понедельник, 21 октября 2013 г.

Грузинський танець – він, мов вітер…


Правду кажуть, що саме вроджена любов до пісні й танцю робить українців та грузинів схожими між собою. Ще одним підтвердженням цього став концерт фольклорного ансамблю «Кутаїсі» у Щорсі, коли грузинські хореографія, музика та спів єдиним стрімким поривом зворушили серця нашої публіки.


Відразу варто констатувати, що виступ колективу такого рівня – велика рідкість для Щорса. Наші земляки отримали чудову нагоду насолодитися високопрофесійною концертною програмою й водночас – ознайомитися з відчутно інакшою сценічною традицією. Дві години танцю, пісень та музичних композицій промайнули швидко, мов помах вій грузинської красуні… Жодних розмов конферансьє, ніяких пауз, винятково мистецтво – ось що було запропоновано щорсівчанам.
Уявімо: вечір, на звичайному подвір`ї, під глибоким зоряним небом, в оточенні гір, зібралися люди. Вони тяжко працювали вдень, але їхні душі спраглі веселощів, кличуть на допомогу пісню. І вже згодом, у такт стрімкій музиці, починають нестримно танцювати… Емоції, які палахкотіли на сцені, змусили публіку забути про холодну осінь надворі. Темп кожного танцю наростав щохвилини, високі стрибки, майстерне виконання складних елементів раз-по-раз зривали аплодисменти у залі. Масовість постановок вражала, а використання гри світла й тіні – подекуди відверто дивувало.
Ансамбль «Кутаїсі» представив доволі широко хореографію, властиву для різних регіонів Грузії – з яскравими й самобутніми костюмами, своєрідними постановками. Особливо запам’ятався танець, коли в шаленому ритмі задзвеніли мечі, з клинків посипалися іскри, а приборкати всю цю агресію на сцені змогли лише дівчата-танцівниці, котрі привернули увагу войовничих горян своїми лукавими й швидкими, мов блискавки, поглядами…
На окрему згадку заслуговує грузинська пісня. Сольна і в три голоси, бадьора і душевна, тверда, мов камінь, й водночас лагідна, як весняний вітер – щоб про неї розповісти, вислови можна добирати дуже довго. Загалом же хоч у залі ніхто й не розмів грузинської мови, але кожне серце ніби відгукувалося на емоції, що линули зі сцени у словах та мелодіях. Зрештою, як українці, так і грузини однаково задумуються над життям, про щось мріють, когось кохають, буває - радіють, а інколи – роняють на землю сльози… Такою ж була і музика акомпаніаторів, причому вони напрочуд вдало поєднували ручний барабан, акордеон, сопілку і бас-гітару. Таким чином, минуле ніби зустрілося із сучасністю.
Колектив «Кутаїсі» підготував воістину феєричний фінал концерту. Український народний танець (у дещо незвичній грузинській обробці) викликав шквал вигуків схвалення й навіть розлучення у глядачів, а добре знайома всім пісня «Суліко» відчутно підсилила отримані доти враження. Неперевершеним же вийшов танок «Млетурі». Артисти виконали його весело, розкуто, із запалом, так, ніби танцювали не на сцені, а на якомусь святі, в колі рідних та друзів. Наприкінці публіка прощалася з ними стоячи, не шкодуючи долонь для аплодисментів. І, напевно, щирим прагненням душі стали слова «Діді мадлоба!», звернені до грузинських митців. По-українськи вони означають «Велике спасибі!» Підсумувати ж цю оповідь варто у відомому стилі: «Я хочу виголосити тост за виконавців колективу «Кутаїсі», які силою свого таланту розповідають про грузинську національну культури народам навколишнього світу, в тому числі й українцям».
P.S. Як сказала у коментарі для «Променя» начальник відділу культури райдержадміністрації Н.М. Добненко, тур фольклорного ансамблю «Кутаїсі» охоплює 36 міст України, з яких 3 – у нашій області. У Чернігові концерт відбувся з неймовірним успіхом, заслуживши овації з боку публіки. Колектив у складі 34 артистів під керівництвом Тенгіза Леквінадзе справив чудове враження і на щорсівчан. Кожен з 25 номерів концертної програми викликав оплески глядачів. До речі, коли «Кутаїсі» відбув до обласного центру, у гримерці було виявлено забутий один з елементів чоловічого сценічного костюму – шапку. (Її наступного дня передали господарю через водія рейсового автобуса). За прикметою – це вірна ознака того, що колись грузинські танцюристи зновуприїдуть до Щорса.

Олег МІРОШНИЧЕНКО,
фото автора


Комментариев нет:

Отправить комментарий