понедельник, 25 марта 2013 г.

Зима ще Гірськ не відпустила

Минулого тижня весна крок за кроком відвойовувала позиції у Щорсі та околицях – снігу лишилося мало й подекуди по клумбах навіть почали визирати із землі кінчики першої рослинності. Але варто було подорожуючому вирушити трохи північніше, в Гірськ, як він міг побачити засніжені від краю до краю поля. Зимова пора року цей край залишати не збиралася… Та це були дрібниці, якщо порівнювати зі снігопадом 20 березня!


Сільський сход розпочався традиційно – з виступу голови села О.Диньки. Спостерігаючи за реакцією учасників зібрання на її оповідь, можна було упевнитися: реалії передані доволі точно. Територіальна громада, яка складається з майже чотирьохсот мешканців Гірська, Хрінівки та Липівки, живе традиційно – переважно з господарства. У людей 117 корів, 20 коней, 53 трактори, 3 комбайни. Офіційно працевлаштованих ніби й не дуже мало – 121. У сільгосппідприємствах - 14, у торгівлі - 15, ще кількадесят – у бюджетній сфері тощо. Агропромислове виробництво поступово, але розвивається. Псп «Стиль» орендує 154 га угідь, псп «Яна Плюс» - вже 300. Розповідаючи про роботи з благоустрою села, О.Динька добрим словом згадала участь псп «Яна Плюс» у вирішенні проблем соціально-побутового характеру. Також константувала, що у Гірську налагоджена конструктивна співпраця між керівництвом різних установ та організацій, а це приносить очевидний результат. Серед позитивів – діяльність колективів художньої самодіяльності, впорядкування вулиць та пам’ятників, ліквідація двох стихійних смітників. Діє школа на 37 учнів, 4 магазини функціонують. Стосовно проблем, то вони також є. Передовсім – дуже дорога послуга централізованого водопостачання. Хто користується водогоном, платить по 9 грн. 60 коп. за кубометр. Дорого, що й не кажіть. Про що люди мріють, так це про відновлення зручного прямого автобусного маршруту на Чернігів через Щорс. І добре б було, якби райрада посприяла в такому питанні. Ще одна заковика – в околицях Гірська не завжди добре можна користуватися мобільним зв’язком. А телекомунікаційні компанії досі не визнали за доцільне встановлювати тут свої вишки. Продовжується і вже трирічна епопея з діяльністю пункту нелегальної торгівлі автомобільним пальним. Жоден державний орган так і не поклав край цьому неподобству. (Нагадаємо: дехто возить з Росії ту ж таки солярку, розливає її просто на вулиці в Гірську, тож довкола все забризкане нафтопродуктами. Просто по-свинськи – інакше й не скажеш. І до кого людям звертатися в пошуку порядку та справедливості?).
Потроху точаться в селі розмови про газифікацію. Воно ніби й добре: побут людей може наблизитися до більш цивілізованого, але яким коштом справу просувати вперед? Як сказав прибулий на сход голова райради І.Орда, підвідний газогін дотягти до Гірська коштом держбюджету теоретично можливо, але, враховуючи досвід вже давно започаткованих аналогічних проектів у Сновському та Кучинівці, не так вже й просто. І головне – коли? До того ж ще один аспект – газову трубу по селу доведеться прокладати гуртом, скидаючись особистими грошима, кооперативом. А щоб у хаті з’явився газ – мати котел і плиту замало. Слід подбати про складання проектно-кошторисної документації, яка тепер дешевою не буде.
Натомість одна з реальних перспектив для Гірська – відновлення вуличного освітлення шляхом залучення фінансування з різних джерел. Єдине, на чому наголосив І.Орда, так це на необхідності в подальшому саме сільраді взяти на себе обов`язок придбання лампочок і оплату рахунків за електропостачання. Бо зрозуміло: ремонтувати мережу дротів і повісити ліхтарі – лише половина справи…
Перед учасниками зборів виступили депутат райради А.Кобець, представники районних владних структур (управління пенсійного фонду – Н.Васько, управління соцзахисту – В.Радибеда, райвідділу міліції – Є.Литвиненко), заступник начальника відділу прикордонної служби С.Сапунов, керуючий псп «Яна Плюс» М.Терещенко. Окремо слід згадати про заступника головного лікаря району Р.Кодинець, яка докладно поінформувала присутніх з питань роботи сфери охорони здоров’я. Серед іншого вона згадала, що наш район є одним з лідерів в області за рівнем захворюваності на туберкульоз і попрохала всіх відповідальніше ставитися до такої проблеми, регулярно проходячи профілактичний огляд, а в разі потреби – і лікування. Також Р.Кодинець розповіла про діючі вимоги до мережі медичних закладів, згідно з якими в населеному пункті має мешкати не менше сотні людей, аби там залишили фельдшерсько-акушерський пункт. (Тобто вже у недалекій перспективі ФАП у Хрінівці може припинити своє існування). Стосовно ж ФАПу в Гірську, то на його роботі відчутно позначається проблема з опаленням. Система труби-батареї свого часу була зварена абияк, вода ходить нею погано. Побутовий котел у кочегарці (на фото) «приймає» лише коротенькі дрова, а в цегляному стояку, через який виводиться дим, незрозумілим чином утворюється волога, тож на стінках видно брудні потьоки. Кімнати вдається нагріти не завжди, та й стеля утеплення потребує… Головне ж – функції кочегара фактично покладені на медпрацівника, й коли сильна й тривала морозна погода – йому від топки хоч не відходь. Ось ця проблема дійсно потребує розв’язання. Причому бажано – до початку нового опалювального сезону.
Олег МІРОШНИЧЕНКО
На фото автора - котельня ФАПу.

Комментариев нет:

Отправить комментарий