понедельник, 4 марта 2013 г.

На сільському сході у Старих Боровичах

На сільському сході у Старих Боровичах було багато молоді. І це виявилось надзвичайно зоряним: на зібранні немало говорилося про завтрашній день села (зокрема, про ремонт місцевого ФАПу, сільради, доброю новиною стало повідомлення про ремонт актового залу в Гвоздиківському клубі). Про те, що зроблено за звітний період, сільський голова Ніна Моцар поінформувала настільки детально, що у присутніх не було жодного запитання. Як, до речі, і критичних зауважень.

Натомість зосередили увагу на важливих аспектах життєдіяльності громади. Таких як виготовлення технічних паспортів на житлові будинки, оформлення субсидій (останніх протягом 2012 року було оформлено 381), надання соціальних допомог молодим сім’ям. Таких у Старих Боровичах 18. До речі, три з них, які перебували на обліку як кризові, нині з обліку зняті. Йшлося також про увагу до людей похилого віку (особливо - яким за 80). Зазначалося, що на роботу 2 соцпрацівників, котрі обслуговують 24 стареньких, нарікань нема, зі своїми обов’язками вони справляються добре. Суттєвих штрихів до характеристики роботи сільради додали самі сільчани. Чорнобилець Микола Полевичок, приміром, розповів, як він півроку витратив на те, щоб отримати довідку з архіву Міністерства оборони України – про участь у ліквідації аварії на ЧАЕС. Справа завершилася успіхом тільки після втручання голови села. Завдячує Ніні Василівні і мешканець села Микола Авдієнко, який з її допомогою зміг оформити пенсію.
Серед проблемних питань - ремонт Староборовицького будинку культури, газифікація Гвоздиківки. «Вирішення їх хоч і повільніше, ніж хотілося б, але все ж просувається», - зазначила голова села.
Говорячи про надходження до сільського бюджету, вона, зокрема, зазначила: в цілому план виконаний на 103%, але разом з тим має місце недовиконання по місцевих зборах та зборах і податках з фізичних осіб. Зате власні надходження перевищили всі сподівання – їх надійшло 9756 грн.
Значну увагу було приділено на сході питанням благоустрою села. До обговорення долучилося немало присутніх. Так, Володимир Корецький зробив акцент на ремонті доріг, а сільський священик Андрій Романюк закликав громаду з настанням тепла взяти участь у прибиранні населеного пункту. Небайдужим до сільських проблем був і Володимир Коваленко, і, за великим рахунком, усі присутні. Адже тут жити їхнім дітям, онукам. (Скажімо, на ремонт ФАПу, окрім коштів, передбачених ПРООН, треба було зібрати з громади 5% вартості ремонту, і деякі родини здавали більше зазначеної суми – 35 грн. Серед них – Марія Шрамченко, Олександр та Любов Моцарі, Микола Єфименко, інші.)
Окремим питанням на сході було водопостачання. Особливої актуальності воно набуло після недавнього прориву водопроводу. Тому голова села звернулася до людей з проханням належним чином утримувати колодязі. Вона також подякувала за співпрацю активістам села, районному управлінню праці і соціального захисту населення, зокрема, терцентру, управлінню Пенсійного фонду.
Присутній на сході голова РДА Олександр Грабовський, підводячи підсумки, висловив критичне зауваження на адресу голови села (стосовно того, що не використовуються належним чином грошові надходження: здійснюється їх накопичення).
У роботі сходу взяли участь районні депутати Раїса Аникієнко, Євген Голодок, Григорій Скидан, заступник голови РДА Микола Колодюк, заступник начальника управління праці та соцзахисту населення Валерій Радибеда, представник управління Пенсійного фонду Олена Пилипчук, дільничний інспектор Євген Литвиненко.
Марія ІСАЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий