воскресенье, 11 января 2015 г.

Не хворійте

Не хворійте
З приходом холодів всі навколо починають говорити про грип, а все тому, що саме в холодну пору трапляються епідемії грипу, які негативно позначаються на здоров’ї дуже багатьох людей.
Спілкуємося на цю тему із завідуючою сектором соціально-гігієнічного моніторингу Людмилою Перваковою.


Грип – це гостре вірусне захворювання, яке може вражати людей незалежно від їх віку чи статі, і яке супроводжується такими проявами, як загальна інтоксикація організму, а також катаральними явищами у вигляді риніту, закладення носа і сильного кашлю. Статистика свідчить про те, що кожного року в світі на грип хворіє близько 450 мільйонів людей, причому 2 мільйони з них помирає. У нашому районі, слава Богу, ситуація залишається контрольованою. Небезпека грипу полягає в тому, що він може вражати серцево-судинну систему, дихальні органи, а також центральну нервову систему людини. Вірус грипу досить сильно і різко знижує захисні сили організму, тому і ймовірність виникнення різних ускладнень після хвороби є дуже високою. Особливо небезпечний грип для літніх людей, дітей і вагітних жінок, а також для тих, хто має якісь хронічні захворювання.
Мало хто знає, що перша згадка про грип, як про хворобу, була зроблена Гіппократом, а перше документальне підтвердження епідемії грипу зафіксовано в 1580 році. Найважчою епідемією грипу була так звана «іспанка», яка трапилася в 1918 році, від цієї епідемії померли понад 20 мільйонів жителів планети. Збудником захворювання є вірус грипу, який був ідентифікований англійськими вченими вірусологами в 1933 році. Через три роки після цього вченим вдалося провести виділення вірусу грипу В і С.
Від людини до людини вірус грипу передається дуже легко, найчастіше це відбувається повітряно-крапельним шляхом при кашлі, чханні або при розмові. Грип починається досить інтенсивно і гостро. Інкубаційний період хвороби складає від двох до п’яти днів. Тяжкість протікання захворювання у людини залежить від багатьох факторів, у тому числі від її віку, загального стану здоров’я, імунітету.
Основними симптомами захворювання є висока температура тіла, загальна слабкість, біль у суглобах і м’язах, головний біль, біль за грудиною, інтенсивний кашель, нежить, сухість слизової оболонки порожнини носа і глотки, а іноді болі в животі і діарея. При важкому перебігу грипу у хворого можуть спостерігатися судоми, галюцинації, блювота або кров з носа.
Багато хто плутає грип з ГРЗ і ГРВІ. Це не правильно, оскільки грип провокується саме вірусом грипу, який відноситься до сімейства ортоміксовірусів. Лікування грипу необхідно розпочинати негайно, як тільки виникли перші його симптоми. Грип не відноситься до хвороби, яку можна подолати шляхом самолікування, бо це може призвести до тяжких наслідків. Тож бережіть себе і не хворійте, а у разі підозри захворювання на цю недугу, обов’язково звертайтеся до лікаря.

Комментариев нет:

Отправить комментарий