воскресенье, 1 ноября 2015 г.

Там осінь золотава, там танцю зорепад

У даному випадку мова йде про конкурс під  назвою „Щедрику-ведрику збирає зірочки”, який минулого тижня відбувся в старовинному місті  Кам’янець-Подільський. Його програма  складалася з чотирьох розділів: вокалу, хореографії, інструментального і  театрального. Дитячий танцювальний  колектив „Ягідки” повернувся звідти в статусі володаря гран-прі.




- Ще минулої осені, коли наш ансамбль успішно виступив на конкурсу у Львові, ми почали складати творчі плани на майбутнє, - розповіла керівник колективу С.М. Горбатович. -  І цілком доречним виявилося запрошення  з Кам’янця-Подільського від організаторів „Щедрика-ведрика...” взяти участь у цій мистецькій акції. (Як вони сказали – бажання побачити „Ягідки” на головній сцені  їхнього міста виникло під враженням  майстерності щорських танцюристів, продемонстрованої на львівському конкурсі). Нами були підготовлені три номери: „Полька-полісянка”, „Полька через ніжку” і „Барви Гуцулії”. До процесу залучили 36 хлопців та дівчат у віці від 11 до 16 років. І ось  майже опівночі 18 жовтня наш автобус вирушив у дорогу. Минуло приблизно 10 годин – і ранок ми зустріли вже у Кам’янці-Подільському. Це місто, розташоване на півдні Хмельницької області, просто  дивовижне. Нам здавалося, що після  минулорічних відвідин Львова нас вже ніщо не здивує,  але Кам’янець перевершив усі очікування. Йому – майже тисяча років у найдавнішій частині. На узвишші стоїть старовинна фортеця. З точки зору архітектури та історичного спадку це дійсно перлина України. Дивує навколишня чистота, доглянуті парки, розкішні клумби  з осінніми квітами. Річка протікає, ніби скелястим каньйоном, через нього на висоті  понад сорок метрів перекинуто кам’яний міст. Ландшафт – дійсно унікальний. І не дивно, що вже понад п’ять років потік туристів, прибулих до Кам’янця, упевнено зростає. „Ягідки” напрочуд вдало  поєднали виступи на конкурсі й різноманітну екскурсійну програму. Таким чином гастролі для них – не просто участь у мистецькій акції, а й можливість краще пізнати свою Вітчизну, відчути те незриме, що єднає нашу  країну. Прогулянки пішки справили чудове враження, хоча коли довелося підніматися у „верхнє місто”, долаючи аж 245 сходинок – усі реально потомилися. 
Конкурсна програма виявилася дуже насиченою. Поміж учасників були колективи з Сумської, Херсонської, Одеської, Вінницької, Житомирської, Чернігівської  та інших областей. Конкуренція відчувалася сильно.  Але наші діти виступили, немов, за словами відомого римського імператора Гая Юлія Цезаря, який колись сказав: „Прийшов, побачив, переміг”. Коли журі оголошувало  результати конкурсу, то почало з ІІІ місця. Про „Ягідки” – ані слова. Згадують ІІ – теж нічого. Аж ось перелічують тих, хто посів І – знову  наших дітей немає у списку. У декого з „Ягідок” навіть думка майнула – „Може, нас забули?” Однак нарешті ведучий оголошує: „Володар гран-прі у народно-сценічному танці – „Ягідки”. І колектив просто застрибав від радощів під схвальні вигуки публіки. Глядачі напрочуд прихильно поставилися  до успіху щорсівчан...
Наступного дня танцюристи взяли участь у гала-концерті, а потім вирішили урізноманітнити свій вільний час  поїздкою до середньовічної Хотинської фортеці, яка  вважається одним із семи чудес України. Ця твердиня стоїть на високому березі Дністра, а коли дивишся на неї – здається,  що  ожили малюнки з дитячих казок про пригоди, хоробрість і романтику. 
Взагалі, дозвілля у Кам’янці було чудовим. Вдалося відвідати постановку лицарських  боїв, спробувати сили у боулінг-клубі. А наймолодші (діти є діти) не втрималися, щоб не покататися в ліфті свого готелю.
... Вже перед світанком 22 жовтня автобус з „Ягідками” в’їхав до Щорса. Батьки танцюристів влаштували бурхливу зустріч, принісши з собою великий торт з написом ”Ягідки – найкращі”. Його розрізали просто в фойє районного Будинку культури. До історії колективу записано ще кілька рядків про чергову перемогу.

Олег МІРОШНИЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий