четверг, 14 марта 2013 г.

Трудяться для людей

18 березня – День працівників житлово-комунального господарства і побутового обслуговування населення
Ця жінка тепер має своїм святом День працівників соціальної сфери. Однак досі не зрадила обраній в юності професії. Тож і свято усіх побутовців – також її, а обслуговує вона здебільшого самотніх престарілих: пенсіонерів та інвалідів.

Н.О. Савоста за швацькою машинкою з 1975-го. Опанувавши в Чернігівському ПТУ №13 спеціальність швачки, а потім закрійниці, повернулася до Щорса фахівцем і аж до закриття райпобуткомбінату в ательє «Берізка» кроїла та шила легкий жіночий одяг і брюки. У її бригаді працювали справжні майстрині Л.П. Шеверова, Н.В. Міщенко, О.С. Решетник, В.І. Максименко та інші. Колись у дитинстві, захоплено спостерігаючи за роботою власної бабусі (та була неабиякою майстринею), навіть не думала, що доведеться працювати саме із старенькими, виконуючи їх нехитрі замовлення. Наталія Олексіївна здійснює дрібний ремонт одягу, шиє постільну білизну, фартухи тощо. І так із 2000-го року, відколи прийшла на роботу до терцентру соціального обслуговування.

У терцентрі працює чоботарем Н.С. Бродюк, яка свого часу закінчила Чернігівське ПТУ №9 і стала в райпобуткомбінаті здійснювати професійний ремонт взуття. І за новим місцем роботи за короткий час зарекомендувала себе умілим фахівцем. Бабусі й дідусі задоволені якістю її роботи. Черевики й чоботи, босоніжки й капці, побувавши в руках Надії Сергіївни, ще довго служать своїм господарям. Вправно майстриня ремонтує валізи, сумки, міняє «блискавки» в куртках тощо. Тобто береться за будь-яку роботу. Тим паче, що необхідними матеріалами її маленька майстерня забезпечується повністю. 



Мало не щодня шикується черга й до перукаря терцентру Н.І. Євсєєвої, яка також здобула свою спеціальність у ПТУ-9, а працювати починала перукарем у жіночому та чоловічому залах райпобуткомбінату.
Тож не випадково ці обличчя багатьом нашим читачам знайомі. Хтось пам’ятає жінок юними та молодими в райпобуткомбінаті. Інші нині користуються їх послугами. А вони, як і раніше, День працівників побутового обслуговування вважають своїм професійним святом.
Фото Валентини
ВОЛОКУШИНОЇ

Комментариев нет:

Отправить комментарий