вторник, 18 июня 2013 г.

«Крадена шапка гріє погано»

Цю народну мудрість доречним буде згадати перш ніж торкнутися такої дещо специфічної теми як скупівля краденого. Ні для кого не секрет: у нашому краї злодії не сплять. В полі їхньої уваги – будь-яка річ, що може являти собою хоча б мінімальну цінність. Однак здобич – це ще не гроші, тож комусь же її треба збути!


До редакції неодноразово зверталися читачі із запитанням: яке покарання передбачене законодавством для так званих бариг, тих, хто ласий до речей дешевих, але сумнівного походження. З цього приводу пропонуємо коментар оперуповноваженого кримінального розшуку райвідділу міліції В.Булденка.
– Новий Кримінально-процесуальний Кодекс (стаття 198) передбачає за скупівлю краденого від 6 місяців арешту до 3 років позбавлення волі.
Тут доречним буде навести одну історію. У селі Хотуничі стоїть нежила хата, яка на правах спадку належить двом жінкам, що мешкають у Білорусії та Росії. Звісна річ, за оселею догляду нема, тож і не дивно, що до неї внадився злодій. Одна з власниць, приїхавши на малу батьківщину взимку, побачила зламаний замок на дверях і констатувала зникнення деяких речей. «Цьому лиху вже не зарадиш» - вирішила вона й до міліції не звернулася. Але коли прибула до Хотунич знову, наприкінці квітня, то була просто ошелешена: з помешкання винесли геть усе, від меблів і до штор з вікон. За таких обставин без допомоги правоохоронців вже було точно не обійтися. Співробітники міліції після звернення постраждалої виїхали в село й оперативно визначили коло осіб, здатних скоїти подібну крадіжку. Невдовзі вдалося з’ясувати, що крадені речі практично всі знаходяться в будинку місцевого мешканця О.Струка. Той довго не відпирався й розповів, як ще взимку його знайомий В.Сивухо (колись мав проблеми із законом) почав пропонувати на продаж деякі речі домашнього вжитку, погоджуючись при цьому на розрахунок горілкою. За кілька «рейсів» санчатами злодій навіз стільки всього, що О.Струку вистачило обставити собі хату. І обійшлося це доволі дешево – літрів п’ять оковитої. Ось лише наслідки вийшли не дуже приємними: обидва (і злодій, і скупник краденого) постали перед судом. Принагідно варто зауважити, що сам О.Струк під час слідства погоджувався, що його «лихий поплутав», і краще б не встрявав він у таку «темну» оборудку.
З вищенаведеного випадку напрошується єдиний висновок: коли хтось пропонує, скажімо, несподівано дешевий велосипед або ще якусь річ, варто добряче подумати перед купівлею. Бо можна встряти у халепу…

Комментариев нет:

Отправить комментарий