воскресенье, 6 октября 2013 г.

Шанс на життя

Слухачі школи журналістики отримали нагоду оглянути найсучаснішу клініку Києва – міський центр серця. (Цей медичний заклад було введено в експлуатацію 2008 року). Стерильна чистота, досконалі побутові умови, найсучасніше обладнання і, найголовніше, кваліфікований персонал - ось що передовсім здивувало кожного відвідувача. Стосовно ж професійної діагностики, ефективного лікування та проведення надскладних операцій, то інформацією на цю тему поділився директор МЦС, головний кардіохірург Міністерства охорони здоров’я Б.М. Тодуров.


За його словами, більше половини пацієнтів очолюваного ним закладу – мешканці різних областей України, тобто лікування доступне не лише киянам. Центр має 5 найсучасніших операційних. У далеке минуле вже відійшли часи, коли летальність (смертність) після операцій на серці досягала 25%. Відтоді медицина зробила великий крок уперед, і нині цей показник у МЦС складає лише близько 1%. Окремо Б.М. Тодуров згадав про таку дуже гостру проблему, як протидія наслідкам інфаркту міокарда. За статистикою, в Україні інфаркт призводить до летальності у 16% випадків, ще чимало людей через це стають до кінця життя інвалідами. Але таку невтішну статистику можна відчутно скоригувати шляхом правильної організації системи вчасного діагностування і доправлення хворих для надання кардіохірургічної допомоги. Київським міським центром серця вже напрацьовано масштабний досвід роботи в цьому напрямку. Детальніше слід згадати так зване стентування. Скажімо, у людини стався інфаркт. Якщо вона серйозно поставилася до свого здоров’я і негайно звернулася до лікаря, в неї є хороші шанси на практично повне одужання. Нагадаємо: у разі інфаркту по якійсь із судин припиняється тік крові до серця, внаслідок чого через дві години починається омертвіння частини серцевого м’яза. Щоб цього не сталося, потрібно якомога скоріше доставити хворого до однієї з кардіохірургічних клінік, які діють майже в кожному обласному центрі України. (В тому числі – й у Чернігові). За допомогою сучасних технологій пацієнту вводять до артерії (на нозі) спеціальний зонд, яким просувають до враженої судини стент (у вигляді трубочки з сітчастими стінками). Завдяки стенту судинні стінки в потрібному місці розширюються й плин крові відновлюється. Операція триває близько 10 хвилин, потреби в загальній анестезії немає. Б.М. Тодуров, коментуючи ситуацію із дитячою кардіохірургією, зауважив, що в МЦС щороку робиться близько 400 операцій дітям, хоча потреба є набагато більшою. Слід сподіватися, за допомогою інших клінік, зокрема – і в регіонах, стан справ вдасться поліпшити. Тим більше, коли вже утворилася певна генерація кардіохірургів з високопрофесійним досвідом і відданістю обраній справі. Сам Б.М. Тодуров, розповідаючи про умови роботи у клініці, зізнався: вихідні й святкові дні в житті лікаря бувають не часто. Особисто він зустрів в операційній три свої дні народження, а ще двічі його терміново викликали під час зустрічі Нового року. Це – реалії, з якими доводиться миритися через особливості обраної професії.
Наостанок Б.М. Тодуров повідав одну історію, яка була покликана розповісти, що не все в питаннях життя та смерті залежить від медицини… Взимку до клініки потрапив пацієнт передпенсійного віку, йому зробили термінову операцію на серці. По ходу операційного втручання лікарі з’ясували, що у людини ще кілька супутніх хворобою, тож довелося, так би мовити, комплексно боротися за її життя. Понад два місяці хворий провів у лікарні, але все ж таки одужав. Надійшов день виписки. Чоловік зайшов до кабінету Б.М. Тодурова з букетом квітів, щиро подякував, що його «витягли з того світу», попрощався й рушив до виходу… Того дня стояв двадцятиградусний мороз. Звиклий до стабільних і комфортних умов палати, він зробив лише кілька кроків, вдихнув холодного повітря і… Сталася фібриляція, чоловік впав просто надворі, незабаром його серце зупинилося. Викликана тут же реанімаційна бригада вже нічим не могла зарадити. Мабуть, це доля…

Комментариев нет:

Отправить комментарий