понедельник, 11 марта 2013 г.

Від того, як перезували озимі культури, залежить урожай

Посів озимих зернових культур у господарствах району розпочався у кінці серпня і продовжувався до кінця вересня. У вересні посів озимих продовжувався переважно за умов підвищеного температурного режиму та достатньої вологозабезпеченості.
Опади різної інтенсивності проходили в окремі дні і їх сума за вересень склала 50-87% від норми. Хоча суттєвого поповнення вологи в ґрунт не відбувалось і запаси продуктивної вологи знижувалися, однак на більшості посівних площ вони залишалися на рівні добрих та достатніх і лише місцями незадовільних та недостатніх. Умови вересня були сприятливими для проростання насіння озимих культур та одержання дружних сходів і подальшого доброго росту і розвитку рослин.
У кінці першої декади жовтня переважала тепла погода з опадами. Закінчився період активної вегетації, запаси продуктивної вологи ґрунту сформувались на рівні достатніх та добрих.
Листопад розпочався теплою погодою, яка зберігалася 13 днів. Відмічалися невеликі та часом помірні дощі, мряка. Озимі зернові культури продовжували подальший ріст та розвиток. Більшість посівів знаходилася у фазі кущіння. Запаси продуктивної вологи в орному шарі ґрунту на більшості посівних площ озимих були достатніми. Із зниженням 14 листопада середньодобової температури повітря нижче +5ºС вегетація озимих культур припинилася.
Посіви озимих зернових культур на площі 241,7 тис. га увійшли в зиму переважно в доброму та задовільному стані. Протягом грудня-січня озимі культури перебували у стані зимового спокою. Сніговий покрив утворився 4 грудня і зберігався суцільним нерівномірним шаром середньою висотою від 8 до 29 см. Мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущення озимих знижувалась до 1-5ºС морозу і не була загрозливою для перезимівлі. Для збільшення виробництва зерна необхідним є здійснення комплексу заходів з вирощування озимих зернових колосових культур, зокрема, пшениці озимої. Перш за все, аби визначити стан її посівів на період відновлення весняної вегетації в умовах 2013 року, необхідно встановити подальший постійний моніторинг за життєздатністю рослин. За умови, коли на 1 кв. м залишилося менше 150 розкущених або 200-250 нерозкущених рослин, такі площі доцільно пересіяти просом, гречкою, кукурудзою.. Зважаючи на умови перезимівлі озимих зернових у цьому році, спеціалісти господарств повинні особливу увагу приділити догляду за посівами цих культур у весняний період. Враховуючи відносно оптимальні строки сівби озимих і те, що вони увійшли в зиму в доброму та задовільному станах, для стимулювання швидкого відростання і формування повноцінної кількості продуктивних стебел їх необхідно підживити азотними добривами. Дози і строки застосування добрив під озимі культури необхідно планувати в залежності від стану посівів при виході їх із зими.
Потрібно зважати на те, що внесення в ранньовесняний період відносно високої дози азотних добрив на зріджених і ослаблених посівах за значних запасів насіння бур’янів у ґрунті може спровокувати їх інтенсивне проростання вже в ранньовесняний період і вони будуть основними конкурентами рослин за вологу, поживні речовини та світло. Вибір гербіциду залежить у першу чергу від видів бур’янів на кожному конкретному полі. Але за ситуації, яка складається в умовах поточного року, перевагу слід надавати гербіцидам з відносно широким спектром дії на бур’яни і тим препаратам, які ефективно діють за відносно низьких температур повітря (вище +5°С).
Н.ДЯТЕЛ,
начальник виробничого
відділу управління
агропромрозвитку РДА

Комментариев нет:

Отправить комментарий