пятница, 21 июня 2013 г.

Курс – на молочне скотарство

Минулий місяць для тваринників свк «Райдуга» був надзвичайно складним: з одного боку – радісно, що ввели в дію доїльний зал (значне полегшення у праці), з іншого – складно, бо худоба неохоче звикала до нового. Навіть валовий надій за добу по господарству впав мало не на 600 кілограмів!



Кожен свій робочий день директор свк «Райдуга» А.П. Ігнатенко розпочинає на фермі. Адже з переходом на нові технології заново відбувається становлення галузі, трудового колективу. Ще не повністю визначений його склад. Люди призвичаюються до нових умов праці – поліпшення очевидне. Корови заходять до залу, стають кожна на своєму місці за так званим ялинковим методом. За огорожею на нижчому рівні – доярки, які з шланга миють коровам вим’я, підключають доїльні установки. Молокопроводом, не контактуючи з повітрям, молоко подається до холодильної установки. Тобто якість і чистота продукції гарантується. Завідуюча фермою В.В. Тебенко і завідуюча доїльним залом Н.І. Білоус взяли на себе освоєння і впровадження нової технології.



Зараз продуктивність корів майже відновилася. І що дивно – помітно підвищилася жирність молока. Люди звикають до кращих умов праці, тварини також призвичаюються до усталеного порядку. А закупівельні ціни на молоко стимулюють розвиток саме молочного скотарства. Зараз, приміром, переробники платять 3 грн. 50 коп. за 1 кілограм проти 2-40 – 2-70 торік. До речі, за підсумками минулого року, саме молоко було рентабельним, а м’ясо – збитковим.
Зараз дійна череда у свк «Райдуга» налічує 196 корів. Ще 140 голів м’ясного напрямку, які поступово планують збувати. Загалом же у планах господарства збільшити поголів’я дійних корів до 450 і перевести свк на виробництво молока. Три десятки нещодавно придбали в Корюківському районі, ще будуть закуповувати корів. Нині уся велика рогата худоба на випасах. А близько 300 голів із тих, що на відгодівлі, - цілодобово перебувають у літніх таборах.
Рослинницька галузь господарства – підпорядкована інтересам тваринництва. Колоситься 350 гектарів озимини. Навесні посіяли 200 гектарів кукурудзи на зерно й 120 – на силос. На 50 гектарах вирощують люпин на зерно. Традиційна для нашого регіону культура – овес – займає 120 гектарів.
Механізатори В.М. Ломако із В.А. Зарецьким з 6-ої ранку й до полуденної спеки прополювали, обробляли гербіцидами кукурудзу. У середу закінчили цю роботу, щоб долучитися до не менш важливої – кормозаготівлі. С.І. Сірий із В.Ф. Кухаренком косять траву, В.Ф. М’ятенко сіно пресує. Уже заготовили понад 50 тонн сіна. Поступово все воно буде перевезене на ферму, щоб узимку не виникало труднощів із доставкою корму.
Валентина ВОЛОКУШИНА
Фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий