пятница, 9 января 2015 г.

Звіт голови райради Івага ОРДИ

Закінчився четвертий рік роботи районної ради шостого скликання. Фактично, це своєрідне підведення підсумків колективної праці - кожного депутата, постійних комісій районної ради, президії, виконавчого апарату районної ради за минулий рік та окреслення планів на подальший період діяльності ради. Цей рік, як ніколи, був насичений політичними подіями в країні, які внесли корективи в життя. Майдан змінив психологію багатьох людей, їх відношення до себе й України в цілому. За незалежність, самостійність України боролися цілі покоління патріотів. За неї сьогодні гинуть українські воїни та мирні громадяни.


25 травня відбулись позачергові вибори Президента України. Явка виборців в Щорському районі склала 61,4%. Фактів порушення виборчого законодавства під час проведення виборів не зафіксовано. За результатами голосування по Щорському району першість отримав Петро Порошенко з результатом 33,7%.
Наступний етап – 26 жовтня відповідно до Указу Президента України №690/2014 «Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України та призначення позачергових виборів», на території району пройшли позачергові вибори до Верховної Ради України. Наш район входив до 207 виборчого округу. На території району було утворено 32 виборчі дільниці, з яких одна – спеціальна. Органи виконавчої влади, місцевого самоврядування створили необхідні для роботи комісій умови, надали їм всебічну матеріально-технічну підтримку. Безпосередньо в день голосування на території району перебували офіційні спостерігачі від Бюро демократичних інститутів і прав людини Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ), Канадської місії спостереження (CAMEON) та Комітету «За відкриту демократію». Фактів порушення прав виборців та їх волевиявлення, громадського порядку чи перешкоджання діяльності виборчих комісій та міжнародних спостерігачів не зафіксовано. У голосуванні прийняло участь 11 152 виборці, що становить 55% від кількості осіб, включених до списків виборців у Щорському районі. Із п’яти політичних партій, які увійшли до складу Верховної Ради України, жителі району віддали свою підтримку таким чином: Партія «Блок Петра Порошенка» - 22%, Політична партія «Народний Фронт» - 17%, Радикальна Партія Олега Ляшка – 16%, Політична партія Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» - 8%, «Об’єднання Самопоміч» - 6%. Серед мажоритарних кандидатів перемогу в окрузі з результатом 37,5% отримав Анатолій Євлахов. По району більшість виборців надала перевагу Ігорю Рибакову - 41,4%.
У зв’язку з достроковим припиненням повноважень Тур’янського сільського голови та відповідно до Постанови Верховної Ради України № 1499-VII «Про призначення позачергових виборів Тур’янського сільського голови», відбулись позачергові вибори голови 26 жовтня 2014 року. Згідно з повідомленням Тур’янської сільської виборчої комісії, головою обрано Тамару Миколаївну Мартиненко. За неї проголосував 231 виборець, що становить 50,4% від кількості громадян, які взяли участь у голосуванні.
У звітному періоді районна рада працювала згідно з планом роботи, у межах Конституції України, з дотриманням повноважень та норм, передбачених діючим законодавством та регламентом районної ради. Головним у діяльності ради, її голови є підвищення ролі депутатів у процесах  соціально-економічного розвитку району, формуванні і виконанні районного бюджету, фінансуванні закладів освіти, охорони здоров’я і культури, покращення ефективності використання майна спільної власності. Роботу районної ради ми намагались будувати так, щоб якомога повніше реалізувати депутатські повноваження, об’єднати всіх народних обранців у прагненні максимально врахувати пропозиції виборців, послідовно і компетентно, із чітким розумінням прав і обов’язків розв’язувати нагальні проблеми життя району.
Ми працюємо у постійному контакті з районною державною адміністрацією, всі важливі питання вирішувались спільно. Голова та заступники голови райдержадміністрації, керівники управлінь та відділів приймали участь в роботі президії, постійних комісій і сесій районної ради та звітували перед депутатами про виконання делегованих повноважень, комплексних та цільових програм. Районна рада і районна державна адміністрація дві різні гілки влади, але для виборців ми єдина влада, яка повинна відповідати за все, що робиться в районі. Життєдіяльність всіх організацій району, які підпорядковані районній раді і адміністрації, регламентована не тільки законодавчими актами, а і рішеннями сесій районної ради.
Слід зазначити, що пленарні засідання ради скликалися без порушень установлених термінів. Про проведення сесії та інших заходів депутати повідомлялися завчасно через засоби масової інформації та в індивідуальному порядку. Пропозиції щодо порядку денного сесійних засідань щоразу обговорювались на засіданні Президії районної ради, узгоджувались з постійними комісіями. В ході підготовки до сесій бралися до уваги рекомендації депутатів районної ради, звернення громадян.
З метою попереднього вивчення питань наступної сесії активно працювали постійні комісії, працівники районної  державної адміністрації, виконавчого апарату районної ради, залучалися до роботи окремі керівники.
Без сумніву – роль органів місцевого самоврядування в державі та суспільстві буде лише зростати. Разом із цим підвищуватиметься і відповідальність депутатів місцевих рад, усіх посадових осіб місцевого самоврядування за стан соціально-економічного розвитку кожної території, ефективну роботу підприємств, зміцнення матеріально-технічної бази закладів освіти, культури, охорони здоров’я тощо. Саме тому ми маємо підходити до своєї діяльності більш критично.
Аналізуючи прийняті за рік рішення, можна зробити кілька висновків. Перший з них стосується бюджету. Наш район завжди був дотаційним і не може забезпечити себе власними надходженнями. Ця ситуація, на жаль, продовжує поглиблюватись і частка власних доходів у процентному відношенні зменшується. Коли коштів не вистачає, то необхідно або збільшувати доходи або зменшувати видатки. І в цих напрямах нам ще є над чим працювати.
Що стосується видатків. Аналізуючи їх, слід відмітити, що вони не є бездоганними. У нас надто розгалужена мережа закладів освіти, охорони здоров’я, культури. Вона дісталася нам у спадщину від тих часів, коли у нас було значно більше учнів та й жителів взагалі. На сьогодні демографічна ситуація змінилася в гіршу сторону, а район продовжує отримувати дотацію з державного бюджету з розрахунку на одного учня та одного жителя. Звідси і постійні наші проблеми із забезпеченням заробітною платою працівників бюджетних установ, утриманням закладів, забезпеченням їх нормального функціонування.  Хоча ми й приймали окремі непопулярні рішення у плані оптимізації мережі та штатної чисельності бюджетних установ, варто зазначити, що це не призвело до негативних наслідків – заклади охорони здоров’я, освіти і культури продовжують функціонувати. З огляду на ситуацію в державі, я можу з прикрістю прогнозувати, що ми й надалі не убезпечені від нових непопулярних кроків.
Окремо, слід сказати і про таку проблему, як забезпечення своєчасних платежів розпорядниками коштів. Хоча ситуація у порівнянні з минулим роком трохи покращилась. Думаю, що такий стан речей є неприйнятним і таким, який не дає можливості нормально функціонувати установам та організаціям району, виконувати намічені плани соціально-економічного розвитку. Ми усвідомлюємо, що корінь проблеми не в нашому районі, але нам від того не легше. Всі ви добре пам’ятаєте, що з приводу стану казначейського обслуговування депутати підтримали відповідне звернення до керівників вищих установ.
Одним із головних завдань роботи районної ради є забезпечення підготовки сесій ради і питань, що виносяться на її розгляд, доведення рішень до їх виконавців, організація контролю за їх виконанням.
Упродовж звітного періоду відбулося 6 сесій районної ради, на яких ухвалено 108 рішень, із них: 15 – стосувалися бюджету та соціально-економічного розвитку; 39– районної комунальної власності; 25 – законності та правопорядку; 12 – соціального захисту та гуманітарної сфери. Заслухана інформація про хід виконання 6-ти районних Програм.
Протягом року на пленарних засіданнях ради буди заслухані інформації: начальника Щорського РВ УМВС України в Чернігівській області Андрія Зеляка про стан законності, боротьби зі злочинністю, охорону громадського порядку та результати діяльності в районі за 2013 рік; прокурора Щорського району про стан законності, заходи щодо його зміцнення та результати діяльності на території району за 2013 рік; військового комісара Щорського районного військового комісаріату, підполковника Ігоря Батюка про ситуацію в районі. Також перед депутатами про свою діяльність прозвітувала Олена Компанець – редактор районної газети «Промінь». Я думаю, що така практика буде застосовуватись і в поточному році.
Депутати підтримали заяву Чернігівської облради до Президента України, Голови Верховної Ради, Прем’єр-Міністра щодо суспільно-політичної ситуації в Україні, звернення депутатів Прилуцької районної ради до Верховної Ради України, Міністерства аграрної політики та продовольства України щодо підтримки сільськогосподарських товаровиробників. Розглянули звернення трудового колективу локомотивного депо до Верховної Ради, Кабміну щодо недопущення позбавлення статусу відокремленого підрозділу локомотивного депо Щорс та переведення його в оборотне депо відокремленого підрозділу – локомотивне депо Конотоп. По зверненню до Щорської районної ради народних депутатів України Михайла Опанащенка та Ігоря Рибакова щодо підтримки законодавчої ініціативи про збільшення розміру мінімальної заробітної плати рішення не було прийнято. Велика увага депутатів була зосереджена на роботі з розробки і контролю виконання галузевих програм розвитку району та наповненню, як районного так і місцевих бюджетів.
Протягом звітного періоду депутати брали активну участь в роботі пленарних засідань ради. Якщо проаналізувати явку депутатів на сесії, то в середньому вона становила 36 депутатів, або 72% від загального складу ради, що дещо краще, ніж у минулому році. Зважаючи на зайнятість депутатів, все ж хотілося б щоб відсоток присутності на пленарних засіданнях був вищим.
У роботі 25-ї сесії районної ради приймали участь голова облради Микола Звєрєв та директор департаменту фінансів облдержадміністрації Валерій Дудко.
За поточний рік районною радою прийнято 9 програм, в основному, спрямованих на соціальний захист громадян різних категорій. Найбільш ефективно в звітному періоді діяли: програма економічного і соціального розвитку району на 2014 рік. В ній на основі всебічного аналізу соціального і економічного розвитку району визначені шляхи збалансованого розвитку галузей господарського комплексу та вирішення нагальних соціальних проблем регіону.
На засадах державно-приватного партнерства в районі ведеться реконструкція 4-х шкільних котелень зі встановлення сучасного котельного обладнання з використанням в якості палива пелетів.
За рахунок субвенції державного бюджету місцевим бюджетам на реконструкцію, капітальний ремонт вулиць і доріг комунальної власності проведено капітальний ремонт дорожнього покриття частини вулиці Леніна в місті. Розпочато роботи по реконструкції трибун стадіону «Колос» (демонтаж старих трибун). Вартість проекту складає 1 млн.грн.
Найкращим і довгоочікуваним подарунком для дітей та дорослих села Кучинівка у день Святого Миколая, стало відкриття дошкільного навчального закладу. Роботи з реконструкції дитячого садка розпочалися у січні 2012 року на кошти спонсорів з Італії та меценатів та продовжилися із залученням можливостей обласного бюджету. У ремонті та облаштуванні приміщення допомагала вся сільська громада. Сьогодні заклад відвідує близько 20 дітей. Фінансове забезпечення районних Програм за рахунок коштів районного бюджету до кінця поточного року наступне:
Програма «Шкільний автобус» на 2011-2015 роки, затверджена рішенням 3 сесії районної ради шостого скликання від 11 березня 2011 року . Підвозом забезпечено 274 учні до 16 загальноосвітніх навчальних закладів з 31 населеного пункту та 53 дитини дошкільного віку до 7 дошкільних закладів. За програмою «Шкільний автобус» забезпечено підвіз до місця роботи 75 педагогів (18 вчителів добираються до місць навчання рейсовими перевізниками). Підвіз здійснюють 12 автобусів, з них придбано за кошти місцевого бюджету – 3 автобуси. Обсяг асигнувань 880 тис.грн, профінансовано 870 тис.грн.
Програма фінансової підтримки районних громадських організацій фізкультурно-спортивного спрямування на 2012-2016 роки, затверджена рішенням 9 сесії районної ради від 29.12.2011 року. Відділ молоді і спорту РДА профінансовано на 29 тис. грн, райраду ФСТ «Колос» профінансовано на 200 тис. грн.
Районна «Програма відпочинку та оздоровлення дітей на 2011-2015 роки», затверджена рішенням 3 сесії районної ради від 11.03.2011 року, обсяг асигнувань – 20 тис. грн, профінансовано повністю.
На виконання Програми передачі нетелей багатодітним сім’ям, які проживають у сільській місцевості Щорського району, 26 листопада 2014р. дві багатодітні сім’ї Шумських з Тур’ї та Іванова з Петрівки отримали двох племінних нетелей української червоно-рябої молочної породи з племінного заводу ПСП «Пісківське» Бахмацького району.
Програма надання соціальних послуг особам, які потребують сторонньої допомоги, затверджена рішенням 3 сесії районної ради 6 скликання 11березня 2011 року – профінансовано 143,3 тис. грн.
Продовжується впровадження Програми підтримки розвитку особистого селянського господарства та індивідуального житлового фонду на селі «Власний дім».
У районному бюджеті на 2014 рік було передбачено 15 тис.грн на співфінансування пільгових кредитів. У 2014 році діють 5 договорів пільгового кредитування, укладені в попередні роки (2 –жителі с.Нові Боровичі, 3 – с.В.Щимель). У 2014 році надано кредиту в сумі 44,4 тис.грн (дофінансування). Проведено реконструкцію 2 будинків площею 141,7 кв.м, ще в 1 будинку проведено опалення.
Галузеві програми це – дієві кроки до вирішення поставлених перед районною владою завдань. Проте до сьогодні проблемним лишається питання щодо їх фінансування у повному обсязі.
Реалізацію проектів за програмою ЄС/РООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» стримує відсутність фінансування бюджетної частки. Якщо вдалось проплатити за рахунок бюджету розвитку Сновської сільської ради бюджетний внесок по Сновському дитячому садку, то по іншим практично завершеним 3 проектам питання не вирішено (Капітальний ремонт приміщень фельдшерсько-акушерського пункту в с. Єліне, Капітальний ремонт Староборовицького сільського фельдшерсько-акушерського пункту в с. Старі Боровичі, Реконструкція приміщень Тихоновицької ЗОШ І-ІІІ ступенів). Планується завершити фінансування цих проектів у 2015 році. По ПРООН ведеться реалізація ще одного проекту: «Інноваційно-енергоефективні заходи в навчально-виховному комплексі (ЗНЗ І-ІІІ ст. та ДНЗ) с. Рогізки, Щорський район» . На співфінансування виділено з обласного бюджету 100 тис.грн., з сільського -50 тис.грн, за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій – 509,6 тис.грн, інші кошти – за рахунок громади. За кошти І траншу ПРООН вже закуплено обладнання для цієї школи.
Через неможливість фінансування бюджетної частки проекту були змушені відмовились від реалізації аналогічного проекту по Тихоновицькій ЗОШ.
У зв’язку з ситуацією, яка склалася в Україні, 24.10.2014 року на 25 сесії районної ради шостого скликання були прийняті рішення «Про соціальну підтримку військовослужбовців – учасників антитерористичної операції», яка передбачає забезпечення місцевими радами військовослужбовців – учасників АТО та членів родин загиблих учасників АТО житлом та земельними ділянками в межах населених пунктів та «Програму із забезпечення безкоштовним гарячим харчуванням дітей шкільного віку, батьки яких є військовослужбовцями - учасниками антитерористичної операції, що навчаються в загальноосвітніх школах району на 2014 рік».
Також у зв’язку з цим були внесені зміни до Програм, які стосувалися соціального захисту населення. Зокрема, надавати учасникам антитерористичної операції та членам їх сімей, членам сімей загиблих під час участі в антитерористичній операції, щомісячну грошову допомогу на часткове покриття витрат на оплату за житлово-комунальні послуги в розмірі 200 грн на сім’ю. Було виплачено близько 8 тис.грн.
Депутати всіх рівнів, державні службовці, виконавчий апарат районної ради, посадові особи органів місцевого самоврядування, територіальні громади Щорського району, у зв’язку із веденням бойових дій на сході України, підтримували громадські ініціативи і взяли участь у зборі коштів на потреби військовозобов’язаних та військовослужбовців.
Протягом звітного періоду відбулося п’ять засідань президії районної ради. Діяльність цього дорадчого органу була спрямована на забезпечення ефективної сесійної роботи, вироблення узгоджених пропозицій щодо питань, які викликали зауваження.
Практика показала, що левова частка роботи з розгляду питань відбувається на засіданнях постійних комісій, які діють згідно із загальним планом роботи ради, Положенням про постійні комісії районної ради та іншими нормативними актами. Засідання всіх п’яти постійних комісій проводяться відкрито і гласно.
Протягом звітного періоду комісіями проведено 18 робочих засідань, на яких розглянуто більше 120 різноманітних питань порядку денного.
Постійна комісія з  питань бюджету та соціально-економічного розвитку району, яку очолює депутат Всеволод Тарасюк займала активну позицію у процесах формування та виконання районного бюджету, аналізувала щоквартальне його виконання. Було проведено 5 засідань постійної комісії, розглянуто 39 питань. За звітний період комісією підготовлено 61 висновок стосовно перерозподілу видатків районного бюджету для забезпечення належного функціонування закладів освіти, охорони здоров’я, соціального захисту населення, культури, фізичної культури та спорту, підготований висновок про відповідність проекту регуляторного акта. На засіданнях були затверджені ряд районних програм, а саме: програма економічного і соціального розвитку району на 2014 рік, програма «Про медичне обслуговування громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи при їх стаціонарному лікуванні в відділеннях Щорської ЦРЛ» на 2014 рік. Також прийнята довгострокова програма «Місцевих стимулів для педагогічних працівників Щорського району на 2014-2021 роки».
Постійна комісія з питань агропромислового комплексу, земельних відносин, екології та природних ресурсів (голова Анатолій Ігнатенко) зосереджувала свою увагу на вирішенні профільних питань. Проведено 2 засідання, розглянуто 7 питань. Були заслухані інформації «Про хід виконання програми розвитку молочного тваринництва в сільськогосподарських підприємствах району, затвердженої рішенням 3-ї сесії районної ради 6 скликання від 11 березня 2011 року», «Про хід виконання районної програми розвитку водного господарства Щорського району на період до 2021 року, затвердженої рішенням 18 сесії районної ради 6 скликання від 27 вересня 2013 року», «Про затвердження тимчасового порядку видалення дерев, кущів, газонів і квітників за межами населених пунктів на території Щорського району», «Про виконання та охорону земель Щорського району Чернігівської області на 2011 – 2020 роки» та інші питання.
Постійна комісія з питань законності, регламенту і депутатської діяльності, яку очолює депутат Володимир Приходько, на 3-х засіданнях розглянула 16 питань. Це, зокрема, «Про стан виконання комплексної Програми профілактики правопорушень на 2011-2013 роки». Виконання даної Програми дало змогу покращити стан правопорядку в районі та удосконалити систему профілактики правопорушень. Було повторно сформовано список присяжних Щорського районного суду Чернігівської області. Також постійною комісією розглядалося питання щодо вилучення тимчасово транспортного засобу в умовах часткової мобілізації. Дане питання виносилося на сесію та вирішено позитивно.
Продуктивно працювала постійна комісія з питань управління та розпорядження об’єктами комунальної власності (голова Геннадій Павленко). Було проведено 4 засідання, розглянуто 69 питань. Пріоритети у діяльності постійної комісії - вдосконалення управління спільною власністю територіальних громад та забезпечення стабільної роботи комунальних підприємств районної ради. Станом на 01.07.2014 року в оренді перебуває 49 об’єктів нерухомого та рухомого майна, загальною площею  3 058 кв.м. На пільгових умовах в оренді знаходиться 26 об’єктів майна. Від здачі в оренду комунального майна за І півріччі 2014 року нараховано орендної плати на суму 178,3 тис.грн. Фактично сплачено – 172, 9 тис.грн. З метою підвищення ефективності використання майна спільної власності територіальних громад міста та сіл Щорського району комісією було опрацьоване питання «Про внесення змін і доповнень до Методики розрахунку та порядку використання плати за оренду майна спільної власності територіальних громад міст та сіл Щорського району». Дані зміни пройшли процедуру регуляторності та були погоджені Чернігівським обласним Територіальним відділенням Антимонопольного комітету України. З метою приведення установчих документів навчальних закладів Щорського району у відповідність із вимогами чинного законодавства України комісією було винесене на сесію питання «Про затвердження Типового статуту загальноосвітнього навчального закладу Щорської районної ради Чернігівської області». Позитивні напрацювання мала комісія з питань гуманітарної сфери, соціального захисту населення, сім’ї та молоді (голова Володимир Желій). За звітній період було проведено 4 засідання, розглянуто 30 питань. Серед важливих напрямків роботи комісії – контроль виконання програм, які стосуються охорони здоров’я, освітньої галузі, соціального захисту населення, формування здорового способу життя.
Не залишається поза увагою депутатів, постійних комісій районної ради і таке важливе питання, як стан виконання комплексу заходів щодо збереження та відновлення меморіальних пам’яток періоду Великої Вітчизняної війни в Щорському районі». На виконання даної Програми здійснено наступні заходи: обстежено місця захоронення періоду другої світової війни – на обліку знаходиться 68 одиночних та братських могил, пам`ятних знаків і пам`ятників радянським воїнам і мирним жителям, загиблим у Великій Вітчизняній війні 1941 – 1945 років, виявлено ще 8 поховань, готуються матеріали для включення їх до державного реєстру пам`яток; проведено впорядкування та ремонт пам`ятників на суму 20,5 тис.грн.
У звітному періоді було розглянуто депутатський запит депутата із фракції «Наша Україна» в районній раді Любові Данилової стосовно тарифів на послуги з водопостачання та водовідведення ПрАТ «Комунальник». Він був направлений на реагування та вжиття заходів у відповідні органи виконавчої влади, відповідь надіслана депутату.
Також в межсесійний період був направлений лист до Чернігівської обласної Державної інспекції України з контролю за цінами щодо зміни тарифів на послуги водопостачання, водовідведення, вивезення рідких нечистот і знешкодження твердих побутових відходів для населення міста.
У підвищенні ефективності діяльності районної ради свою роль відіграє виконавчий апарат районної ради. Протягом року працівники апарату здійснювали організаційне, правове, інформаційне, аналітичне, матеріально-технічне забезпечення діяльності районної ради, постійних комісій, президії районної ради, забезпечували взаємодію з органами виконавчої влади, органами та посадовими особами місцевого самоврядування, надавали їм при необхідності консультативно-методичну допомогу. Спільно з депутатським корпусом працювали над підготовкою пленарних засідань та засідань постійних комісій, попередньо вивчали стан справ та відпрацьовували проекти рішень. Виконавчим апаратом надається практична допомога радам різних рівнів. Цьому, зокрема, сприяє практика проведення в радах району Днів відділів виконавчого апарату районної ради. Щомісяця проводяться наради-семінари з головами міськсільрад району, де розглядаються нагальні питання.
До числа важливих напрямків роботи районної ради належить і навчання кадрів усіх рівнів. З цією метою використовувалися можливості обласного Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів. За звітний рік навчання пройшли 12 представників органів місцевого самоврядування. Крім того, у 2014 році проводились виїзні семінари-тренінг Чернігівським центром перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій та обласною державною адміністрацією.
Протягом звітного періоду особлива увага приділялася здійсненню юридичного супроводу діяльності районної ради, проведенню експертизи проектів рішень, внесенню пропозицій до законопроектів.
Одним із визначальних чинників удосконалення системи контролю за виконанням рішень районної ради були її контрольні повноваження. На сьогодні на контролі депутатів та виконавчого апарату районної ради знаходиться близько 150 рішень та районних галузевих програм. Особливу увагу районна рада приділяла організації роботи з розгляду звернень громадян та забезпечення їх особистого прийому. Ця робота виконувалась з дотриманням законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про звернення громадян», Указу Президента України «Про першочергові заходи щодо забезпечення реалізації та гарантування конституційного права на звернення до органів державної влади та органів місцевого самоврядування», Регламенту Щорської районної ради та інших нормативних актів і була спрямована на забезпечення реалізації конституційних прав громадян на звернення, а також попередження надходжень звернень громадян у вищі інстанції.
Протягом звітного періоду розглянуто та опрацьовано близько 80 звернень громадян, 36 із них вирішено позитивно, по іншим надані відповідні роз’яснення. Було проведено 20 прямих телефонних зв’язків голови та заступника голови районної ради з населенням району.
Протягом року, як голова районної ради, я брав участь у всіх обласних заходах за участі голів районних рад, пленарних засіданнях обласної ради, засіданнях колегій обласної державної адміністрації, в роботі регіонального комітету з економічних реформ, очолював делегацію Щорського району у Міжнародному виставковому центрі у м. Києві у щорічних загальних зборах членів Товариства «Чернігівське земляцтво».
Одним із важливих напрямків роботи районної ради, депутатського корпусу є робота на місцях: безпосередньо з виборцями – мешканцями наших сіл. Відповідно до ст. 8 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” в лютому-березні 2014 рок, були проведені загальні збори громадян за місцем їх проживання. Робочі групи очолювали голови райради, райдержадміністрації та їх заступники. В роботі зборів громадян взяли участь керівники та працівники управлінь соціального захисту населення, Пенсійного фонду, відділу земельних ресурсів, районного відділу УМВС України, територіального центру та інших установ і організацій, до яких люди найбільше звертаються з різними питаннями, депутати районної, міської та сільських рад. Хочеться відмітити активність депутата районної ради Григорія Скидана, який побував на загальних зборах громадян в 11 сільських радах району. У роботі взяли участь 1018 громадян (в минулому році 1251), виступило 153, було внесено 122 пропозиції. Після їх аналізу і узагальнення, складено заходи по реалізації із 121 пункту. Аналізуючи підсумки проведення сходів за минулий рік слід зазначити, що частина пунктів заходів виконана.
За сприяння народного депутата України І.Рибакова за рахунок благодійного фонду «Місія Милосердя» було відновлено рух автобусів ряду приміських маршрутів: Щорс – Гута-Студенецька, Щорс – Смяч ч/з Заріччя, Щорс – Клюси, Щорс – Безуглівка, Щорс – Чепелів, Щорс – Низківка – Руда, Щорс – Михайлівка. На жаль, після проведення виборів ці рейси скасовані. Зараз над вирішенням даної проблеми працює народний депутат України Анатолій Євлахов.
Вирішення багатьох питань залежало від проплат через казначейство. По питаннях, що потребують втручання районної влади, направлені відповідні листи безпосереднім виконавцям. Заходи, які будуть виконуватись на місцях керівниками територіальних громад - поставлені на контроль в організаційно-аналітичному відділі виконавчого апарату районної ради.
Під час проведення загальних зборів громадян виникли питання, які потребують втручання обласних та центральних органів виконавчої влади, а саме: залишається сталою тенденція низьких закупівельних цін на молоко; забезпечення сільського населення скрапленим газом; потребують ремонту автодороги (в першу чергу сполучення Щорс – Гута-Студенецька).
Посильну допомогу в вирішенні проблемних питань жителів району надають депутати обласної ради Олександр Веселий та Григорій Божок, а саме: розчищення доріг від снігу, забезпечення паливом, вирішенням інших соціальних питань.
Дієвим громадським органом є Щорська районна Асоціація місцевих рад, на засіданнях якої обговорювалися проекти різних напрямків, як приклад: реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні. За підтримки Асоціації місцевих рад, у травні команда депутатів місцевих рад вже вчетверте взяла участь у обласній спартакіаді депутатів всіх рівнів, яка була присвячена 69-річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні. Результат: І місце по настільному тенісу та ІІ місце по волейболу. Хочеться висловити особливу подяку всім учасникам змагань та тим, завдяки допомозі яких відбулася ця поїздка. Це насамперед: керівнику Локомотивного депо Щорс (депутат районної ради Зайончковський В.Б.), директору ПСП «Промінь» (депутат районної ради Бобровник С.Г.), керівнику РКП «Будівництво м’ясокомбінату» (Остапенко А.О.).
У жовтні в рамках Європейського тижня місцевої демократії відбулось виїзне засідання районної Асоціації місцевих рад Щорського району до Черкаської та Вінницької областей.
Важлива ланка в роботі районної ради - інформаційна складова. З метою зробити діяльність районної ради більш прозорою та підзвітною для громадян, у відповідності до вимог закону «Про доступ до публічної інформації», з січня 2014 року працює офіційний сайт районної ради, де розміщується інформація стосовно діяльності районної ради VІ скликання, систематично надається інформація з питань, що розглядаються на сесіях районної ради, висвітлюються події, що відбуваються в районі, публікуються матеріали з правових питань. Це дозволило зробити для кожного бажаючого максимально доступним ознайомлення з роботою ради.
Питання, які вносилися на розгляд сесій районної ради, розміщуються на сайті районної ради, а тому депутати мали можливість ознайомитися з проектами рішень, належно підготуватися до пленарного засідання. Крім цього всі прийняті рішення районної ради розміщуються на веб-сайті після завершення сесій. Інформація про роботу ради висвітлювалась на сторінках газети «Промінь»
На жаль, сьогодні ми залежні від кредитної політики держави, від різких коливань валютного курсу, від ціни на основні енергоносії, від політичної стабільності і ще багато від чого, тому вважаю, що особливо актуальними є питання мобілізації всіх ресурсів - і фінансових, і трудових, задля досягнення позитивного результату.
Підсумовуючи зазначене у звіті, хочу наголосити, що нова доба вимагає нового формату спілкування і формування громадської думки. Нам усім необхідно спрямувати свої зусилля на конструктивну співпрацю. На сьогоднішній день особливого значення набувають питання удосконалення управління на місцевому і регіональному рівнях. Головною метою цього процесу є побудова децентралізованої моделі організації влади, спроможної в умовах ринкової економіки результативно та ефективно впливати на процеси соціально-економічного і культурного розвитку територій, забезпечувати якісний рівень надання управлінських послуг населенню на рівні європейських стандартів, здатної до самовдосконалення і саморегуляції.
Розумію, що результати нашої роботи, поки що, далекі від реальних потреб жителів району. Тому, своїм особистим завданням, завданням депутатського корпусу вбачаю те, щоб не тільки зберегти позитивну динаміку, але й працювати над її нарощуванням щоденно.
Я ще раз дякую всім за підтримку, за розуміння та конструктивні  поради. Закликаю всіх і надалі працювати з повною віддачею сил на благо територіальних громад району і бажаю, щоб справи кожного зміцнювали впевненість людей у нашій відданості справі, відповідальності за стан справ у районі. Районна рада завжди відкрита для спілкування, дискусій, об’єктивних зауважень і ділових пропозицій.
Дякую за увагу.

Комментариев нет:

Отправить комментарий