пятница, 25 октября 2013 г.

Дарунок рідної землі

Минулого тижня в Тур’ї сталася небуденна подія: за участю мешканців та гостей села настоятель храму Різдва Пресвятої Богородиці отець Михаїл (Дребот) освятив природне джерело, що знаходиться поблизу річечки Струга. Таким чином з’явилося ще одне місце, де подорожній може не лише відпочити, а й вознести хвалу Всевишньому за ниспослані щедроти нашої землі.



Історія джерела ховається в далекому минулому. Людська пам’ять зберегла його старі й дещо дивні назви: Смертник і Чемериця. Що цікаво – коли понад тридцять років тому внаслідок меліорації місцевість поблизу села була осушена, потік води не зник, а лише заслаб трохи. І ось уже в наш час колектив Щорської дільниці міжрайонного управління водного господарства вирішив облаштувати його, перетворивши на привабливий куточок рідної природи. Як розповів керівник дільниці В.О. Виноградов, ще торік розпочалися початкові роботи. Передовсім проби води були надіслані до Чернігова, де фахівці провели дослідження, визнавши її відповідною всім параметрам й придатною до пиття. Наступним кроком стало зведення й огородження своєрідної криниці посеред поля. Цієї осені зусиллями робітників М.Г. Тулупа, В.П. Шрамченка та О.І. Кушніра й при сприянні сільського голови В.І. Чепурка поруч побудовано простору альтанку. Завершальним же кроком стало освячення джерела. Причому якось само-собою виникла ідея назвати його по-новому – «Покрова».
… Від сільської церкви вирушає хресний хід на чолі з отцем Михаїлом. Громада, подолавши чималий шлях за околицю, зупинилася біля місця, де земля дарує людям воду. Чин освячення надихнув усіх присутніх на благочестиві думки. Опісля отець Михаїл звернувся до них із промовою. Цю подію він розглянув у дещо ширшому контексті: відродження духовності, ремонт церкви у селі, облаштування джерела «Покрова» - все це є ніби ланками одного ланцюга, поступовими кроками на шляху добра і згуртування місцевої громади. Також закликав усіх християн підтверджувати свою віру благими справами, долучаючись до відновлення тутешнього храму й добудови купола з хрестом над джерелом.
Надалі коротко виступив сільський голова В.І. Чепурко і передав слово В.О. Виноградову, який розповів про діяльність Держводагентства України (голова – В.А. Сташук), Деснянського басейнового управління водних ресурсів (керівник – С.І. Нагалюк), Корюківського МУВГ (начальник – А.М. Прохоренко) і Щорської експлуатаційної дільниці. Серед іншого наголосив на свідомій роботі працівників водного господарства для збереження природи, участі в громадських акціях «День довкілля», «До чистих джерел», «Жива вода», «Посади дерево» тощо. На території різних районів їхніми руками зводяться місця відпочинку, які стають справжньою окрасою нашої місцевості, дарують землякам приємні миттєвості спілкування з природою, нагадують про необхідність дбати про один з найбільших скарбів нашої землі – воду. Облаштоване джерело під Тур’єю - це лише початок. Наступного року заплановано зробити подібне і в «Бору» біля річки Стариця.
Наступними промовцями були заступник начальника МУВГ О.Р. Дубинчук та керівник апарату РДА А.П. Миргородський. Приємне враження справили учні Тур’янської школи, прочитавши вірші, присвячені матінці-природі й річкам нашої малої батьківщини. А наостанок отець Михаїл щедро окропив усіх свяченою водою – на зцілення душі та тіла – і закликав напитися з джерела, сам подавши приклад. І дійсно – вода виявилася хорошою. Одним словом – рідною.
Олег МІРОШНИЧЕНКО, фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий