четверг, 14 марта 2013 г.

Нові ознаки поступу

Усталену процедуру проведення сільського сходу в Чепельові було трохи змінено: голова райдержадміністрації О.В. Грабовський поспішав у справах до Щорса, тож і попрохав дозволу виступити перед присутніми першим. Громадка майже з сорока людей погодилася.
Керівник району докладно розповів присутнім про соціально-економічні процеси на Щорсівщині, зокрема – інвестиційну активність окремих сільгоспвиробників.
Серед іншого згадав розвиток галузі тваринництва в таких селах, як Жовідь і Тихоновичі. Реакція слухачів була прогнозованою: посипалися запитання на кшталт: «А коли і в нашому селі знову буде ферма?» (Присутній на зібранні директор псп «Чепелівське» В.А. Пискун принагідно на це відповів, що власники господарства у перспективі розглядають проект відновлення утримання худоби в псп). Загалом же людей цікавить можливість отримати роботу не «колись», а зараз. Бо легально працевлаштованих чепелівців – зі 165 реально мешкаючих у селі – заледве кілька десятків. Четверо – у сільгосппідприємстві, ще трохи – в бюджетних та приватних установах. Дехто працює нелегально, але там і платять – інколи по 350 грн. на місяць. Для більш активних селян лишається один вихід – вирушати на заробітки до Києва чи ще кудись подалі. Тим же, хто лишився в селі, одна доля: порати землю й доглядати худобу. (За статистикою, в Чепельові по приватних господарствах утримуються 52 корови, 51 свиня, 3 коней, є трактор).
Даючи відповіді на різні запитання, О.В. Грабовський порадував чепелівців звісткою про можливість вже цього року відновити в їхньому населеному пункті вуличне освітлення. Також, на завершення виступу, побажав жінкам у переддень 8 Березня отримувати квіти від чоловіків не лише з нагоди свята, а й кожного дня. На таке зичення жіноча частина зібрання відповіла з гумором, запитавши: то чого ж ви прибули до нас у гості з порожніми руками, без букетів? Посміялися всі разом…
Надалі на сході прозвітувала сільський голова М.І. Мороз. Тож чим жило село минулого року? Доброю новиною стало відновлення автобусного сполучення з райцентром – добре, посприяв депутат Верховної Ради Ігор Рибаков. Фірма «Мена-сир» закупила у населення 113 тонн молока, але людей не влаштовує низька ціна на здавану продукцію – лише по 2 гривні за літр. У Чепельові діють два магазини, клуб (до речі, його приміщення добре збереглося й утримується в належному стані, у залі підлога подекуди аж блищить), пошта, бібліотека. Соціальному захисту потребуючих громадян приділяється належна увага, за необхідності приїжджають працівники терцентру зі Щорса. У питанні організації благоустрою сільраді допомагає тутешнє псп: розчистка вулиць від снігу, спонсорство тощо. А проведення святкових заходів просто неможливо уявити без сприяння приватної підприємниці І.В. Кузьменко. Займалися у Чепельові впорядкуванням кладовищ, організовувалися суботники з прибирання вулиць (щоправда, до участі в цих добрих справах долучилися далеко не всі місцеві мешканці). У клубі, дякуючи депутату райради В.А. Пискуну, посклили частину віконних шибок.
У планах на 2013 рік – обвалувати сміттєзвалище, впорядкувати грунтові дороги, відремонтувати місток через річечку. Треба б у клубі зробити ремонт, але лише на складання проектно-кошторисної документації необхідно виділити 5 тисяч гривень, а на саму роботу – 80 тисяч. (Фактично – річний бюджет сільради). Тому слід шукати спонсорів - інакше ніяк. Існує і чимало проблемних питань, які чекають на вирішення. Ось псп «Чепелівське» не усім власникам землі виплатило орендну плату за 2012 рік. І коли господарі «нагорі» нарешті розрахуються? Ще одна справа – лісовози товчуть місцеві дороги. Як можна виправити ситуацію на користь громади? Злодії розкурочили металеві елементи деяких шлюзів, тож подекуди місцевість підтоплюється. Ця проблема потребує обов’язкового розв’язання. Людей турбує стан підвозу малюків до садка в Сновському. Дітей возять шкільним автобусом, але ж коли шкільні канікули – мусять сидіти вдома, та й узимку в автобусі буває холодно… У Чепельові шкодують за колишнім фельдшером Андрієм Шокалом – добре працював, але перейшов на роботу до швидкої допомоги. Певний час у селі не було медпрацівника, тож поміж місцевих вже є самоуки з легкою рукою, котрі наловчилися уколи робити односельцям. Хоча незабаром до чепелівців має приїхати нова фельдшерка. Лишилося хіба що підшукати, де їй жити, бо охочих брати на квартиру досі так і не знайшлося.
Перед учасниками сходу з різних питань виступили начальник райуправління Пенсійного фонду М.С. Шидловська, в.о. начальника райвідділу держкомзему В.В. Недвига, депутат райради Г.А. Скидан.
Наостанок же варто згадати, що в Чепельові нещодавно з’явилася ще одна ознака поступу цивілізації – запрацював Інтернет-зв’язок. Поки що – лише в конторі сільгосппідприємства. Але треба сподіватися: колись черга дійде і до сільради, і до осель звичайних чепелівців.
Олег МІРОШНИЧЕНКО
Фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий