понедельник, 7 апреля 2014 г.

ТРАКТОРИ ПРАЦЮЮТЬ ЦІЛОДОБОВО


Минулого вівторка помітно похолоднішало, а на полях було й зовсім незатишно. Втім, механізаторів це не лякало. Навпаки, дрібні поламки, що вибивали з чіткого ритму, дратували більше. Однак довгих простоїв не було. Очільник тур’янського відділення псп «Прогрес» В.М. Гвоздьов оперативно вирішував проблеми, й трактори одразу вступали в роботу.

479 гектарів озимини уже двічі підживили: перший раз полями пройшли трактори, агрегатовані з лійками, вдруге – з сівалками. Цей метод підживлення має свої переваги, бо знімає скоринку, яка утворилася на грунті після зими, висіває селітру ближче до кореневої системи, а відтак добрива починають працювати, не чекаючи дощу. Механізатор Микола Фориш якраз займався ремонтом сівалки, а тим часом водій Ігор Корінь підвіз аміачну селітру. Трактор у полі з сьомої ранку й до вечора (аж поки стемніє).Роботи їм залишилося на пару днів. До речі, кожен гектар озимого клину отримав 300 кг селітри.
А от потужні Джон Діри працюють із повним навантаженням. Механізатори Володимир Невмовенко з Юрієм Іванчиком дискують ниви. За добу кожен із них долає до 70 гектарів.
- Нині на тур’янських землях будемо вирощувати дві ярі культури: сою і кукурудзу, - розповідає В.М. Гвоздьов. – Час для підготовки грунту є. Але й обсяг значний – 2628 га. Механізатори дружно попрацювали на підживленні озимини. У поле ми вийшли 23 березня. Удобрювали Микола Фориш, Володимир Губський та Олександр Руцький. По 23 тонни аміачної селітри КамАЗами підвозили Андрій Деркач та Олександр Світличний. По добі майже не виходили з кабін Джон Дірів Микола Фомський та Олександр Пермінов.
Минулий рік був вдалим для тур’янського господарства: зібрали 1200 тонн сої, на яку нині ціна дуже пристойна. Дали прибуток і зібрані 2,5 тисячі тонн кукурудзи.
На тракторній бригаді зустрілися з директором псп «Прогрес» В.В. Сорокіним. Він поділився планами на майбутнє. Піднімається 1300 га озимини. Ярини планують посіяти 4 тисячі гектарів: по півтори тисячі гектарів кукурудзи і сої й по півтисячі гектарів рапсу та олійного льону. Торік не поспішали збувати зерно, а нинішньої весни воно зросло в ціні. Якщо восени за тонну зерна давали 850 грн., то зараз удвічі більше. Із 1600 тонн сої продали поки що 500. Зараз також пропонують більш вигідну ціну.
- Господарство нарощує посівні площі, - говорить Вадим Васильович. – Якщо торік по Хотуничах викорчували на полях самосіяний ліс і підготували під посів 1300 гектарів, то нині така робота чекає механізаторів на 1000 гектарах поблизу Тур’ї, Іванівки, Єліного. У наших планах також ремонт зернотоку та механічних майстерень у Тур’ї.
Простою у хліборобів немає. У Хотуничах повним ходом іде сівба яровини. Завершили підживлення озимини й одразу приступили до внесення зневодненого аміаку – готують площі під сівбу кукурудзи, яку планують розпочати з 15 квітня – як тільки грунт прогріється до 8 градусів тепла. Не випадково у народі кажуть, що весняний день рік годує.
Валентина ВОЛОКУШИНА
Фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий