пятница, 25 октября 2013 г.

Про Угоду мерів


Як економити і почуватися комфортно
Під головуванням керівника громадської організації «Центр Доброчин» Наталії Дрозд 22 жовтня в Чернігові у дискусійному клубі «Експертна думка» пройшла прес-конференція за підсумками проекту «Стале енергетичне планування: міжнародна співпраця та досвід на шляху до Угоди мерів».


Роман Зуб, міський голова

Валентина Москаленко, секретар міськради

Наталія Дрозд, керівник проекту

Олександр Підгорний, експерт проекту

Лариса Мартиненко, відповідальний секретар райгазети "Промінь"
Тут зібралися учасники проекту зі Щорса, Мени й Городні - представники місцевого самоврядування, громадськості та ЗМІ. Також у зустрічі взяли участь литовські експерти Ю.Мінгайла та В.Стасітис, які розповіли, як Литва вже допомагає містам України запроваджувати енергоефективні технологіїі, зокрема, на прикладі м. Долина Івано-Франківської області. Чому підписання Угоди мерів допоможе забезпечити доступними енергетичними послугами населення розповів експерт проекту Олександр Підгорний. Він наголосив, що саме ознайомлення на практиці з литовським досвідом було дуже важливим для місцевої влади. Велику роль зіграли і представники районних газет, які цього разу стали учасниками проекту й донесли до загалу через публікації енергетичну політику Прибалтики. Перехід на екологічне паливо, заміна теплотрас і утеплення будинків здешевило тепло для населення Литви і додало комфорту. Так живе вся Європа і вона готова інвестувати кошти в енергозбереження України. Наша країна вже заощадила з початку року понад 5 млрд. м3 природного газу й виробила понад 1 млрд. кВт/год «зеленої» електроенергії і продовжує рухатися в цьому напрямку. Як зазначає Президент Віктор Янукович, саме нинішня ситуація в енергетичній сфері та висока ціна на російський газ підштовхнули Україну до модернізації енергетичного і промислового комплексу. Тож допомога ЄС нам не завадить.
Наостанок учасники прес-конференції обговорили успішні і неуспішні практики стосовно реалізації Угоди мерів, нові ідеї і плани на майбутнє щодо продовження розпочатої діяльності в рамках проекту. Всі зійшлися на думці, що важливо широко інформувати громадян про актуальність впровадження енергозберігаючих технологій, а економити тепло треба навчати з дитинства.
Довідка. Угода Мерів – це ініціатива Європейської Комісії, яка має на меті об’єднати місцеві органи влади  (не лише країн членів ЄС) в добровільне утворення задля спільної боротьби з глобальним потеплінням. Сторони угоди, що підписали документ, зобов’язуються у своєму місті скоротити викиди CO2 більше ніж на 20% до 2020 року завдяки проведенню енергозберігаючих заходів та запровадження використання «зеленої» енергії  - сонячної, вітрової, водяної, відходів деревини тощо. У свою чергу Єврокомісія забезпечує залучення європейських коштів та ресурсів для реалізації їхніх проектів, змогу вчитися на досвіді інших міст, що вже підписали Угоду. Фінансування Євросоюзом енергоощадних проектів є дуже  актуальними для невеликих міст Чернігівщини.  Наше місто планує також у майбутньому підписати таку угоду.
Лариса МАРТИНЕНКО
Діяльність проходить за підтримки Програми розвитку співпраці і сприяння демократії МЗС Литовської республіки.

Комментариев нет:

Отправить комментарий