понедельник, 28 октября 2013 г.

Згуртовано долати труднощі

Виїзне засідання колегії райдержадміністрації спільно з президією райради у Нових Боровичах розпочалося візитом його учасників до дитячого садка. Спочатку було оглянуто основний корпус, а потім – щойно відремонтовані кімнати, розташовані на першому поверсі сільської школи. Гостям сподобалося побачене (воно й зрозуміло: нове – завжди гарне). Загалом же процес розбудови системи дошкільної освіти у селі являв собою ніби конкретний приклад ефективності згуртованих зусиль місцевої громади, районного керівництва, підприємств і депутатів усіх рівнів. Не даремно голова райдержадміністрації О.В. Грабовський закликав наслідувати приклад новоборовичан при реалізації намічених планів.


Першим питанням порядку денного став хід виконання програми економічного і соціального розвитку району за підсумками 9 місяців нинішнього року. Провідну доповідь виголосив перший заступник голови райдержадміністрації В.Є. Алєксєєв. За його словами, протягом звітного періоду всі промислові підприємства Щорсівщини (окрім меблевої фабрики) наростили обсяг виробництва. Випущено 43,1 тис. дал. спирту (на 9,9% більше, ніж за аналогічний проміжок часу торік), 152 тонни соку (удвічі більше), 124 тонни повидла (удвічі більше), 662 тонни пряників (на 1,1% більше), 82 тонни печива (на 2,5% більше), розпиляно 7 тис. м куб. деревини (на 25% більше). Вартість (розрахункова) валової продукції сільського господарства сягнула 45,4 мільйона гривень. Станом на 1 жовтня в районі було намолочено зернових (з кукурудзою) 21 тис. 216 тонн. Середня врожайність склала 30,5 цн/га (більше за минулорічний показник на 6,4 цн/га). Посів озимих зернових завершено минулого тижня (на площі 4361 га). Ще посіяно на зелений корм 68 га і 275 га озимого ріпаку. На жаль, негативну тенденцію у скотарстві спричинило рішення власників трьох господарств продати худобу (780 голів). Нині у псп району утримується 2459 голів ВРХ (з яких 1165 – корови) і 26 тисяч голів птиці. Стосовно машинно-тракторного парку, то сільгоспвиробники цьогоріч вже придбали 56 одиниць техніки на загальну суму 18,3 млн. грн. Триває будівництво зерносушильного комплексу в псп «Яна Плюс», сушарок в псп «Прогрес» і псп «Яна Плюс».
Товарообіг підприємств споживчої кооперації через загострення конкуренції з боку інших суб’єктів торгівлі зменшився майже на 8%. У 13 малих населених пунктах району налагоджена виїзна торгівля.
Співдоповідь заступника начальника фінансового управління РДА Л.Г. Савченко змусила учасників засідання з усією серйозністю замислитися над ситуацією стосовно доходів і видатків місцевої скарбниці. За 9 місяців поточного року до доходної частини загального фонду зведеного бюджету надійшло 67 млн. 896,9 тис. грн. (89% до планового показника). Дотації вирівнювання з держбюджету надійшло 28 млн. 327,1 тис. грн. (95,3%), власних доходів – 12 млн. 233 тис. грн. (67,5% до планових призначень). І якщо сільські бюджети впоралися із завданням, то міський та районний – ні. Разом з тим держсубвенція з пільг, субсидій, допомог склала 20 млн. 287,4 тис. грн., що більш, ніж на два мільйони перевищує суму, виділену за аналогічний період торік. У загальному обсязі видатків на освіту пішло 34,4% коштів, на соцзахист – 32%, на медицину – 14,5%. Заборгованість із зарплати працівникам бюджетних установ складає 3 млн. 410,6 тис. грн. Виправити ситуацію можуть додаткові дотації з держбюджету. Надалі стан справ у гуманітарній сфері районі висвітлив у своєму виступі керівник апарату райдержадміністрації А.П. Миргородський. А заступник міського голови О.В. Ясенчук розповів про фінансово-господарські справи районного центру.
Наступне питання, розглянуте на засіданні, стосувалося виконання програми «Мистецька освіта Щорсівщини на 2012-2015 рр.» Начальник відділу культури і туризму райдержадміністрації Н.М. Добненко докладно поінформувала присутніх про основні тенденції у цій сфері й практику підтримки запрограмованих ініціатив з боку органів виконавчої влади та місцевого самоврядування. Своїми думками та пропозиціями стосовно предмету обговорення принагідно поділилася директор музичної школи О.В. Свистунова.
За результатами розгляду всіх питань порядку денного колегія ухвалила відповідні рішення згідно із пропозиціями та зауваженнями голови РДА О.В. Грабовського.
Олег МІРОШНИЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий