понедельник, 14 октября 2013 г.

Батьки і троє малих дітей залишилися, в чому були

Оксана (їй 34) та 30-літній Євген Насінники з Кучинівки разом 10 років. Найціннішим з усього, що родина придбала за цей час, була оселя. У цьому будинку минули найромантичніші роки подружжя, тут росли троє їхніх дітей.




Тепер від будинку залишився тільки фундамент. 4 жовтня вогонь знищив усе, що сім’я мала.
– Десь о-пів на восьму ми з молодшою донькою вчили уроки в залі. Потім зателефонував чоловік. Сказав, що вже йде з роботи. Я пішла в коридор (там у нас стояла газова плита) перевірити, чи зварилась картопля на вечерю, а там – вогонь…
Вийти через двері було вже неможливо. Дітей (донькам 8 і 6 років, сину – 8 місяців) жінка рятувала через вікно. Розказує: наказала забрати Кирилка і йти до баби Валі. А вони стоять, плачуть.
– Мусила сама їх вести до сусідки. Тому нічого не встигла винести з хати. Навіть документів.
За нещасливим збігом обставин два караули Щорської пожежно-рятувальної частини були задіяні на гасінні пожежі в Щорсі. Після отримання повідомлення один з них був направлений в Кучинівку. Але пожежний автомобіль заправити водою в селі вдалося не відразу – там на водонапірній башті не виявилось потрібного пристрою.
Не вдалося скористатися і пожежним автомобілем, який утримує кучинівська громада. Його після того, як припинила існування сільська пожежна служба, передали на зберігання Валерію Татаринову (колишньому пожежному). Власне, водієм він працює на громадських засадах. Сільрада платить йому тільки за виїзд на пожежу.
4 жовтня автомобіль, який прослужив не один десяток років, не завівся. Начебто через те, що розрядився акумулятор. Ставити це в провину Валерію? Але ж він офіційно не працює.
- Навіщо тоді брався? – обурюються ті сільчани, котрі з року в рік здають гроші (по 20 грн. з двору) на утримання пожежного автомобіля. Є такі, що не здають. Думають: зі мною такого не станеться. Та біда може прийти до кожного.
Машина, яка прибула на гасіння пожежі з Рогізок, утримується за рахунок «Щорссільгоспсервісу». З нею не було жодних проблем. Але це не врятувало ситуації. Родина залишилася без даху над головою.
Живуть в Оксаниної матері. Семеро (з ними ще хвора родичка) в одній хаті.
Для тих, хто захоче допомогти родині, повідомляємо номери мобільних Оксани та Євгена: (098) 84-41-477, (097) 11-49-554. Кошти можна перерахувати на рахунок № 7587. Він відкритий у відділенні ощадбанку на ім`я матері Оксани – Насінник Наталії Григорівни.
Прокоментувати ситуацію ми попросили
начальника ДПРЧ 8 Романа Силенка:
- 4 жовтня о 12 годині 19 хвилин на ПЗЧ ДПРЧ м. Щорс надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку за адресою: м.Щорс, вул. Кірова,13. Об’єкт пожежі – житловий будинок розміром у плані 5 х 7 м. Пошкоджено пічний стояк на площі 1 м2 та стіни - на площі 2 м2. Причина пожежі – порушення правил пожежної безпеки при улаштуванні пічного опалення.
Цього ж дня о 17 год. 19 хв. надійшло повідомлення про пожежу господарчої будівлі у райцентрі (вул.Боженка,33). Будівля розміром 5 х 3 м знищена по всій площі. На іншій господарчій будівлі (вул.Боженка,31) знищено покрівлю на всій площі, пошкоджено стіни на площі 40 м2. Ймовірна причина пожежі – необережне поводження дітей з вогнем.
Врятовано: 2 житлові будинки, 2 господарчі будівлі та літню кухню на загальну суму 300 000 гривень. На пожежу залучалося 2 караули ДПРЧ м. Щорс.
Слід подякувати меру м.Щорс Р.І. Зубу за допомогу в забезпеченні паливно-мастильними матеріалами під час пожежі.
О 20 годині 20 хвилин того ж таки 4 жовтня на ПЗЧ ДПРЧ м.Щорс надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку в Кучинівці.
Вогнем знищено дах житлового будинку по всій площі, прибудову до будинку розміром у плані 3 х 5 м, 10 м кв. перекриття, особисте майно та документи господарів. Пошкоджено перекриття на площі 60 м кв. та стіни житлового будинку по всій площі.
Причина пожежі – порушення правил пожежної безпеки при експлуатації газових приладів. На пожежу залучалися: 1 караул ДПРЧ м. Щорс та ПКСП с. Рогізки (після прохання до Г.Ф. Божка). Пожежний автомобіль СПК с.Кучинівка не зміг виїхати.
Повторно інформую населення Щорського району, що на цілодобове чергування в пожежній частині за штатом заступає 3-4 людини (разом з водієм) при максимальній місткості пожежного автомобіля 7 людей. Резервний караул викликається до підрозділу протягом 1 години. Пожежна автоцистерна вивозить в середньому 2,5 т води, чого достатньо для роботи 2 пожежними стволами на 5 хвилин, нормативна швидкість руху пожавто складає 40 км/год.
Відповідно до п.7 ст.80 Кодексу цивільного захисту України для гасіння пожежі місцеві державні адміністрації, органи місцевого самоврядування і суб’єкти господарювання на вимогу керівника гасіння пожежі зобов’язані надавати безоплатно в його розпорядження вогнегасні речовини, техніку, пально-мастильні матеріали, обладнання, засоби зв’язку, а під час пожежі, що триває понад три години, - харчування, приміщення для відпочинку і реабілітації осіб, залучених до гасіння пожежі.
З початку року з державного бюджету на закупівлю ПММ для підрозділу не виділено жодної гривні, пожежний підрозділ існує завдяки суттєвій допомозі Щорської РДА та небайдужих керівників району, за що, принагідно, усім дякуємо. Всі закиди та претензії на адресу особового складу щодо невчасного приїзду на пожежі (в м.Щорс по вул.Боженка,33 та в с.Кучинівка), відсутності води в пожавтомобілях, невчасного виклику додаткових сил є безпідставними та необ’єктивними.
Слід зауважити, що виклик на пожежу в с.Кучинівка надійшов саме в той час, коли основний та резервний караули працювали на пожежі в Щорсі, і мною особисто було прийняте рішення про направлення 1 караулу до с.Кучинівка, для чого попередньо потрібно було заправитися водою.
3-ій пожежний автомобіль згідно з наказом УДСНС в області виведений з чергування та перебуває на консервації (зберіганні).
Не можу не сказати й про таке: чомусь сама ті, щонайбільше нарікали, погрожували, вчили, як потрібно гасити, що роботи, докоряли відсутністю води, кудись зникали саме в той час, коли була потрібна їхня реальна допомога господарям.
Під час гасіння пожеж виявлено несправності протипожежного водопостачання: 3 пожежні гідранти несправні поблизу вул.Боженка, на водонапірній башті в с.Кучинівка відсутній пристрій для забору води пожежним автомобілем. Дані недоліки змусили довше гасити пожежі. Керівникам установ (ПрАТ «Комунальник», СТОВ «Щорссільгоспсервіс»), що здійснюють експлуатацію та обслуговування протипожежного водопостачання, вказано на необхідність найшвидшого усунення виявлених недоліків.

Комментариев нет:

Отправить комментарий