понедельник, 3 октября 2016 г.

Дарунок лісу

Попри дещо суперечливу погоду вересня природа продовжує радувати наших земляків своїми дарами. Любителі тихого полювання вирушають зранку в угіддя й дуже часто повертаються додому з повними кошиками грибів.




Хтось облюбував місця в Єлінському лісі, ще хтось – під Низківкою чи в Мурашках. Власники транспорту здатні протягом дня побувати відразу в кількох урочищах, даючи волю своєму азарту. Бо добре відомо – збирання грибів може захопити так, що людина не відчуває ані пройденої відстані, ані минулого часу. Зрештою, для тих мешканців Сновська, які звикли пересуватися пішки й не заходять надто далеко, є місця, щедрі на червоноголових. Це переважно територія між Горбахою і селом Михайлівка. Місяць тому, коли стояла посушлива погода, такі гриби часто траплялися поблизу боліт, у хащах верболозу, де збереглося хоч трохи вологи. У другій половині вересня ночі стали прохолоднішими, тож і грибів поменшало. Але все ж таки кілька годин ходіння могли порадувати десятком-другим червоноголових, дюжиною білих та польських, а обабки трапляються ще частіше. Звісна річ, є сироїжки, маслюки, інколи – зеленки. Подекуди навіть з’явилися лисички. Є надія, що дощі останньої декади цього місяця посприяють тому, що грибів побільшає. Зрештою, за прогнозом погоди починається і невеличке потепління.
На нинішньому тижні було свято Здвиження Чесного Хреста. За стародавнім повір’ям, у вівторок, 27 вересня, не слід було ходити в угіддях, бо того дня гадюки, вужі та деякі інші істоти входять у період зимівлі. Навіть у понеділок грибники у лісі, знаному як Калинник, неодноразово бачили плазунів. Зазвичай поводилися гадюки якось мляво, але деякі реагували на людей агресивно, починаючи шипіти...
Олег МІРОШНИЧЕНКО, фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий