понедельник, 10 июня 2013 г.

Наша мета – поліпшення життєвого рівня громадян

Під час перебування Голови Верховної Ради
Володимира Рибака на Чернігівщині



В останній день весни у Чернігові відбулася зустріч Голови Верховної Ради  України з представниками органів місцевого самоврядування всіх рівнів та керівництвом місцевих органів виконавчої влади, підприємств, установ і організацій області.
У заході також взяли участь голова облдержадміністрації Володимир Хоменко, народні депутати України Владислав Атрошенко, Микола Рудьковський, Сергій Аверченко та керівник апарату Верховної Ради Валентин Зайчук. Нашу делегацію на чолі з головою райдержадміністрації Олександром Грабовським та головою райради Іваном Ордою представляли депутати всіх рівнів, міський та сільські голови,  заступники  голів РДА та райради.
Відкрив і провів засідання голова облради Анатолій Мельник. Він подякував керівникові українського Парламенту за бажання відвідати Чернігівщину і висловив переконання, що сьогоднішній візит не стане для Володимира Рибака винятком і та увага, яку він приділяє області матиме своє продовження у вигляді конкретних парламентських рішень, спрямованих на соціально-економічний розвиток нашого регіону.
На початку зустрічі Володимир Рибак вручив державні нагороди та відзнаки Верховної Ради кращим представникам Чернігівщини за вагомий особистий внесок у розвиток області. Далі під час свого виступу дав схвальну оцінку тісної взаємодії органів виконавчої влади та місцевого самоврядування області. Зокрема, Володимир Рибак відзначив позитивні зміни, які відбулися в соціально-економічному житті регіону і в той же час зауважив, що в області ще є питання, які потребують негайного вирішення.  «Наприклад, Чернігівщина чудовий туристичний край з мальовничою місцевістю і визначними місця. Історія Київської Русі зароджувалася тут. А от автошляхи не сприяють розвитку туристичних маршрутів області. Над цим треба теж працювати», - зазначив він.
Основна увага за словами В.В.Рибака, повинна приділятися дітям, адже це наше майбутнє. Через 20 років саме нинішні діти будуть керувати державою, будувати економіку.  Не даремно ж 2013 рік Президент України визначив як «Рік дитячої творчості». Ми повинні йти до європейських стандартів освіти, рівня життя. Але вирішуючи, обирати Європейський чи Митний союз, розглядати потрібно в першу чергу економічну складову, а не політичну.
- Взагалі про політику сьогодні я не хотів говорити. Але вже якщо мова зайшла про неї, то додам, що добре було б, аби виконувалися програми всіх політичних партій, які перемогли на виборах. А не залишалися тільки на папері. Діалог, а не конфлікти і сутички, забезпечать позитивний та стабільний розвиток. Отже, з кожного з вас починається стабільність у регіоні, з вас починається єдність країни, – зазначив керівник Парламенту.
Він нагадав, що нині в Україні відбувається широке громадське обговорення Концепції реформування місцевого самоврядування, яку ініціював Президент Віктор Янукович. Голова держави виступає за децентралізацію владних повноважень та ефективний розвиток територіальних громад. «Від успіху президентської реформи місцевого самоврядування залежатиме успіх створення сучасної, конкурентоздатної України», - наголосив Голова Верховної Ради. При цьому він зазначив, що для досягнення цієї мети необхідна злагоджена робота Президента, уряду, Парламенту, місцевих органів влади та громадянського суспільства. Голова Верховної Ради також повідомив, що у на 2013 рік Президент визначив як пріоритетне завдання розробку та внесення на розгляд Парламенту проектів законів про право територіальних громад на об'єднання та про співробітництво.  «Я звернувся до керівництва уряду, щоб якомога скоріше до Верховної Ради України було подано законопроект «Про об'єднання територіальних громад». Цей документ вкрай необхідний вам для вирішення територіальних питань», - сказав він.
Одне з головних завдань, яке ставить Віктор Янукович перед місцевою владою, Міністерствами та бізнесом - це збереження робочих місць, які вже є, і створення нових. «Наша мета - не покращення статистики, а поліпшення життєвого рівня громадян»,  - наголосив Володимир Рибак.
Далі присутні та голова Парламенту  заслухали звіт голови облдержадміністрації Володимир Хоменко про стан соціально-економічного розвитку Чернігівщини. Під час зустрічі з Головою Верховної Ради України також виступив Чернігівський міський голова Олександр Соколов, який серед основних проблем місцевого самоврядування назвав затримку проплат через Держказначейство. Народний депутат України Владислав Атрошенко зауважив, що під час реформ, варто взяти до уваги, що Чернігівщина по площі займає друге місце в державі, а населення тут всього близько 1,2 млн. Тупичівський сільський голова Лариса Шовкова серед іншого звернулася до Володимира Рибака з проханням посприяти у вирішення питання щодо фінансування на державному рівні утримання пожежних команд на селі. Для сільської громади це непосильне завдання, проте безпека і життя людини визнаються за Конституцією найвищою соціальною цінністю, і проблему з пожежною безпекою треба вирішувати. Згадала вона і про те, що важко нині прийняти на роботу у сільраду бухгалтерів згідно з чинним законодавством, про те, що варто було б поновити у сільрадах посаду землевпорядника. А наостанок побажала керівнику Парламенту дисциплінованих депутатів.
До слова також на заході  були запрошені голова постійної комісії обласної ради з питань освіти, науки, культури та інформаційної сфери Анатолій Заліський, голова Корюківської районної ради Михайло Баклажко, депутати обласної ради Віктор Лазар та Олена Дмитренко.
На завершення зустрічі Володимир Рибак пообіцяв сприяння у вирішенні проблемних питань, порушених під час діалогу та наголосив: «У нас є всі можливості щоб зробити життя людей кращим».
Після зустрічі з представниками місцевого самоврядування перший заступник голови Партії регіонів  Володимир Рибак був запрошений на конференцію обласної організації Партії регіонів. Розпочалася вона з нагородження нагрудними знаками та Почесними грамотами найбільш активних членів партії. Далі Володимир Рибак повідомив, що голова обласної парторганізації Григорій Маньковський написав заяву щодо свого звільнення з посади, яку він займав 8 років і щиро подякував йому за плідну роботу на цій посаді. Президія партії задовольнила прохання Григорія  Маньковського  і рекомендували обрати керівником парторганізації голову облдержадміністрації Володимира Хоменка. Рішення було прийняте одноголосно всіма делегатами обласної конференції.
У ході робочого візиту на Чернігівщину Голова Верховної Ради Володимир Рибак також відвідав ПрАТ "Чернігівський автозавод" та взяв участь у відкритті стаціонарного відділення обласного Центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів.
Лариса МАРТИНЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий