понедельник, 14 октября 2013 г.

Скажений кіт кинувся на людину

Про це «Променю» розповіла лікар-епізоотолог РДЛ ветмедицини Т.А. Терещенко. За її словами, інцидент стався 3 жовтня, десь після опівдня.
Почалося все з телефонного дзвінка однієї мешканки Щорса, яка повідомила доволі тривожну новину: на її сестру кинувся кіт і вкусив за ногу. (Оскільки жінка працює в лікарні, вона негайно порадила родичці промити рану й звернутися по меддопомогу). Зважаючи на нетипову поведінку тварини, на місце події виїхала група спеціалістів ветлікарні. По прибуттю вони з’ясували, що того дня хазяйка саме збиралася йти у справах, як на неї з-за сараю накинувся «чотирилапий друг». Причин для такої агресії явно не було. Постраждала сама зробили первинну обробку рани й викликала таксі. Коли вона з водієм йшла двором, знову звідкілясь вигулькнув кіт і погнався за людьми. Добре, що таксист встиг його трохи причавити ногою… Коли приїхали ветеринари, то побачили оте звірятко біля паркану. Шерсть у нього була нормальна, слина з пащі не текла, але погляд виглядав явно безтямним. З огляду на ситуацію довелося кота вмертвити. Взяті з трупа зразки для досліджень оперативно передали до лабораторії в Чернігів, звідки вже того ж дня прийшла звістка: тварина хвора на сказ. Наразі покусана жінка проходить курс лікування. Стосовно ж кота, то його доля – мов окрема історія. Ще на початку літа відвезли цього друга людини до Гвоздиківки, але новий господар незабаром виїхав кудись на заробітки, і «мишолов», схоже, подався самостійно влаштовувати своє життя. Як він провів на природі теплу пору року – невідомо, але тиждень тому, як похолодало, повернувся до рідної хати у Щорсі. Де під час отих мандрів підхопив хворобу і коли – невідомо. (Зазвичай інкубаційний період сказу – від зараження до прояву клінічних ознак – триває від трьох тижнів до кількох місяців. Що цікаво: у разі покусу вірус поширюється організмом у напрямку мозку зі швидкістю 3 міліметри на годину). З огляду на вищенаведене наші земляки повинні більш відповідально поставитися до утримання своїх домашніх улюбленців, зокрема – зробити їм профілактичні щеплення проти сказу. За приблизними підрахунками мешканці Щорсівщини мають близько 4000 собак і котів, але за власною ініціативою лише 86 (!) з них вирішили долучитися до профілактики поширення такої небезпечної хвороби, як сказ. Ще близько сотні домашніх тварин у Щорсі вдалося охопити щепленнями завдяки ініціативі ветслужби, співробітники якої здійснюють обхід мікрорайонів міста і пропонують безкоштовно «вколоти» вакцину всім без винятку котам і собакам. Їхній господар сплачує лише вартість витратних матеріалів (шприца тощо). До речі, останній випадок інфікування людини сказом стався у січні 2012 року. Тоді один з мешканців Кучинівки, відкидаючи сніг з подвір’я, став об’єктом атаки чужого кота. Нападника вбили, але через деякий час тканини його трупа відвезли у Чернігів, а вже там спеціалісти дійшли висновку: маємо справу зі сказом. Постраждалому чоловіку призначили курс антирабічних щеплень (шість разів вводили вакцину протягом піврічного періоду. В цей час людині не можна вживати алкоголь і хворіти).
Коментар
з приводу
Андрій Лопатін, керівник райдержлікарні ветмедицини:
Якщо вести мову про тенденції поширення сказу в Щорському районі, то найбільш проблемним видався 2002 рік, коли з 26 виявлених хворих тварин 21 – це були корови у сільгосппідприємстві села Тур’я. Схожим був і 2006-ий рік – 19 тварин (з яких 5 – корови). Загалом вважається, що природним резервуаром сказу є популяція лисиці. Щоб зменшити гостроту даної проблеми, у 2010 році як за допомогою авіації, так і вручну в угіддях Щорсівщини розкидали невеличкі брусочки – препарати для імунізації диких м’ясоїдних звірів. Ефект від подібної практики був відчутним. Цьогоріч у Чернігівській області станом на жовтень неблагополучними щодо сказу оголосили в 11 населених пунктів. З них найближчий до Щорса – Корюківка, де трапився скажений собака. І ось тепер до цього списку додався й наш райцентр – таке рішення ухвалила на своєму засіданні надзвичайна протиепізоотична комісія. Стосовно ж необхідності робити щеплення від сказу домашніми котам і собакам, то дуже влучно з цього приводу сказав відомий класик літератури – людина несе відповідальність за того, кого приручила.
Олег МІРОШНИЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий