понедельник, 19 января 2015 г.

Умовно тиха ділянка кордону


Однією з особливостей Гути Студенецької є те, що в селі розташоване відділення інспекторів прикордонної служби. Враховуючи, що вже майже рік, як триває російська військова агресія проти України, діяльність цієї по-простонародному кажучи – застави, має надзвичайне значення.


Під її контролем територія на півночі Корюківського і частково – Щорського районів.

– Загалом контрольовану нашим підрозділом ділянку державного кордону можна назвати умовно тихою, - розповів майор ДПС Є.Д. Роженко. Якоїсь особливої активності російської сторони тут не спостерігається. Можливо, причина полягає в характері навколишньої місцевості: ліси, хащі, річка, болота. На нашому напрямку немає якихось важливих комунікацій та стратегічних об’єктів, тому противник і не вважає за потрібне вдаватися до провокацій. Це в інших місцях всяке бувало: колони російської бронетехніки майже упритул підходили до українського кордону, повітряну розвідку нерідко проводили безпілотні літальні апарати. Під Гутою ж подібні випадки – рідкість. Скажімо, у серпні на російському боці, біля урочища «Чорти», піднявся в повітря вертоліт, з якого здійснювалася розвідка прикордонної
української території. Стосовно російських прикордонників, то вони у полі зору практично не з’являються. Почасти це пояснюється тим, що в них дещо інакше побудовано режим несення служби, вони більше діють у глибині своєї зони відповідальності.
Порушень кордону за останній час майже не було, рух контрабанди фактично припинився. У вересні наші співробітники ДПС затримали двох громадян Росії, які нелегально зайшли на територію України й ніби рибалили на річці. Схожий випадок стався і в грудні – тоді прикордонники доставили вже чотирьох порушників (мешканців Брянської області) у Корюківський райсуд, який покарав іноземців штрафом. Потім цих людей за офіційно встановленим порядком передали російським прикордонникам. (Можливо, саме ця ситуація і мала дійсно невинний характер: ну пішли рибалки на річку, випадково заблукавши. Але існує ймовірність, що під ватяними фуфайками «гостей» могли виявитися – умовно кажучи – погони співробітників російських спецслужб. Тож пильність треба зберігати обов’язково – авт.).
У своїй повсякденній діяльності гутостуденецьке відділення ДПС відчуває постійну підтримку з боку місцевого населення, сільради, райдержадміністрації та райради. Дуже допомогло пилолісоматеріалами керівництво місцевої пилорами й Тихоновицького лісництва (коли обладнувалися оборонні позиції).
Дуже суттєвою є роль волонтерів, які підвозять продукти харчування. А у разі чого – вартових кордону виручають м’ясом тутешні мисливці. Було приємно, коли взимку для прикордонників влаштували невеличкий концерт артисти районного Будинку культури. Словом, співробітники ДПС відчувають позитивне ставлення до себе територіальної громади в цей непростий для країни час. І це додає сили духу і вірності обов’язку перед Батьківщиною.
Олег МІРОШНИЧЕНКО
На фото автора - Є.Д.Роженко.

Комментариев нет:

Отправить комментарий