понедельник, 19 января 2015 г.

Що вже зроблено і що ще треба зробити


Нещодавно начальник відділу житлово-комунального господарства райдержадміністрації О.Коротиш побував у Києві – на спеціалізованій виставці-форумі «Незалежна теплоенергетика». У рамках цього заходу відбулася конференція «Національна стратегія модернізації будівель та систем теплопостачання».


Зібрання мало два основні завдання: інформувати всіх зацікавлених про існуючі можливості розвитку енергетичного сектора вітчизняної економіки і обмін передовим досвідом у сфері енергоефективності. Передовсім, йшла мова про муніципальні стратегії заміщення природного газу місцевими видами палива. В Україні вже є міста, керівництво яких конкретно взялося за оновлення систем теплопостачання, зокрема – у бюджетній сфері: вводяться в дію сучасні автономні котельні, які працюють на дровах, пелетах, тирсобрикеті тощо. На практиці втілюються в життя заходи енергетичного та фінансового планування, залучаються інвестиції в енергоефективність. (У даному випадку корисним виглядає практичний досвід використання Чехією субсидій з фондів Євросоюзу). Разом з тим на київському форумі активно обговорювалася тема економії, зменшення тепловтрат у будівлях. Напрочуд актуальними виглядали твердження виступаючих, що модернізація існуючих теплогенеруючих потужностей, оптимізація процесів на застарілих котлах дозволить заощадити до 30% газового ресурсу.
Під час вивчення перспективних проектів довелося почути й про те, що для нашого району вже є реальністю: встановлення новітнього обладнання на котельнях і зерносушарках, які використовують дрова замість газу (приклад – зернокомплекс ПВКП «Імпульс» у Щорсі), а також – переробка тирси на тверде паливо (у Гуті Студенецькій не перший рік успішно діє пелетний цех). Загалом з почутого і побаченого на цій виставці О.Коротиш зробив очевидний висновок: в нашій державі потрібно розробити єдину і комплексну програму енергоефективності, під реалізацію якої передбачалися б зрозумілі механізми фінансування. Саме тоді був би масштабний зиск для країни від вжитих заходів.
Наразі ж все робиться радше епізодично і повільно. Якщо взяти для прикладу Щорсівщину, то керівництво місцевої територіальної громади вже тривалий час приділяє увагу питанням енергозбереження. (Особливо у закладах бюджетної сфери). Ще у 2006 році була затверджена програма енергоефективності Щорського району. Нею передбачено вжити комплекс заходів, спрямованих на зменшення енергоємності виробництва, ефективніше використання паливно-енергетичних ресурсів, оптимізацію структури енергоспоживання. Протягом наступних кількох років зроблено ряд конкретних справ: замінено обладнання на каналізаційно-насосній станції (на менш енерговитратне), проведено ремонт газових котелень у міській школі №2 і Петрівському комплексі «школа-сад», реконструйовано систему опалення стоматологічного відділення ЦРЛ, здійснено теплоізоляцію покрівлі районного Будинку культури, промито системи опалення трьох багатоквартирних житлових будинків, вжиті заходи з покращення теплозабезпечення та гарячого водопостачання і ремонт покрівлі у Щорському комплексі «школа-сад», реконструкція дитячого відділення ЦРЛ, встановлено чимало лічильників на системи теплопостачання багатоквартирних будинків. Звісна річ, потрібно було зробити більше, але доводилося працювати в рамках виділених коштів.
Наступна ж цільова програма затверджувалася на 2009-2015 роки. В її реалізації важлива роль відводилася інформаційній кампанії з питань енергозбереження. Як керівники господарюючих суб’єктів, так і населення мали усвідомити, що енергоефективність приносить відчутну вигоду всім – хоча з точки зору економії грошей. Стосовно бюджетних установ, то за шестирічний період вдалося зробити чимало. Передовсім, тривала заміна старих вікон і дверей на сучасні, металопластикові. Серед іншого, це зроблено в гімназії, Великощимельському НВК, Рогізківському НВК, Тур’янській школі, Тихоновицькій, частково – у Петрівському НВК, школі №2, райлікарні, районному Будинку культури. Наочний приклад модернізації котельні й тепломережі – нещодавно завершені роботи в Рогізках на території комплексу «школа-сад». Своєї черги чекають Новоборовицька школа, спортшкола, музшкола, Петрівський НВК, міська школа №1 (все це - заміна вікон).
У свою чергу підприємства приватної форми власності теж долучаються до заходів енергоефективності: дільниця «Облтеплокомуненерго» подбала про заміну деяких котлів.
Загалом на виконання районної програми протягом запланованого періоду передбачалося витратити майже п’ять мільйонів гривень. З них понад два мільйони – кошти держбюджету, більше мільйона - обласного бюджету, 536 тисяч – міжнародні гранти і 870 тисяч – власні гроші підприємств.
Звісна річ, хід реалізації запланованого дуже часто зазнає корекції, бо життєві реалії не завжди є сприятливими для новацій. Але головне інше: наша громада чітко усвідомлює необхідність енергоефективності в усіх сферах і потроху, але впевнено просувається до обраної мети. Потрібно лише визначитися з пріоритетами і зосередитися на системному підході в роботі.

Олег
МІРОШНИЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий