понедельник, 8 сентября 2014 г.

Україна благословляє на навчальний рік зміну молоду

Попри складну ситуацію в країні, новий навчальний рік для школярів Щорсівщини розпочався за звичайним розкладом. Усі школи були приведені до належного технічного та санітарного стану. Своє вагоме плече кругом підставляли батьки. Разом з владою на місцях вони гідно склали іспит перед дітьми – навіть в умовах, коли хронічно не вистачає коштів, коли, здавалося б, стільки безвихідних ситуацій…
Цьогоріч у нашому районі сріблястий дзвоник покликав за парти 2050 хлопчаків і дівчаток (з них – 191 першокласник). Країною знань їх вестимуть досвідчені педагоги. Дітей вони виховуватимуть у дусі патріотизму, любові до Батьківщини. До речі, перший урок так і названо «Україна – єдина країна».
На славу Батьківщині




Свято першого дзвоника у Великощимельській ЗОШ відбулося традиційно. Був Гімн України, багато вишиванок, букетів перших осінніх квітів. 11 випускників особливу увагу приділяли 13-ом першокласникам. Усі причепурені, трохи схвильовані, вони отримували багато гарних побажань і напутніх слів. Хвилювалися мами і бабусі, численні глядачі, які прийшли і приїхали подивитися на це очікуване дійство.
Від районної влади дарувала сувеніри начальник рай управління соціального захисту населення РДА Ольга Запорожець, від народного депутата України Ігоря Рибакова – місцева активістка Таїсія Меська.
Виступав перед шкільною родиною й отець Євгеній, настоятель сільського храму, а мами першачків вишили для своїх чад барвисті рушники і провели попід ними синочків і дочок. Аби були щасливі, легко сприймали науку і скоріше підростали – на радість родинам, на славу Україні.
Олена КОМПАНЕЦЬ, фото автора
В українських кольорах



Одна з найбільших шкіл району – міська №1 – зустріла першовересневе свято вбрана в національні кольори. Особливо оригінально виглядали учні-старшокласники. Наша символіка в поєднанні з традиційним декором вишиванок справляла неймовірно приємне враження. Мимоволі в серці відчувалося піднесення й гордість за наш народ, за наших дітей. Ми усвідомлюємо себе українцями, ми любимо Україну і це – наше кредо.
Усмішки, вітання, гарний настрій і трошки схвильованості – ось чим була наповнена атмосфера свята першого дзвоника. Сценарій був у значній мірі знайомим: декламація дитячих віршів, промова директора В.Г.Желія, нагородження переможців предметних олімпіад, спортивних змагань, конкурсів, привітальні виступи офіційних гостей свята – голови райдержадміністрації П.Л.Мірошниченка та заступниці директора департаменту фінансів облдержадміністрації Л.О.Жукової. Однак реалії життя в країні внесли і сумну нотку до загального контексту – коли присутні хвилиною мовчання вшанували загиблих бійців Небесної Сотні й тих військовослужбовців, які полягли в боях з російськими інтервентами на сході нашої території.
Разом з тим після довгоочікуваного дзвінка дитячий сміх і гамір наповнили класи й коридори школи, ніби нагадуючи: життя триває. Країна знань кличе учнів, де вчителі продовжуватимуть нести свою високу місію – «сіяти розумне, добре і вічне». Хай щастить їм усім! Щоб школярі радували батьків, а педагоги мали повагу від суспільства.
Фото Олега МІРОШНИЧЕНКА
Традиційно святковим був перший дзвоник у Щорській школі №2. Попри всі чутки, що її планували реорганізувати, заклад відкрив двері для 277 учнів. Серед них – 24 першокласники. Директор Наталія Бут побажала всім світлої дороги у Країну знань, мирного неба, подякувала батькам, які допомагають школі. З її рук отримали нагороди кращі учні школи. Теплі слова вітань лунали від першого заступника голови РДА Леоніда Комісаренка, він нагадав, що не всі школярі України мали змогу сісти за парти з 1 вересня через складну ситуацію в країні. (За даними районного відділу освіти на 3 вересня 16 дітей, які прибули з зони АТО, навчатимуться в школах Щорсівщини. П’ятеро з них – у ЗОШ І-ІІІ ст. №2). На урочистій лінійці вперше за роки незалежності на одязі дітей і в волоссі було багато прикрас з національною символікою, в руках – жовто-блакитні букети і кульки. А одинадцятий клас подарував навіть коровай зі жовто-блакиткними стрічками для першокласників. Тож нехай учні, що переступили поріг школи, отримають в ній цінні знання і виховуються й надалі в любові до України.
Лариса МАРТИНЕНКО
Радість першого осіннього дня
Петрівська школа до свята причепурилася, підготувалася до зустрічі довгожданих гостей після тримісячної розлуки. А їх разом із маленькими та юними господарями почути закличний перший дзвоник прийшло багато дорослих. Батьки, бабусі й дідусі, інші родичі зібралися на подвір’ї, щоб розділити радість осіннього дня. Директор НВК В.П. Шмаровоз, вручаючи найменшеньким букварики, бажає, щоб школа для них стала другою домівкою, а вчителька – другою матір’ю. Від імені колективу також вітає нове поповнення – вчителів української мови і літератури Н.М. Стародубець та англійської – О.О. Воробей, дякує батькам за допомогу в ремонті школи та капремонті спортзалу. Серед багатьох зичень особливо актуальним звучало побажання миру.



- Сьогодні для учнів відкривається світ нових відчуттів, знань і можливостей,- розпочав свій виступ голова райради І.Г.Орда. – Жоден навчальний рік ще не розпочинався в таких складних умовах. Тому серед першочергових завдань залишається виховання справжніх патріотів та свідомих громадян.
Зі словами подяки до вчителів і найкращими побажаннями до учнів звертається сільський голова М.Ф. Деркач. Зворушили присутніх першокласники ( їх тут нині 11), які обіцяли бути чемними, слухняними й розумниками. Їм передали символічний ключ знань. А перша вчителька Т.М. Рудик називає ці чубчики і бантики своєю долею. Від імені батьків першокласників С.П. Холодняк промовляє напутнє слово й разом із іншими встеляє рушниками доріжечку до школи.
Серед іменинників і учні одинадцятого класу, для яких у стінах школи прозвучав останній перший дзвоник. Саме вони разом із пишним короваєм передали першокласникам естафету знань. Заворушилося, ожило все подвір’я – то учні поспішали подарувати пишні букети розкішних осінніх квітів своїм наставникам. І вже потім на перший урок усіх покликав перший дзвоник, який дав старт новому навчальному року. І урок той був не простим, а надзвичайно актуальним для цього моменту - «Україна – єдина країна».
Валентина ВОЛОКУШИНА, фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий