пятница, 21 июня 2013 г.

Розлючений бик,смерть людини, пошук тварини вулицями сплячого міста і постріли на ураження – такою видалася ніч з 17 на 18 червня у Щорсі

… У понеділок увечері мешканець Щорса С.В. Землянухін, 1971 р.н., зауважив, що його батька, який вирушив на заміське пасовище по худобу, немає вдома. Прочекавши певний час, чоловік подався на поле і вже у сутінках знайшов його мертвим. Тіло загиблого будо добряче побите, а бик, по котрого він пішов, зник. Про подію незабаром довідалися в райвідділі міліції. У своєму коментарі для «Променя» начальник місцевого відділення Державтоінспекції В.А. Пискун сказав, що він саме перебував у черговій частині, коли після 23-ої години надійшло повідомлення про надзвичайну подію. Оскільки дорослий бик втік невідомо куди й становив реальну загрозу для населення, на його пошук відправилася група правоохоронців. Транспорт і трьох співробітників виділила і пожежно-рятувальна частина. Понад годинний об’їзд вулиць Кірова, Попудренка, Червоноармійської та Кільцевої дороги результату не приніс. Й лише згодом вдалося виявити тварину на околиці міста. Зваживши всі можливі ризики, довелося ухвалити єдиноправильне рішення: застрелити бугая.
Як розповів голова райради УТМР М.О. Мураха, того вечора він саме повернувся з рейду, коли до нього зателефонували з міліції з проханням про допомогу – потрібен був стрілець. За його рекомендацією звернулися до єгеря Юрія Єрмака. Саме цьому мисливцю зі стажем і випало зупинити бика-убивцю.
Ось його коротка оповідь: «Тварина стояла, освітлена прожектором пожежного автомобіля. Зі своєї п’ятизарядної рушниці я зробив перші два постріли кулями «Бреннек». Дистанція складала метрів 40-50. Обидва влучання були в район лопатки. Але семисоткілограмовий бик встояв і спочатку навіть рушив у бік машини. Але потім зупинився, трохи завернув і тоді отримав ще дві кулі. Від поранень заліг, проте згодом піднявся. Надалі знадобилося додаткових 4 патрони, аби дострелити тварину. І хоча я мисливець, але ця місія справила на мене негативне враження… До речі, хочу сказати кілька слів про начальника ДАІ В.А. Пискуна та співробітників пожежної частини Сергія Копилова та Романа Павленка. Вони поводилися під час розгортання подій належним чином, діяли упевнено та злагоджено, саме так, як і треба».
Тепер вже ніхто, напевно, не скаже, що стало причиною вияву агресії з боку бика й чому загинула людина. Єдина втішна звістка – більше ніхто з людей не постраждав. Хоча бичачі роги й копита є серйозною зброєю. До того ж на згадку спадає торішній аналогічний випадок у Щорсі, коли серед білого дня з господарства місцевих мешканців на свободу вирвався бик-плідник. Добре, все тоді завершилося лише поламаним парканом, а тварину відвела додому хазяйка…
Факт
Інколи трапляються тварини, дуже міцні на рану. За спогадами учасників промислового відстрілу копитних, років з 25 тому в Єлінському лісі, під Безуглівкою, лось витримав аж 13 (!) влучань й лише 14-ий постріл виявився для нього смертельним.
Олег МІРОШНИЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий