воскресенье, 9 июня 2013 г.

У щасливу путь, випускнику!

Перші випускні вечори з’явилися ще при Петру І. У 1781 р. в Москві юнаки гучно погуляли на честь закінчення математичної і навігаційної школи.
Дівчата на випускні вечори взагалі не допускалися – освіту вони отримували під батьківським суворим конт­ролем в домашніх умовах. Лише через 30 років дворяни почали вивозити доньок на свята і асамблеї, але не за атестатами зрілості, а щоб вигідно видати заміж.
На початку ХІХ століття з’явилися перші спроби поєднати випуск ліцеїстів і кадетів з першим виходом у світ молодих панянок.


Зібрати на подібні урочистості доньку у той час коштувало чимало: сукні, карети, слуги в ливреях… На один виїзд витрачалося до 3 тисяч карбованців. Батьки констатували: дочку на свято зібрати – що корабель спорядити, а вигоди – ніякої! Тут тобі і корсети, і спідниці на кільцях, і мережива, і шовки, і черевички на підборах з позолотою.
Двадцяте століття різко знизило ціни на випускні, а в перші роки після революції бали, як і інші свята, були відмінені як «помилки буржуазного суспільства».
Випускні вечори відродилися у середині 30-х років – тоді у столичних випускників з’явилася традиція зустрічати схід сонця чи на Червоній площі, чи на Хрещатику.
А з 1944 року поновилася традиція знайомств на випускних вечорах. До речі, з цього періоду було введено окреме навчання дівчаток і хлопчиків. Спартанське виховання повинно було, на думку радянського керівництва, сприяти формуванню у юнаків військового духу. Лібералізація режиму у середині 50-х поклала кінець статевої сегрегації у навчанні.
Крім того, перед директором школи і педагогами тоді стояла найскладніша дилема: дозволяти чи ні шампанське на випускному вечорі?
Традиції випускних вечорів існують і в інших країнах. Приміром, в США дата випускного вечора позначається в шкільних календарях як Оlegree Lay і пов’язана з переходом учня на новий рівень навчання. Аналогічні церемонії проводяться у вищих навчальних закладах після отримання студентами чергового вченого ступеня (бакалавра, магістра).
Щодо нашої Щорсівщини, то цьогоріч тут, як і по всій Україні, прощання зі школою відбувалося у перший день літа. Це було особливе дійство – з теплими промовами, веселими піснями і танцями, дотепним гумором. Зрештою, усі його учасники були щирими у спілкуванні, добре розуміли одне одного і підтримували.
Красивими, дорослими виглядали випускники – майбутні інженери, спортсмени, лікарі, вчителі, продавці. Від того, якими вони стануть, залежить наша спільна доля, майбутнє країни. Серед них і випускниця Щорської ЗОШ І-ІІІ ступенів №1, золота медалістка Євгенія Коваленко. Педагоги школи, її класний керівник Світлана Шадуйкіс, сім’я дівчини намагалися навчити її вічним цінностям, передати накопичений досвід.
Щасти тобі, Євгеніє, щасти усім нашим випускникам!

Комментариев нет:

Отправить комментарий