четверг, 14 марта 2013 г.

Ірина ЯКУБОВСЬКА, лікар-онколог: «Бережіть себе від раку»

Не всі знають, що близько третини всіх випадків захворювання на рак викликані поганим харчуванням. Інша третина – тютюном.
Далі, за рівнем зменшення, йдуть вірусні інфекції, іонізуюче і ультрафіолетове випромінювання, малорухомий спосіб життя, професійні канцерогени, статеві чинники, алкоголізм, забруднення повітря. І лише від 5 до 10 відсотків усіх випадків захворювання на рак успадковуються. Приблизно в третині випадків цій хворобі можна запобігти. У 70% випадків рак легенів викликаний курінням. Пасивне куріння може стати причиною раку легенів у некурящих. Здорове харчування є важливою складовою профілактики раку. Існує зв’язок між надлишковою вагою і ожирінням та багатьма видами раку, а саме, рак стравоходу, товстої кишки, прямої кишки, молочної залози, тіла матки та нирок. Вживання алкоголю є фактором ризику з розвитку таких типів раку: порожнини рота, глотки, гортані, стравоходу, печінки. Паралельно зі збільшенням кількості спожитого алкоголю підвищується ризик розвитку раку. Ризик стає ще більшим, якщо людина не тільки п’є, але і курить.
Інфекційні захворювання відповідальні приблизно за 22% смертей від раку в країнах, що розвиваються, і 6% у промислово розвинених країнах. Вірусний гепатит В і С викликає рак печінки, папіломовірус людини може викликати рак шийки матки, інфекції шлунка збільшують ризик розвитку раку шлунка.
Забруднення повітря, води та грунту канцерогенними хімічними речовинами було причиною 1-4% усіх ракових захворювань.
Заходами первинної профілактики, в основі яких лежить здоровий спосіб життя, є відмова від шкідливих звичок та шляхом своєчасного виявлення та лікування передракових захворювань ми можемо істотно вплинути на захворюваність та смертність від раку. При своєчасному виявленні більшість онкологічних захворювань піддається лікуванню.
Важливо піклуватися про своє здоров’я. Хтось може дорікнути, мовляв, у країні не найкращі часи, весь день і так на ногах, тут не до здорового харчування і не до занять спортом.
Але будь-яке лікування, особливо серйозного захворювання, обходиться значно дорожче, ніж профілактика. Тому не можна не погодитися з великим Гіппократом, який сказав: «Людина повинна знати, що здоров’я є найбільшим багатством».

Комментариев нет:

Отправить комментарий