понедельник, 7 апреля 2014 г.

ОСОБЛИВОСТІ ВЕСНЯНО-ПОЛЬОВИХ РОБІТ 2014 року


Наш кореспондент попросив начальника виробничого відділу управління агропромислового розвитку РДА Надію ДЯТЕЛ зосередитися на особливостях весняного засіву.
- Не так швидко, як хотілося б, відбувається зміна підходів до використання грунтової родючості. Виробники все більше усвідомлюють, що її деградацію (руйнування структури, вимивання поживних елементів грунту, підкислення, зниження біологічної активності, збіднення грунтового вбирного комплексу наших земель), перш за все можна зупинити бережливим ставленням до органічної речовини та до мікробного ценозу грунтів. Тому динамічно відбувається нарощування обсягів площ, на яких виконується приорювання соломи, стебел та пожнивних залишків зернових, олійних культур із застосуванням «пришвидшувачів» мінералізації не тільки аміачної селітри, а й біологічних деструкторів стерні, посів сидеральних культур спільно із застосуванням мікробних препаратів. До речі, торік не випадково усе це під час обласного семінару спостерігали саме на базі СТОВ «Щорссільгоспсервіс» наші колеги з північних районів. Рослинництво – цех під відкритим небом, а тому формування продуктивності сільськогосподарських культур значною мірою залежить від погодних умов. Щоб знизити вплив, необхідно застосовувати комплекс агрозаходів, об’єднаних у цілісну технологію вирощування кожної культури.
- Надіє Олексіївно, перш за все на урожайність ярих зернових впливають правильно підібрані попередники й сорти насіння.
- Із агрономічно-організаційних заходів землеробства серйозне занепокоєння у районі викликає стан роботи із сівозмінами. Вирощування різноманітних культур у правильно побудованій сівозміні забезпечує їм кращі фітосанітарні умови, дає змогу збільшити в грунті запас органічної речовини та покращити фізичні властивості. Розміщення культур після кращих попередників та дотримання періодичності повернення їх на попереднє місце вирощування – запорука одержання максимальних урожаїв ярих зернових культур. У сучасних умовах господарювання сорт та високоякісне насіння – це біологічний фундамент, на якому базуються всі інші складові урожайності, на які припадає до 40% щорічного приросту врожайності зернових культур.
Створення нового покоління сортів і гібридів дає змогу отримати не тільки високі врожаї сільськогосподарських культур, а й значно поліпшити якість продукції та її конкурентоздатність. Спектр сортів озимих, ярих зернових, зернобобових та круп’яних культур, що вирощуються в районі,
досить широкий. Тому до вибору сорту слід підходити зважено. Головне – його адаптивність до екологічних особливостей регіону. У кожному господарстві, яке висіває понад 100 га ранніх ярих зернових, потрібно вирощувати 2-3 сорти різних екологічних і біологічних груп. Це дає можливість стабілізувати виробництво зерна і знизити навантаження на збиральну техніку у період жнив. Нові високопродуктивні сорти вівса в останні роки створені на Носівській селекційно-дослідній станції – Парламентський, Закат та перший голозерний сорт вітчизняної селекції Скарб України. Продуктивність перших двох – на рівні 70 цн з гектара. Стабільними за врожайністю є також сорти Нептун, Зірковий, Деснянський, Райдужний, Чернігівський 28, Чернігівський 27. Доповнити перелік ярих зернових можуть сорти тритикале ярого – Вікторія (Носівська СДС), Аіст харківський, ЯХТ 42, Всеволод. Урожайність їх у випробуванні досягала 51- 54 цн з гектара. Ранні ярі зернові культури є найхолодостійкішими культурами, тому їх слід сіяти у ранні строки, як тільки дозволяє стан грунту. Запізнення за оптимальних умов зволоження зумовлює недобір урожаю 0,1-0,5 тонни з гектара на кожен день запізнення, а за посушливої весни цей недобір може зростати.
- Останніми роками у районі спостерігається суттєве розширення посівних площ під основними зернобобовими культурами – люпином вузьколистим і соєю.
- Вирощування цих культур у сівозміні поліпшує біологічні процеси в грунті через сприятливий хімічний склад кореневих та післяжнивних решток, що підвищує ферментативну активність та спроможність наступних культур сівозміни використовувати малорозчинні поживні речовини. Великого значення у підвищенні родючості грунтів набувають зернобобові культури при використанні їх на зелене добриво. В останні роки у виробництво все активніше впроваджується соя. Вибираючи сорт для вирощування в умовах Полісся, необхідно звернути увагу на притаманність таких ознак як: скоростиглість та якість, вище середньої адаптивність до лімітуючих факторів довкілля, високу технологічність. Тому раціональним підходом до вибору сорту є наявність у посівах господарства не більше 2-3 сортів, що значно унеможливлює їх змішуваність. Насіння повинне відповідати високим посівним якостям, а сорти бути різної групи стиглості та різного сортотипу. Торік перший позитивний досвід вирощування на наших землях сої набуло псп «Прогрес». Для впровадження у виробництво в умовах Щорсівщини після результатів державного випробування пропонуємо наступний асортимент сортів: скоростиглої групи Анастасія, Аннушка, Вільшанка, Ворскла, Єлена, Легенда, Либідь, ОАС Валлас, ОАС Чемпіон, Танаїс, Фортуна; ранньостиглої групи – Анжеліка, Діона, Сузір’я, Седмиця, Бояна, Лара, ПВС 008.
Сівбу зернобобових культур (крім сої) необхідно проводити в максимально ранні та стислі строки при настанні фізичної стиглості грунту (1-11 декада квітня). Сою починають сіяти при температурі грунту 10-12 градусів (орієнтовно 111 декада квітня – 1 травня).
- Найпоширенішою культурою у нас стала кукурудза. Будь-ласка, кілька слів про особливості її посіву.
- Для нашої зони добір серед гібридів кукурудзи слід вести із груп ранньої та середньоранньої стиглості. Кукурудза потребує посиленого мінерального живлення, що зумовлюється довгим періодом вегетації та здатністю рослин засвоювати поживні речовини аж до визрівання врожаю. На кожну тонну зерна кукурудза виносить із грунту 25 кг азоту, 12 кг фосфору, 30 кг калію. Тому удобрення її необхідно проводити з урахуванням вмісту поживних речовин у грунті, попередника, застосування органічних добрив тощо.
- Торік райгазета писала про вирощування у псп «Прогрес» олійного льону-кудряша. Які плани у господарствах на нинішній рік?
- Площі під даною культурою зростатимуть, оскільки льон за прибутковістю може конкурувати з соняшником, має високу врожайність і є добрим попередником під озимі культури. Насіння льону містить 42-48% олії, яка користується великим попитом. Льняна макуха є цінним концентрованим кормом для тварин.
- Дякую за розмову.
Інтерв’ю взяла Валентина ВОЛОКУШИНА

Комментариев нет:

Отправить комментарий