понедельник, 26 января 2015 г.

Храм Преображення Господнього

урочисто відкрив свої двері у Щорсі 18 січня. Ця подія зібрала велику громаду людей – не лише з нашого міста, а й із Займища, Старих Борович, Михайлівки та інших сіл району. Для участі в обряді освячення прибув архієпископ Чернігівський Української Православної Церкви Київського патріархату Євстратій.




Відразу слід зауважити, що хоча храм відтепер вважається діючим, до завершення будівельних робіт ще далеко. Однак попри це тут на свята регулярно відбуватиметься літургія, люди в молитвах возноситимуть хвалу Всевишньому і прохатимуть про небесне заступництво та милості. Ось і 18 та 19 січня віруючі прийшли святити воду – Водохреще.
Громада Преображення Господнього УПЦ-КП з’явилася в Щорсі років з п’ять тому. Ініціатором її створення був активіст козацького товариства, наш земляк, а нині – мешканець Києва С.В. Шумський. Першим головою парафіяльної ради став В.В. Єрмоленко (на жаль, він нині покійний і не дожив до дня відкриття церкви). Пізніше громада отримала священика – отця Андрія (Романюка). Спочатку богослужіння проводилися в різних непристосованих приміщеннях, а потім люди вирішили взятися за будівництво церкви. Придбали стареньку хату в залінійній частині міста, розібрали її й розпочали зведення храму. Минуло кілька років – і з Божою поміччю задумане вдалося втілити у життя.
Церкву Преображення Господнього видно здалеку, бо стоїть вона на пагорбі. Її побудовано в традиційному для нашої місцевості архітектурному стилі, з дерева. 18 січня до неї прийшло стільки людей, що не всі могли вміститися всередині. Панувала доброзичлива і радісна атмосфера. А коли приїхав архієпископ Євстратій – розпочався чин освячення. Звертаючись до віруючих, владика, серед іншого, сказав, що в цьому храмі, окрім Божого слова, проповідуватиметься любов до України, і обов’язково молитимуться за наших солдатів, які зараз боронять рідну землю від ворогів. Тож усі бачитимуть, хто на боці свого народу і своєї Вітчизни. Також він подякував усім, хто зробив свій внесок у справу будівництва. За богоугодні вчинки й подвижницьку працю орденами Святого Миколая Чудотворця було нагороджено депутата Верховної Ради А.С. Євлахова і активістів громади С.В. Шумського та О.М. Хасенка. Церковними грамотами відзначено депутатів облради С.Ф. Сергієнка, Г.Н. Божка, підприємців, активістів парафії та будівельників – П.І. Капицю, С.І. Штомпеля, І.Д. Семка, В.В. Єрмоленка, Р.Г. Савосту, В.М. Тищенка, В.Л. Платонова, М.Д. Волокушина, Г.В. Авраменка, Л.Г. Удод.
У давнину навіть у деяких селах було по кілька храмів. Чим більше діючих церков – тим більше наповнюється християнськими правдами людське життя, тим менше зла довкола, тим менше можливостей у нечистої сили творити свої темні справи. Головне при цьому – пам’ятати відому євангельську істину, яку залишив нам Ісус Христос: «Де двоє з вас зберуться в ім’я моє – там і я буду поміж вами».
Олег МІРОШНИЧЕНКО
Фото Геннадія МУДРИЦЬКОГО

Комментариев нет:

Отправить комментарий