понедельник, 18 марта 2013 г.

«Спасибі. Було цікаво по-справжньому»

Такою одностайною була думка всіх присутніх в «Інтелект-кафе» центральної районної бібліотеки. Засідання було присвячене 90-річчю утворення Щорського району. А оскільки воно проходило у переддень 8 Березня, ведуча - директор ЦБС Ніна Мокросноп – запропонувала
розглянути тему, так би мовити, у жіночому форматі. Свою оповідь Ніна Павлівна побудувала на історичних відомостях про жінок, які зробили свій внесок у становлення Щорського краю. (Таких, скажімо, як колишня петрівська поміщиця Пелагея Оболонська, завдяки якій у селі була побудована церква, яка діє і досі. Як дружина досить відомого математика та астронома Платона Порецького – Софія, котра облаштувала у Жоведі двоповерхову лікарню для бідних. Як кожна з жінок – учасниць бунтів (1932 р.) у Рогізках та Кучинівці, учасниць Великої Вітчизняної війни, жінок, що прославили Щорсівщину у мирний час (як тут не згадати Олімпіаду Русецьку, що стояла біля витоків побутового обслуговування району, або відому далеко за межами Щорсівщини письменницю Лідію Вакуловську).
Розповідь була цікавою і пізнавальною. Але це була тільки частина насиченої програми. До неї, зокрема, входила інтелектуальна гра «Що ти знаєш про Щорсівщину», а також віртуальна подорож по району, в процесі якої присутні отримали інформацію не лише про історичні будівлі, насадження, що знаходяться в місті та селах, а й про видатних людей нашого краю. (До речі, працівники ЦРБ підготували до ювілею району краєзнавчу книжечку «Моє коріння тут, у цьому краї).
Не забули організатори зустрічі і ще про одне свято – Масницю. Після детальної інформації про кожен її день (скажімо, у середу зяті йшли на млинці до тещ, а у п’ятницю мали запрошувати на гостину своїх «других мам») та про історію виникнення млинців – головного символу свята, бібліотекарі запросили на дегустацію останніх. Були млинці з м’ясом, сиром, бананами і маком. Віддати перевагу якомусь одному виду не зміг ніхто з присутніх – отримали найвищі оцінки усі млинці.
Щоб учасники зустрічі змогли порадувати подібною смакотою і своїх домашніх, організатори подарували їм рецепти приготування млинців.
Марія ІСАЧЕНКО
Фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий