воскресенье, 6 октября 2013 г.

Подбаймо про здоров’я разом

Поширеність хвороб органів кровообігу між мешканцями Щорсівщини стала темою бесіди із завідуючою терапевтичним відділенням районної лікарні Т.В.КУЦЕНКО.


– Цифри промовисто свідчать: на гіпертонічну хворобу страждає майже 30% дорослого населення нашого району. Причому понад половина недужих – це особи працездатного віку. Прикро, але поширеність гіпертонії в сільській місцевості вища, ніж у місті. Показово, що для чоловіків ризик виникнення ускладнень (інфарктів, інсультів) помітно більший, ніж для жінок. Провідна ж проблема полягає в небажанні основної маси людей звертатися по меддопомогу на ранній стадії захворювання. На жаль, думки у стилі «потерплю, якось воно буде…» є домінуючими. Торік у районі було зафіксовано 17 інфарктів, внаслідок яких померли 4 людини, ще дві стали інвалідами. Один з конкретних прикладів – до райлікарні звернувся чоловік із такими симптомами: пекучий, стискаючий біль за грудиною, нестача повітря, нудота, холодний і липкий піт, неможливість поліпшити стан звичайними медикаментами. Йому доволі швидко поставили діагноз – інфаркт – й відправили спеціальним автомобілем до Чернігова. В обласному центрі хворому зробили операцію (стентування). Його життя врятували, проте він все ж таки став інвалідом. Головна причина – невчасне звернення до лікарів. До речі, якщо зазвичай «вікова категорія» інфарктників – це передовсім люди старші за 40 років, то торік був випадок, коли така хвороба вразила 23-річного молодого чоловіка.
Сильно турбує ситуація з інсультом, який минулого року «розбив» здоров’я 93 наших земляків. Майже половина з них померла… Що показово – у 83 випадках причиною інсульту стала гіпертонія. Саме тому надзвичайно важливим є вчасно виявити, правильно діагностувати і постійно контролювати перебіг цієї хвороби. Вживати за призначенням лікаря відповідні препарати, причому робити це не епізодично, а на постійній основі. До того ж наразі триває реалізація пілотного проекту з державного регулювання цін на ліки для гіпертоніків, в ході якого вартість, скажімо, лізиноприлу впала до 1 копійки. Доступною є ціна й на деякі інші найпопулярніші препарати – бісопролол, амлодіпін. Подібні лікарські засоби можна придбати за призначенням лікаря в трьох аптеках, розташованих у Щорсі. Для бюджетного відшкодування на Щорський район передбачено виділити протягом року 96 тис. грн. На даний момент використана лише третина із зазначеної суми. Тож ті мешканці Щорсівщини, яких турбує гіпертонія, можуть скористатися можливістю, наданою державою. Хоча, добре відомо, найдешевше - це не хворіти і берегти здоров’я завдяки здоровому і рухливому способу життя, відмові від зловживання алкоголем, тютюном тощо. Зрештою, лікарі постійно радять мешканцям Щорсівщини, як уникнути хвороб і зробити своє самопочуття кращим. І вже від спільних зусиль – медпрацівників та пацієнтів – залежатиме успіх цієї справи.

Блок матеріалів підготував
Олег МІРОШНИЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий