вторник, 18 июня 2013 г.

І знову вибух пролунав

Мало який рік обходиться без того, щоб у Щорському районі не знайшли щось вибухонебезпечне. Війна ніби й лишилася в далекому минулому, але час від часу ще похмуро нагадує про себе.


У четвер зранку двоє мешканців Тур’ї вирушили до лісу й між Селищем та Ількучею, неподалік дороги, вивили чотири мінометні міни (82 мм) і фугасну авіаційну бомбу ФАБ-50. Все – радянського виробництва. Небезпечні предмети лежали практично на поверхні землі. Про знахідку відразу ж розповіли знайомому, пенсіонеру пожежної служби П.М. Шаповалу. А той вже знав, як діяти далі й кому повідомляти. Були оповіщені відділ УДСН, райвідділ міліції, сільський голова. Правоохоронці відреагували оперативно, організувавши нагляд за місцем події, а рятувальники викликали з Чернігова групу піротехнічних робіт. Після опівдня прибули сапери – старший лейтенант А.А. Рогатин (на фото) і старші прапорщики В.П. Федоренко та Д.М. Каленчук. Вони оглянули місцевість, провели обстеження поверхні грунту за допомогою металошукача, знайшовши ще осколок. Надалі викопали яму майже метр завглибшки, перенесли туди бомбу й міни, заклали ладунок вибухівки і за допомогою електродетонатора все підірвали. Гримнув вибух, здригнулася земля. У повітрі з’явився кислуватий запах. На місці підриву лишилася півтораметрова воронка.
Тур’янський сільський голова В.І. Чепурко подякував спеціалістам за роботу, сказавши, що це все – заради людей, бо багато хто ходить до лісу по гриби та ягоди. І тут - не дай Бог…
Як сказав начальник ДПРЧ-8 Р.Силенко, за спогадами старожилів у цих місцях під час війни розташовувався радянський склад боєприпасів. Схоже, в нього влучила німецька бомба (чи снаряд), й усе оте «добро» в чималому радіусі розкидало потужним вибухом. У 2007 році неподалік вже знаходили артилерійські 45-мм снаряди. Тож якщо хтось з місцевих мешканців раптом знову виявить підозрілий предмет – хай негайно зателефонує за номером 101. І в жодному разі нічого не чіпає. Обережність – запорука безпеки.

Комментариев нет:

Отправить комментарий