четверг, 14 марта 2013 г.

Як одна велика сім’я

Якщо б молодих сільських голів захотіли навчити, як правильно проводити сходи села, їх неодмінно повезли б на майстер-клас у Стару Рудню. Принаймні, таке враження, виникнувши на початку зібрання, не покидало до самого його закінчення: усе – від регламенту до прийняття рішень – було грамотно, професійно, зважено.


У своїй доповіді голова села Лідія П’ятківська не лише розповіла, як жила громада у 2012 році, а й сердечно подякувала тим, хто сприяв покращенню життя. Це, передусім, депутат облради Олександр Веселий, який орендує тут землі 122 сільчан. До речі, орендна плата (зерном та коштами) здійснюється регулярно і вчасно. З вдячністю говорила Лідія Федорівна про мешканців села, які дбають про благоустрій населеного пункту. Спочатку їх перелік здався навіть задовгим, але, згодом, почувши, як люди висловлюють пропозиції стосовно поліпшення благоустрою, подумки захотілося додати їхні прізвища (зокрема двох Тетян – Ротозій та Шмаровоз) до цього списку. У ньому, зокрема, Галина Гладченко, Микола та Галина Надточії, Ольга Кукта, Людмила Бігун, Василь Щербина. Не кажучи вже про Василя Кожановського. Чоловік живе сам, але порядок і в оселі, і довкола – як у хорошої господині.
Що хазяїнувати у селі вміють, говорить і той факт, що тут зберегли комунальне господарство – у сільчан – завдяки йому – не болить голова, де, скажімо, запліднити корів чи намолоти борошна.
Більше 120 господарств (із 290 існуючих) користуються природним газом («живуть як у місті», - говорять про них інші сільчани). Хоча куди дінешся від вічної селянської круговерті і проблем. Спільна для всіх, хто тримає корів - низькі ціни на молоко. Тому здали його у 2012 році на 46,6 т менше, ніж у 2011-му: вигідніше переробляти на сир і продавати заїжджим підприємцям.
А от на торговельне, транспортне, медичне обслуговування староруднянцям нарікати гріх (вони цього і не роблять): тут усе на належному рівні.
- Доходна частина сільрадівського бюджету виконана на 102%, - продовжує доповідати голова села і зупиняється на тому, що вдалося зробити для села протягом 2012-го: підключено до газогону 8 житлових будинків, ремонти у школі, клубі, впорядкування території кладовища, грейдерування вулиць, упорядкування сміттєзвалищ.
Плани на нинішній рік – більш вагомі (з надією на співпрацю з нардепом Ігорем Рибаковим): облаштування модульної котельні для школи, прокладання водогону, капітальний ремонт сільського клубу, поновлення вуличного освітлення тощо.
Чим далі тривав сход, тим більше він здавався не обов’язковим для проведення заходом, а родинним зібранням, куди люди зібралися, щоб не нарікати на життя, а радитись, як зробити його кращим.
Цей настрій передався і присутнім на сході гостям. У першу чергу голові районної ради Івану Орді, котрий розповів сільчанам про соціально-економічний розвиток району, обговорив з ними перспективи розвитку села.
Присутні на сході – заступник начальника управління праці і соціального захисту населення Валерій Радибеда, заступник начальника управління Пенсійного фонду Наталія Васько, дільничний інспектор Євген Литвиненко, член районної ветеранської організації Іван Шкода – розповіли сільчанам про роботу своїх організацій, нові закони і відповіли на поставлені питання.
На сході також йшлося про укладення соціальної угоди з псп «Яна Плюс», спрямованої на розвиток соціальної сфери села, про попередження надзвичайних ситуацій. Насамкінець депутат райради (директор місцевої школи) Петро Нетреба прозвітував про свою депутатську діяльність.
Марія
ІСАЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий