понедельник, 4 марта 2013 г.

Увага! Телефонні шахраї!

Нічну тишу «розіграв» телефонний дзвінок. Коли жінка взяла слухавку, незнайомий чоловічий голос повідомив, що її сина затримали співробітники міліції, начебто він потрапив у «некрасиву історію», і зараз якраз вирішується питання про його подальшу долю.
«Але це не все так погано, і ситуацію можна виправити, - запевнив невідомий добродій, - для позитивного вирішення питання міліціонерам потрібно віддати певну суму. Гроші слід перерахувати на вказаний банківський рахунок. Після цього хлопця одразу відпустять».
Приголомшена і налякана мати зібрала гроші і почала слухняно виконувати поради «посередника», навіть не подумавши перевірити інформацію, не передзвонити синові. Через дві години той сам обізвався, живий і здоровий. Тільки тоді мати зрозуміла, якої помилки припустилася.
… Лише протягом останніх днів в області трапилося три такі випадки. Шахраї ошукали потерпілих на загальну суму 40 тис. грн.
Останній випадок – в обласному центрі. 41-річна жінка, не пересвідчившись у достовірності отриманої інформації, перерахувала на вказаний зловмисниками рахунок 32 тисячі гривень.
Про такі випадки телефонного шахрайства в області міліція через ЗМІ регулярно повідомляє та попереджає громадян. Лише минулого року в регіональних ЗМІ вийшло 45 профілактичних матеріалів подібної тематики: 14 – на телебаченні, 12 – в обласній пресі, 19 – на офіційному сайті УМВС та стільки ж на обласному радіо. Крім цього, застережні матеріали на цю тему неодноразово друкувалися у кожній з місцевих газет у районах Чернігівщини та громадяни все одно потрапляють на гачок шахраїв.
У зв’язку з цим - кілька корисних порад, як не стати жертвою «телефонних шахраїв»: спробуйте негайно перевірити отриману інформацію. Передзвоніть тому, хто «потребує» негайної допомоги, або людям, які можуть в даний момент бути поруч і підтвердити чи спростувати сказане; запитайте невідомого про щось особисте, наприклад, в яке місто він телефонує чи як звати того, хто «потребує допомоги», скільки йому років тощо. Скоріш за все, аферисти працюють навмання і відразу не зорієнтуються, покладуть слухавку.
Якщо скажуть, що телефонують з міліції, передзвоніть у вказаний відділок і перевірте інформацію. Так само і з лікарнями чи іншими закладами. Це займе лічені хвилини, але збереже ваші кошти і нерви.
Якщо ви або ваші знайомі все ж потрапили в подібну ситуацію, і незнайомі люди, представляючись міліціонерами, вимагають у вас гроші за вирішення якихось питань, негайно телефонуйте в міліцію. Цим ви або убезпечите себе від шахраїв, або, в разі підтвердження інформації, що особи дійсно є працівниками міліції, допоможете очистити ряди правоохоронців від випадкових людей. Телефон довіри УМВС України в Чернігівській області - 619-102.
А.ЗЕЛЯК,
начальник Щорського РВ УМВС

Комментариев нет:

Отправить комментарий