понедельник, 10 июня 2013 г.

У постійному пошуку перебуває керівництво ТОВ «МК «Добробут»

До цього примушує кон’юнктура ринку, закони бізнесу. На плаву утримується той, хто працює на попит, орієнтується в ціновій політиці, враховує ще багато чинників успіху.



Ще недавно закупівельні ціни на яйця були нижчими за собівартість. Тож навчилися обходитися без посередників – реалізують самі. А ще самі виготовляють комбікорм. Також на птахопідприємство працює його добра репутація: тут отримують якісну продукцію. Доходило до смішного: деякі спритники, продаючи яйця, використовували бренд щорських виробників. Щоправда, прокололися на тому, що їх яйця мають білу шкаралупу, а щорські – винятково помаранчеві.
Зараз на підприємстві 9 тисяч несучок. 31 травня посадили 42,5 тисячі добових курчат, які в чотиримісячному віці почнуть нестися. До речі, торік для понад 50 тисяч курок пік несучості припав на грудень-березень. Збалансовані рецепти кормів, до яких входить дуже багато компонентів (у тому числі й премікси – різноманітні вітаміни та мікроелементи), окремо розраховані на курок-несучок, курчат, телят тощо.
Оскільки від яєць прибутку небагато, серйозно займалися курчатами бройлерів. Із 70 тисяч 20 тисяч реалізували в квітні, а решту менше, ніж за два тижні в травні. Молодняк вивівся 10 квітня. Зараз із тієї партії залишилося зо два десятки голів, кожна з яких важить 4 кілограми. До речі, торішніх несучок реалізували населенню на яйця: їх потенціалу ще вистачить років на три.
З початку року на підприємстві вироблено 116 т м’яса або 52 відсотки вирощеного в районі. Якість – поза конкурсом. На чернігівських ринках продукцію щорських птахівників розкуповують швидко. Не випадково дирекція ТОВ «МК «Добробут» нещодавно отримала чергову подяку від мера Чернігова Олександра Соколова.
Півсотні крутобоких бичків породи Абердин Ангус інтенсивно набирають вагу на відгодівельному майданчику. Звичайно, результати були б ще кращими, якби підприємство мало власні пасовища. На жаль, поки що не вдається вирішити проблему оренди землі. Але оскільки ТОВ «МК «Добробут» - одне з небагатьох у районі, що працює на розвиток тваринницької галузі, справа перспективна й заслуговує на увагу.
Кошти на підприємстві крутяться ніби немалі. Одначе значну їх частину з’їдають кредити (під 22 відсотки (!), а не під 2-3, як у цивілізованих країнах, де підтримують виробника).
– На всіх сараях, - розповідає Валентина Василівна, - відремонтували дахи. Люди запитують, чи будемо виводити каченят та індобройлера. Справа перспективна. Тож у планах – реконструкція підприємства. Потрібна інкубаторна станція, забійний цех. Водночас поліпшуємо побутові умови для працюючих. Люди після роботи можуть прийняти душ. У найближчих планах – створення їдальні. Адже маємо м’ясо і яйця, вирощуємо картоплю й овочі. У ставках водиться риба. Між тим, далеко не всі за годину обідньої перерви встигають побувати вдома.
Розширюючи виробництво, тут водночас дбають про його культуру, культуру побутування. Зараз на подвір’ї скрізь буяють квіти. Нещодавно завершено ремонт контори. Це дисциплінує. Бо там, де слідкують за порядком у приміщенні й на території, буде порядок у колективі з дисципліною. Люди поважають і підтримують створене власними руками.
Щодо трудового колективу, то він поступово зростає, випадкові люди тут не затримуються. Кістяк складають досвідчені працівники. Багато років віддав птахопідприємству Андрій Симан. Уже важко уявити виробництво без цього статечного чоловіка. Адже у нього без перебільшення – золоті руки й творча натура. Немає роботи, з якою він би не впорався. При цьому включає фантазію, вдосконалює сам процес. Не випадково його ще називають «наш Кулібін».
Олександр Хомутовський – слюсар-ремонтник, але при цьому він уміє все. Телятниця Валентина Бреус настільки відповідальна, що можна з певністю сказати: не кожна господиня вдома так дбає про худобу. Пташниця Оксана Терещенко хоч працює тут лише рік, але має найкращі результати. Вона якось одразу влилася в колектив, метка, спритна, швидко опанувала нову професію. Галину Ісаченко керівники називають завідуючою виробництвом, бо в телефонному режимі через неї керують, вирішують проблеми. А ще вона скрупульозно виготовляє корми.
Порівняно недавно з’явився в колективі водій Володимир Сентябрьов. Порядний, добрий, безконфліктний і безвідмовний – такий же надійний, як і переважна більшість робітників. Багато хорошого почула про водія зі стажем Валерія Купріянова, досвідченого тракториста Юрія Литвина.
– Ми підтримуємо бажання кожного заробити копійку, - вступає в розмову директор підприємства П.І. Капиця. – Працюйте! І працюють. Кожен береться за будь-яку роботу. Водії і трактористи не лише за те, що пов’язане з механізацією, а й за некваліфікований труд. Ми в свою чергу гарантуємо своєчасну оплату.
Ставлення до роботи на власному прикладі виховують керівники. Бо переконані, що порядність іще ніхто не відміняв. Саме тому партнери їм довіряють. Проавансували високоякісні корми. Як тільки підприємство почало реалізувати бройлерів – пішла проплата. Певний час зачекали розрахунків і колеги, які дали під чесне слово курчат майбутніх несучок. Без взаємної довіри бізнес не побудуєш. А ще керівникові потрібно бути одночасно юристом, банкіром, економістом…
Віддаючи роботі майже весь свій час, П.І. Капиця та В.В. Пилипенко вже бачать результати. І не лише у відремонтованих та реконструйованих приміщеннях, новій техніці, а й у оновленому колективі. Зміни сталися у свідомості людей, яких не треба підганяти, над якими не потрібно повсякчас стояти. Люди цінують робоче місце, можливість заробити, а ще - поважливе ставлення до кожного.
Валентина
ВОЛОКУШИНА
Фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий