понедельник, 8 сентября 2014 г.

Полководцям знесли голови

31 серпня 2014 року після 19 години вечора невідомими особами був пошкоджений пам`ятник М.О. Щорсу та В.Н. Боженку по вулиці 30 років Перемоги (біля ТОВ «Техсервіс»).



Офіційна думка
Відповідно до частини першої статті 13 Закону України «Про охорону культурної спадщини» даний пам`ятник є об`єтом культурної спадщини місцевого значення, занесений до державного реєстру пам`яток історії - охоронний номер 2074. Із занесенням до реєстру на об’єкт культурної спадщини, на всі його складові елементи, що становлять предмет його охорони, поширюється правовий статус пам’ятки.
За статтею 298 Кримінального кодексу України умисне незаконне знищення, руйнування або пошкодження пам’яток - об’єктів культурної спадщини - карається штрафом до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк. Всі наявні на території району пам`ятники Миколі Щорсу занесені до державного реєстру пам`яток історії і на них поширюється правовий статус пам’ятки. Тому всім бажаючим зруйнувати чи спричинити пошкодження, в першу чергу треба зважити на кримінальну та адміністративну відповідальність за скоєне.
За словами очевидців, даний акт вандалізму відносно пам`ятника був учинений групою заїжджих молодих людей, які,мабуть, вважають свій вчинок своєрідним виявом патріотизму, але скоєне ними діяння – прямий акт вандалізму. Справжні патріоти, українці по духу, знають свою історію і не ганьблять себе руйнацією, цинізмом і безкультурністю.
Уродженець нашого міста - Микола Щорс, організував першу українську військову дивізію, відстоював інтереси простого українського люду, воював за справедливу, самостійну і незалежну державу. Бійці дивізії любили і поважали свого командира за чесність і справедливість. Документи, що зберігаються в Щорському історичному музеї, свідчать: саме зростаючий авторитет військового командира, популярність серед простих людей стали причиною підступного вбивства Миколи Щорса.
Особиста думка
Наше місто і район носять ім`я відомого земляка з 1935 року, в 1939 році у місті відкрито меморіальний музей , у складний післявоєнний час встановлено 5 пам`ятників М.О.Щорсу. Ми звикли до того, що всі покоління щорсівчан з повагою відносяться до своєї історії,тому звістка про спаплюження пам`ятника Щорсу та Боженку неприємно вразила багатьох. Про це свідчать десятки телефонних дзвінків від обурених жителів району до музею та відділу культури і туризму. Крім того, дозволю зазначити, що перебування чи знесення тих чи інших пам`ятників на території міста Щорс, справа самих щорсівчан , а не заїжджих «знавців історії».
Хочу звернутись до жителів міста з пропозицією щодо збору пожертв на відновлення пам`ятника. Скриньку пропоную встановити у Щорському історичному музеї.
Н.Добненко, начальник відділу культури і туризму райдержадміністрації

Комментариев нет:

Отправить комментарий