понедельник, 19 января 2015 г.

Ігор Батюк: «Резервісти мають великі можливості»


Найближчим часом військовослужбовці, які проходять військову службу за мобілізацією, та ті, хто буде призиватися, мають зробити вибір щодо наступних перспектив військової служби. Як пріоритетною, може розглядатися служба у військовому резерві.
У військових частинах або в районному військкоматі кожному військовослужбовцю, який підлягає звільненню під час демобілізації, буде доведено перелік пільг та переваг служби у військовому резерві. За результатами військово-соціологічного дослідження встановлено, що серед військовослужбовців, призваних за мобілізацією та військовозобов’язаних, які мають бути призвані у наступній мобілізації, є такі, що готові прийняти позитивне рішення щодо проходження служби в резерві; які ще не визначилися щодо своїх подальших дій після демобілізації, і є такі, що не володіють інформацією стосовно можливостей проходження служби у військовому резерві. Основними мотивами, які здатні спонукати до прийняття позитивного рішення щодо подальшого проходження служби в резерві, є: патріотизм; можливість покращити свій фінансовий стан; соціальні пільги та привілеї; можливість врегульовувати відносини у колективі; умови для професійного росту.
Перелік пільг та привілеїв для резервістів
Резервіст забезпечується безкоштовно: військовою формою одягу з передбаченням для військовослужбовців знаками розрізнення, що свідчать про їх приналежність до резервістів; харчуванням та проживанням у військових частинах під час виконання обов’язків служби у військовому резерві; медичним обслуговуванням у закладах охорони здоров’я Міністерства оборони України під час виконання обов’язків служби у військовому резерві.
Резервісту компенсується: середньомісячна заробітна плата на підприємстві, в установі, організації за час, що він перебував у військовій частині та виконував обов’язки служби у військовому резерві; вартість проїзду до військової частини та в зворотньому напрямку.
Резервісту виплачується: грошова винагорода в кінці року (від 1600 до 3100 грн.), розмір якої залежить від військового звання; грошова виплата із розрахунку до двох мінімальних зарплат на місяць за рахунок коштів, передбачених у Державному бюджеті України (2500 грн.); якщо він тимчасово не працює та перебуває на обліку в Державному центрі зайнятості – мінімальна заробітна плата за весь період перебування у військовій частині; добові за кожен день перебування у військовій частині.
Резервісту гарантується: збереження місця роботи, а також займаної посади та середньої заробітної плати на підприємстві, в установі, організації, незалежно від підпорядкування і форм власності.
Резервіст має можливість: отримати відстрочку від призову на строкову військову службу (для громадян призовного віку); бути звільненим від призову на строкову військову службу, після виконання обов’язків служби у військовому резерві, після виконання обов’язків служби у військовому резерві протягом строків першого та другого контрактів; просування по службі; отримувати чергові військові звання; підвищувати кваліфікацію, отримати нову військово-облікову спеціальність; під час виконання обов’язків служби у військовому резерві користуватися всім переліком соціальних гарантій та пільг, яким користуються військовослужбовці.
На сьогоднішній день Генеральним штабом Збройних Сил України запропоновані пропозиції щодо внесення змін до законодавчої бази стосовно мотивації вступу на службу у військовому резерві. Додаткові привілеї стосуються впливу служби у військовому резерві на зменшення пенсійного віку резервістів, пільги для дітей резервістів при вступі до вищих навчальних закладів та дошкільних закладів, оздоровлення.

Комментариев нет:

Отправить комментарий