понедельник, 5 января 2015 г.

За енергетиків замовимо добре слово

Цьогоріч уперше за багато років до Дня енергетика – нашого професійного свята - мали замість поздоровлень і теплих слів вдячності гірку пілюлю у вигляді критики (почасти необ’єктивної). Зазвичай про нас згадують саме тоді, як гасне лампочка, а поки йде нормальне постачання, ми ніби залишаємося в тіні. Зараз нашим споживачам непереливки – відключення за графіком і без нього вибивають цілі родини та колективи з нормального ритму життя. Однак не варто думати, що у всьому винні місцеві ремівці.

На початку довгого ланцюга енергопостачання стоять електростанції: теплові, гідро, вітряні, сонячні та атомні. Усі відключення пов’язані із виробником, адже виробляється електроенергії значно менше, ніж потрібно. До когорти енергетиків також відносяться і ті, що обслуговують передавальні лінії. Так «Обленерго» опікується високовольтними мережами напругою в 110, 35 та 10 кіловат. До споживача іде 0,4 кіловата. Дефіцит потужності нині складає від 3 до 5 мільйонів кіловат.
Зараз дефіцит електроенергії відчувається постійно. Коли диспетчер «Укренерго» бачить різницю між можливостями системи й споживанням електроенергії – дає команду відключити. На жаль, ми самі винні у ситуації, що склалася: неоголошена війна на сході, зміна уряду – усе це не минуло без наслідків. На теплоелектростанціях має бути не менше, ніж тримісячний запас вугілля. Щоб успішно перезимувати, потрібно 12 млн. тонн вугілля – 120 тис. тонн на добу.
Віялові відключення споживачів від електроенергії – наслідок недостатнього виробництва електроенергії. Навантаження по району – від 5 до 6 мегават. Якщо не зняти 1,4 мегавата, може настати некерована ситуація. Графіки аварійного відключення розробляються щорічно – це на випадок непередбачуваного (мається на увазі зупинка роботи електростанції чи диверсії). В такому разі терміново потрібно скинути навантаження. Зараз настали саме такі часи. А щоб не сталося чогось подібного, що колись трапилося в Нью-Йорку, коли упродовж двох годин нічого не могли вдіяти. При зниженні частоти стає зрозуміло, що електростанція не в силі виробити стільки електроенергії, скільки зараз споживається. Це може викликати автоматичне відключення ліній 110 кіловат і вище. Оскільки система закільцьована, все може «покотитися», мов лавина. Щоб не сталося нічого подібного, розроблені графіки відключення.
Національна енергетична компанія «Укренерго», яка слідкує за навантаженням у даний момент, автоматично регулює відключення. Якщо споживання переважає навантаження – надходить команда про відключення. Роль працівників Щорського (як і інших) району електромереж зводиться до того, що коли надходить команда на обмеження, вони відповідно до графіку відключають від ліній. Немає завдання на зменшення споживання – не вимикає або менше часу люди сидять без світла. У даному випадку можу порадити лише одне: терпіння та з розумінням сприймати тимчасові труднощі. Тим паче, що вони торкнулися всіх.

І. ЛАЩЕНКО,
заслужений енергетик
України,
колишній директор
Щорського РЕМу

Комментариев нет:

Отправить комментарий