понедельник, 11 марта 2013 г.

Перспективи розвитку

Мешканці Тихонович дружно зібралися в недавно відремонтованому клубі на головні збори села. Глядацький зал майже заповнили небайдужі люди, яких цікавить, чим живе громада, яким бачиться день завтрашній.


Сільський голова А.М. Бондаренко детально розповів про роботу виконкому й депутатського корпусу сільради, докладно зупинився на аналізі звернень громадян. За рік оформлено дотацій на ВРХ із Держбюджету на 27 тис. 250 грн.
Із 685 мешканців села 305 – пенсіонери. За 2012 рік народилося п’ятеро дітей, а померло 24 жителі Тихонович. Зареєстровано один шлюб. Радує, що тут 35 дошкільнят. У місцевій школі навчається 129 учнів. Крім тихоновицьких, заняття відвідують діти з Гути Студенецької, Софіївки, Іванівки. За програмою ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду-2» здійснено заміну, 83 віконних блоків та трьох вхідних дверей. У планах – утеплення приміщення та облицювання сайдингом, а також обладнання економного опалення.
Робочі місця і надходження до бюджету села, крім бюджетних організацій, дають лісництво, свк «Райдуга» і пилорама. Із зібраної суми за самооподаткування (а це 3150 грн.) частину використано на ремонт пам’ятника загиблим у роки війни, тампонацію водонапірної башти по вул.Молодіжній та на хлорування колодязів. Решта коштів ще залишається на рахунку сільради.
Із запланованого на минулий рік зроблено огорожу на одному з кладовищ, пофарбовано дві автобусні зупинки, у центрі села зроблено й пофарбовано огорожу. Люди вдячні народному депутату України І.О. Рибакову за організований щопонеділка безкоштовний автобусний маршрут до Щорса. А його колега В.О. Лещенко допоміг придбати шифер для зміни покрівлі на приміщенні сільської лікарської амбулаторії.
Серед інших планів на поточний рік і те, що не встигли здійснити торік: ремонт грунтових доріг, повалення аварійних дерев і освітлення центральної вулиці. Підтримали односельці пропозиції очільника громади щодо добровільних внесків по самооподаткуванню, а також за корів та коней. Із болем говорив А.М. Бондаренко про санітарний стан села, просив дбати про порядок біля садиб і городів.
Начальник управляння праці і соцзахисту населення РДА О.В. Запорожець вела мову про численні державні програми підтримки ветеранів, хворих людей, багатодітних сімей, інвалідів. І в Тихоновичах близько 90 мешканців отримали різноманітні виплати. Районну організацію ветеранів на сільському сході представляв В.Ю.Атаманюк. Він поінформував про те, що незабаром стартує Всеукраїнська естафета пам’яті, присвячена 70-річчю Перемоги у Великій Вітчизняній війні та визволення України від фашистських загарбників. Мета її - вшанування ветеранів і підвищення рівня їх соціального захисту.
Свій виступ перед жителями Тихонович голова РДА О.В. Грабовський розпочав із аналізу досягнень району за минулий рік і планів на поточний. Порадувала селян звістка про скору заміну в школі електромережі, на що закладено вже 58 тис. грн. Це дасть можливість обладнати економну модульну котельню. Цьогоріч почнуть виготовляти проект на будівництво в селі дитячого садочка. Також за державний кошт розпочнеться освітлення села – перш за все, центральних вулиць. Нардеп І.О. Рибаков виявляє свою зацікавленість у ремонті дороги до Тихонович.
Відповідаючи на запитання мешканців села, очільник району висловив свою зацікавленість у збереженні мережі медичних закладів. Обіцяв посприяти, аби в п’ятницю ввечері автобус привозив до Тихонович студентів, а в неділю забирав. Наболілим залишається забезпечення балонним газом. Щодо роботи сільського голови, то на думку О.В. Грабовського, вона заслуговує доброї оцінки.
Після закінчення сходу села люди ще довго не розходилися, у приватних бесідах з’ясовували питання пенсійного забезпечення, пільг тощо.
Валентина ВОЛОКУШИНА
Фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий