понедельник, 25 марта 2013 г.

Люди в Єліному не байдужі

Минулий рік видався для єлінців не зовсім вдалим. По-перше, через проблеми з водогоном (його протяжність – більше 8 км). Водогін – єдиний порятунок сільчан і взимку (коли вода в колодязях вимерзає), і влітку (коли рівень її падає і тому швидко вибирається). Чи то через непрофесійність майстрів, які його облаштовували, чи через неякісні матеріали водогін без реконструкції експлуатувати стало неможливо.


Уже є робочий проект по реконструкції вартістю 314798 грн., - порадувала сільчан голова села Ніна Кухаренко.
Так само успішно вирішилися й інші проблеми (хоч і завдали немало клопоту): у школі встановлено опалювальний котел, придбано насос для нього, вирішено питання харчування школярів. Осторонь і на цей раз не залишилась режисер телеканалу «Інтер» Ірена Рудіна, котра спонсорувала будівництво сільської церкви. До речі, хрест на неї придбано за сприяння народного депутата Ігоря Рибакова. Зараз вирішується питання придбання іконостасу. Завдяки ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», закінчується ремонт сільського ФАПу. Скоріш за все, він залишиться єдиним на всю сільраду, де, включаючи Безуглівку, Містки та Млинок, мешкає всього 298 громадян (протягом 2012-го у селі народилося 3 нових мешканців, померло – 8).
З приємних новин – перевиконання сільрадівського бюджету (на 7517,97 грн.) – за рахунок перевиконання лісового податку (землі лісового фонду знаходяться в користуванні Корюківського держлісгоспу та ДП «Щорсагролісгосп»).
З невирішених проблем, у першу чергу, набіги на городи сільчан диких свиней. В результаті люди скорочують до мінімуму посіви зернових культур, набагато менше, ніж зазвичай, садять картоплі.
Та коли цю проблему при існуючому законодавстві вирішити непросто, то інша не може не обурювати. Мова – про стихійні сміттєзвалища: непотріб почали викидати навіть на футбольне поле. Звичайно, ніхто з «чужих» цього не робить. Самі викидають – самі обурюються.
Подібна картина стосовно ситуації «розтягли-розікрали». Млин, пилораму, як корова язиком злизала. Невідомо куди ділися плити перекриття, кран-балка, не рахуючи погромленої ферми. Тепер б’ють на сполох, звинувачуючи одне одного і сільського голову заодно.
Ще одна болюча тема – горілчані точки. «Нема на торговців спиртним ніякої управи», - нарікають сільчани.
Присутні на сході начальник районного управління Пенсійного фонду Марія Шидловська, начальник управління праці та соціального захисту населення Ольга Запорожець, начальник відділу освіти Алла Біба, головний лікар Тур’янської лікарні Володимир Цуприк, дільничний інспектор Сергій Швед поінформували про стан справ у очолюваних ними галузях, відповіли на запитання жителів села.
Виступ голови РДА Олександра Грабовського скоріше нагадував діалог з сільчанами. Олександр Володимирович, не обходячи гострих тем, вів мову практично про всі аспекти життєдіяльності громади, радився з людьми, зокрема, стосовно першочерговості запланованих робіт у рамках соціально-економічного розвитку села. Одностайно зійшлися на думці: насамперед потрібний водогін. З вуличним освітленням можна зачекати, до часу можна змиритися з вибоїнами на дорогах, а без води – ніяк, - говорили сільчани.
Судячи із запитань, які звучали на сході (було навіть про те, скільки організацій «підчиняється» РДА), можна зробити висновок: люди в Єліному не байдужі і не апатичні. Їм не все одно, що буде завтра з селом, як житимуть тут їхні діти та онуки. А це – запорука позитивних змін.
Марія ІСАЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий