среда, 28 января 2015 г.

Інформація має бути доступною

Нещодавно «Промінь» довів до відома своїх читачів, хто є реальними власниками ПрАТ «Комунальник» (надавача послуг водопостачання та каналізації) і ПАТ «Чернігівобленерго» (постачання електрики). Ці публікації викликали помітне зацікавлення у наших земляків і спричинили появу нових запитань на кшталт «А кому належать підприємства, які централізовано займаються опаленням багатоквартирних будинків і газопостачанням?» Сьогодні ми даємо попередню інформацію з цього приводу.

Передовсім, треба розповісти про ПАТ «Чернігівгаз», структурним підрозділом якого на Щорсівщині є місцеве управління з газифікації та газопостачання. (Керівник – І.І. Пінчук). Отже, держава теоретично зберігає за собою певний вплив на це акціонерне товариство, бо їй належить – через НАК «Нафтогаз України» - пакет цінних паперів розміром у 25%. (Щоправда, зиск України від цього суто номінальний).
Хто ж володіє рештою акцій? Зареєстроване у Києві ПАТ «Газтек» має 13,0829%, але ця комерційна структура – щось ніби як фасад, за яким значаться чотири фірми-власники: Несіба венчерз лімітед (Кіпр), Паслер ентерпрайзіз лімітед (Кіпр), Порала венчерз лімітед (Кіпр) і Крезер холдингз лімітед (Кіпр). (Дані депозитарної установи АБ «Кліринговий дім»). Тобто походження їхнє – відома офшорна зона. Київське ТОВ «Ласфано Україна» контролює 13,2848% акцій, але, в свою чергу, його засновник – Ласфаноінвест ментс лімітед з міста Нікосія – теж із Кіпру. У нібито українського ПАТ «Агропромкомплект» - 19,6507% акцій, а вже поміж його власників – ТОВ «Будброк» (Україна), вже знайоме ТОВ «Ласфано Україна», Олубера венчерс лімітед (Кіпр) і Сольвоторе ентерпрайзес лімітед (Кіпр). Цікаво виглядає і ще одна власницька структура - ПАТ «Ролюкс» з Івано-Франківська (19,6508% акцій). Серед його власників – вже відомі ТОВ «Будброк» і ТОВ «Ласфано Україна», Олубера венчерс лімітед (Кіпр) та Сольвоторе ентерпрайзес лімітед (Кіпр). Як можуть бачить читачі, «Чернігівгаз» по суті є майже повністю приватною установою з дуже непростою структурою, юридичні «кінці» якої у значній мірі знаходяться за кордоном. А хто в кінцевому підсумку отримує гроші за послуги газопостачання – можна лише здогадуватися. Так само, як і про наявність дійсно прибуткових схем… У разі необхідності розповідь про деякі аспекти економічної діяльності «Чернігівгазу» буде запропонована читачам «Променя»
Тепер же звернімо увагу на ПАТ «Облтеплокомуненерго», яке має у Щорсі свою дільницю (керує нею Т.О. Пекельна). Судячи з даних депозитарної установи – ПАТ «Банк перший», найбільший пакет акцій (15,6777%) належить ПАТ «Закритий недиверсифікований корпоративний інвестиційний фонд «Об’єднаний капітал» (реєстрація – в Києві). Проте він належить (дані за ІІІ квартал 2013 року) трьом фізичним особам, прізвища яких офіційно не розголошуються. Ще одна фізична особа з України володіє пакетом у 14,0004%, її прізвище теж не є відкритим для вільного ознайомлення. (Дані депозитарної установи – ПАТ «Дельта Банк»). Решта ж акцій – а це понад 70% - за дуже специфічною схемою «розбита» на дрібні пакети у розмірі менш як 10%. Щоб з’ясувати, хто ж насправді може вважатися реальним власником «Облтеплокомуненерго», треба зібрати трохи більше додаткової інформації. Однак точно відоме одне: це недержавна структура.
Цікавий момент: ще у січні 2013 року господарським судом Чернігівської області була винесена ухвала про порушення провадження у справі про банкрутство ПАТ «Облтеплокомуненерго». Зроблене це за заявою кредитора – ТОВ «Компанія з управління активами та адміністрування пенсійних фондів «Актив Плюс» (м.Київ). Причиною стала прострочена заборгованість перед кредитором на суму 1 мільйон 515 тисяч гривень. І ще один момент: 24 листопада 2014 року сталися зміни у керівних органах ПАТ «Облтеплокомуненерго». Було звільнено члена правління Т.А. Воднік і голову правління І.М. Лусту. На його місце призначено В.М. Геращенка, який до того працював заступником голови правління. Про справжні причини таких перестановок достовірної інформації немає. А як «звільнення і призначення» вплинуть на роботу акціонерного товариства – покаже час. До речі, юридична адреса «Облтеплокомуненерго» - м.Чернігів, вул.Комсомольська,55-Б. Тел. (022) 77-43-24.

Олег МІРОШНИЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий