів району тепер можуть зробити набагато більше для людей, ніж колись. В їхньому розпорядженні наразі є понад два мільйони гривень, якими треба ефективно розпорядитися. Однак, разом з тим, триває процес передачі на баланс району закладів освітньої і соціально-культурної інфраструктури нашого краю. Тобто додаткові гроші  місто й села отримують, але фінансувати школи чи ФАПи має райрада?  Логіки в цьому доволі мало. Тож така ситуація потребує додаткового врегулювання на загальнодержавному рівні. Стосовно податкових надходжень, то вагомим джерелом є акцизний збір (за торгівлю бензином, цигарками, горілкою тощо). Місто Щорс отримало завдяки цьому 1 млн 173,3 тис. грн, Великощимельська сільрада – 194,1 тис. грн. А ось у Гуті Студенецькій – 0 грн, по 200-300 грн – Єлінська, Зарічанська, Новомлинська, Софіївська, Чепелівська. (Коментуючи таку „результативність”, голова райдержадміністрації П.Л. Мірошниченко запитав: „Так  що,  магазини в цих селах практично не продають  тютюнові та алкогольні вироби? Чому керівництво податкової служби не реагує на подібні тенденції?  Адже такого не буває – щоб, скажімо, в невеличкій Жоведі відрахування акцизу складали чималеньку суму, а в майже такому ж за населенням Єліному – майже нічого”).
Добре наповнює сільські скарбниці земельний податок. Зокрема – у Петрівці (285,4 тис. грн), Кучинівці (273,6 тис. грн), Рогізках (261,4 тис. грн), Тур’ї (206,1 тис. грн). Тобто, де працюють великі сільгосппідприємства – справи йдуть непогано.  Єдиний податок з підприємців добре надійшов у Смяцьку сільраду (196,9 тис. грн), Кучинівську (160,2 тис. грн), натомість до Клюсівської – 0 грн. Податок на нерухомість – відвертий мізер. У райцентрі його зібрали „аж” 8,2 тис. грн, у Хотуничах – 4,1 тис. грн, а в Тихоновичах – узагалі – 0 грн. У Суничному спрацювали трохи краще – 6 грн.
Якщо вести мову про  видатки нашого району, то за 9 місяців вони склали 80,9   млн грн. (Натомість доходи місцевих бюджетів усіх рівнів сягнули  суми лише 41,3 млн грн. Це – показник самодостатності нашої територіальної громади). Вперше в історії району на соціальний захист вразливих категорій населення спрямовано 34,6% райбюджету. Для прикладу – допомоги сім’ям з дітьми виплачено 18,4 млн грн). Це більше, ніж на освіту (33,3%), або на  медицину та  культуру разом узятих. Однак, попри складнощі процесу, нині немає затримок у виплаті зарплати працівникам бюджетної сфери.
В обговоренні доповіді взяли участь начальник управління агропромрозвитку РДА Н.О. Дятел, заступник голови РДА В.М. Карпенко, начальник відділення податкової служби О.О. Паренчук, начальник райуправління пенсійного фонду М.С. Шидловська. Окремо слід виділити виступ головного лікаря ЦРЛ М.В. Куценка, який докладно розповів  про ситуацію  у сфері надання  вторинної медичної допомоги мешканцям району. Отже, райлікарня має ліжковий фонд в кількості 190 одиниць, на стаціонарі проліковано 4096 хворих. У ЦРЛ працюють 36 лікарів та 146 середніх медпрацівників. (Вакантні посади інфекціоніста і травматолога). Населення району складає трохи більше 24 тисяч осіб (у місті – 11283, в селах – 12856). Протягом 9 місяців поточного  року народилося 128 дітей, але померло 396 наших земляків. Рівень захворюваності на туберкульоз порівняно з аналогічним періодом минулого року знизився. Однак практично половина населення нашого району  потерпає від серцево-судинних захворювань. Цьогоріч зареєстровано 63 хворих на онкологію. У приміщенні поліклініки функціонує денний стаціонар, там за звітний період проліковано 27 дітей і 348 дорослих. У структурі видатків райлікарні 76,4% - це зарплатня персоналу, 17,8% - енергоносії, 1,7% -  медикаменти (це без інсуліну), 1,4% - харчування пацієнтів. Для лікування  хворих на  цукровий діабет спрямовано 225,4 тис. грн. Позабюджетних коштів на рахунок ЦРЛ надійшло 241,4 тис грн. У централізованому порядку від управління охорони здоров’я облдержадміністрації надійшло 75,8 тис. грн. Також допомагали спонсори – меблями, медичним обладнанням. Разом з цим вживаються заходи економії, заощаджено  майже тисячу кубометрів газу,  понад 12 тисяч кіловат електроенергії тощо.  Райлікарня потребує придбання флюорографічного апарату, стаціонарної дезкамери, автоклаву, гематологічного аналізатора та деякої іншої медичної апаратури. Актуальним є питання виділення  житла молодим лікарям. Бо в перспективі через реальну кадрову проблему місцеве населення вже буде нікому лікувати.
Другим питанням порядку денного колегії була організація гарячого харчування в навчальних закладах. (Доповіла начальник відділу освіти Т.А. Булденко). В обговоренні взяв участь директор гімназії О.В. Щербина. Коротким резюме стала констатація: після вивчення бюджетних  показників на 2016 рік треба збільшити видатки на дитяче харчування.
Олег МІРОШНИЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий