понедельник, 25 марта 2013 г.

Туберкульоз – це інфекційна соціально небезпечна хвороба, яка викликається мікобактеріями туберкульозу

Перебігає з періодичними загостреннями, рецидивами та ремісіями, може вражати всіх людей, але найчастіше – найбідніші, соціально дезадаптовані верстви населення, спричиняє високу тимчасову та стійку втрату працездатності, вимагає тривалого (від 6-8 місяців) комплексного лікування та реабілітації хворих. Епідемічна ситуація в районі неблагополучна.
В 2012 році на облік було взято 37 хворих з вперше встановленим діагнозом активного туберкульозу всіх форм, що склало 147,9 на 100 тисяч населення (при обласному 62,5, по Україні 68,1 на 100 тис. населення). Тобто захворюваність у нашому районі майже втричі перевищує епідемічний поріг (епідемія – це 50 на 100 тисяч населення). Протягом останніх років випадків захворюваності дітей та підлітків не зареєстровано, а в 2012 році була виявлена 1 дитина з малою формою туберкульозу.
У 2012 році із 37 вперше взятих на облік у 8 був туберкульоз в поєднанні зі СНІДом, що склало 21,62% (від вперше виявлених). Серед вперше виявлених хворих на туберкульоз 73% - соціально незахищені особи і непрацюючі працездатного віку, пенсіонери, особи, що повернулися з місць позбавлення волі і ті, хто не має постійного місця проживання.
У минулому році померло від туберкульозу 7 людей, 4 – від СНІДу в поєднанні з туберкульозом. Всі 7 зловживали алкоголем: 1 вперше виявлений в занедбаному стані; 2 хворих раніше хворіли на туберкульоз, вилікувались, проте продовжували вживати алкоголь і звернулися до лікарні в останній стадії туберкульозу. А 4 інші – хроніки.
І все ж, туберкульоз - не вирок. 22 хворих виявлені при профілактичному обстеженні – це 60%, і багато із них, маючи 2 і більше захворювань (ВІЛ і алкоголізм), через 6-8-12 місяців виліковуються від туберкульозу. Крім того, кілька хворих нашого району, які вели аморальний спосіб життя, зловживаючи алкоголем, маючи ВІЛ-статус, і були виявлені в занедбаному стані, зараз перебувають на лікуванні в Чернігівському ОТД, де приймають, крім протитуберкульозних препаратів, американський імуномодулятор «Енерсель», флакон якого коштує 100 доларів. Хворому потрібно робити ін’єкції цих ліків протягом 30-40 днів. Але умови лікування дуже жорсткі – не пити і не палити.
Краще остерігатися туберкульозу, аніж лікувати його. Чим раніше виявлений хворий на туберкульоз, тим ефективнішим є його лікування. Отож, будьте пильними! Дорослі, навчайте дітей особистої гігієни, не забувайте один раз на рік завести дитину в дитячу поліклініку, щоб зробити пробу Манту. Дітям 7-ми і 14-річного віку треба зробити ревакцинацію вакциною БЦЖ, якщо у них негативна проба Манту. Вакцинацію БЦЖ роблять усім дітям, якщо нема протипоказів, у пологовому відділенні, а при тимчасових протипоказах – у дитячій консультації (при зникненні протипоказів). Не забувайте самі зробити флюорографічне обстеження грудної клітки.
Пам’ятайте, ваше здоров’я – у ваших руках!
Г.КОРОЛЕЦЬКА,
районний фтизіатр

Комментариев нет:

Отправить комментарий