пятница, 18 октября 2013 г.

Рак шийки матки можна попередити!

Рак шийки матки займає одне з перших місць серед інших злоякісних новоутворень у жінок. Частіше на рак шийки матки хворіють жінки старше 40 років, але останнім часом значно збільшилась захворюваність серед молодих жінок віком 18-35 років. До факторів ризику слід віднести ранній початок статевого життя (14-17 років); часта зміна статевих партнерів; аборти і пологи в юному і молодому віці; захворювання, що передаються статевим шляхом (папіломовірусна інфекція, тріхомоніаз, хламідіоз, уреаплазмоз, гонорея); паління; нехтування правилами особистої гігієни.

Дисплазія і ранній рак шийки матки протікають без симптомів. Ці захворювання можна виявити тільки при огляді лікарем і цитологічному дослідженні. При інвазивному раку шийки матки починають з’являтися симптоми: кровотеча після статевого контакту і в період між менструаціями, виділення з статевих шляхів. Менструації можуть бути більш рясними. Біль та неприємний запах – пізні симптоми!
Кожна жінка з 18 років і старше повинна проходити профілактичний огляд з цитологічним обстеженням у лікаря-гінеколога в оглядовому кабінеті поліклініки або в жіночій консультації.
Жінкам необхідно знати, що рак шийки матки можна попередити, якщо своєчасно проходити профілактичні огляди з цитологічним обстеженням. Здоров’я в ваших руках!
І.ЯКУБОВСЬКА,
лікар-онколог

Комментариев нет:

Отправить комментарий