пятница, 18 октября 2013 г.

Псоріаз прогресує

Псоріаз є одним з найбільш поширених захворювань людини нез’ясованої етіології, посідає одне з провідних місць за розповсюдженістю. У зв’язку з цим в Україні в термін з 10 жовтня по 31 жовтня будуть проведені «Національні дні псоріазу».


Механізми виникнення і розвитку псоріазу залишаються недостатньо вивченими. Пацієнти з псоріазом часто мають сімейний анамнез цього захворювання. Протягом останніх десятиліть дослідники засвідчили, що імунна система відіграє велику роль в розвитку псоріазу. Виникненню псоріазу сприяють різні провокуючі чинники: фокальна інфекція, ендокринні порушення, психічні травми, інтенсивна інсоляція.
Псоріаз характеризується висипом на шкірі у вигляді вузликів, вкритих сріблястими лусочками. При тривалому протіканні вузлики можуть зливатися у великі бляшки, які займають значну площу поверхні тіла. При цьому можуть з’являтися зміни в різних органах і системах. Улюблена локалізація висипу: розгинальні поверхні кінцівок (лікті, коліна), ділянка крижів, шкіра волосяної частини голови – по краю росту волосся. Псоріатичне ураження в 27,5% пацієнтів починається з волосяної частини голови, а за наявності висипу на інших ділянках спостерігається в 66,3%. Тільки постійне лікування хворого, контроль за станом його здоров’я, впровадження нових методів лікування сприятиме підвищенню ефективності лікування хворих на псоріаз.
Лідія ОНИЩЕНКО,
лікар-дерматовенеролог

Комментариев нет:

Отправить комментарий