вторник, 16 сентября 2014 г.

Успіх спортсмена – найбільша радість для тренера

Футболісти Владислав Хоменко та Дмитро Авраменко (у центрі) з тренарами Олександром Кухаренком і Романом Грицюком.
Про те, чим запам’ятався минулий навчальний рік, читачам «Променя» розповів директор місцевої дитячо-юнацької спортивної щколи Є.О.Мудрицький.

- Першого вересня стартував, висловлюючись образно, новий сезон для юних спортсменів, яких налічується 298. Займаються з ними 11 тренерів-викладачів. Традиційно найпопулярнішими серед дітей залишаються відділення легкої атлетики та футболу. Чимало прихильників і у таких видів спорту як настільний теніс та гімнастика.
- Євгене Олексійовичу, хто з вихованців ДЮСШ порадував наставників своїми успіхами на спортивній арені?
- Передовсім хочу зазначити, що протягом 2013-2014 навчального року наші діти взяли участь у 73 спортивно-масових заходах. Чимало хто з них продемонстрував стабільно високі результати або солідний потенціал, який обов`язково розкриється в майбутньому. Поміж футболістів своєрідним відкриттям року можна назвати голкіпера Д.Литвиненка й півзахисника Д.Пікуса. За підсумками участі в обласних змаганнях вони були запрошені виступати у складі чернігівських юнацьких команд. (До речі, як і А.Шевченко, В.Хоменко, С.Вдовенко, Д. Федусенко, Д.Авраменко, В.Ващенко.) На легкоатлетичних доріжках радує О.Чатов, за тенісним столом - Б.Колодюк, а за майбутнє спортивної гімнастики – А.Шевченко та А.Шелест – ми впевнені, як то кажуть, «на всі сто».
- А як стосовно «командних показників»?
- У першості області з футболу серед ДЮСШ вихованці старшої і молодшої груп стали переможцями північної зони. Також на рахунку юних футболістів – призові місця на турнірах у Ніжині, Чернігові, Конотопі, Славутичі. На своєму полі, у Щорсі, наші спортсмени (1999-2000 р.н) здобули перше місце в турнірі. За участю команд з обласного центру («Юність» і «Десна») та Славутича.
Стосовно легкої атлетики, то на обласних змаганнях «Діти – олімпійська надія України» в активі команди нашої ДЮСШ І місце, на обласних змаганнях з кросу – ІІ місце, на чемпіонаті області з л/а кросу – ІV місце (Щорський район), на обласному чемпіонаті з легкої атлетики в приміщенні – ІІІ місце, на відкритому кубку області з л/а кросу – ІІІ місце, на обласних змаганнях з легкої атлетики серед ДЮСШ – ІІІ місце. Дуже вагомий внесок до спільної скарбнички перемог зробили О.Бережна, Т.Захарченко, А.Погорілко, Д.Аніщенко, О.Чатов, Д.Семко, М.Куценко, А.Ковальковська, Д.Сентябрьов.
Навчального року «2013-2014» щорські тенісисти взяли участь у клубному чемпіонаті області. А якщо вести мову про гімнастику, то перші кілька років тренувань під наставництвом С.Коляко дають підстави стверджувати: ми маємо чимало здібних діток, здатних вже скоро здивувати своїми успіхами. Вони займаються у відновленому спортзалі табору «Дружба». (На жаль, лише у теплу пору року, бо взимку приміщення не опалюються.)
- Чи існує відмінність між дитячим спортом нашого і сусідніх районів?
- До певної міри так. Найпопулярнішим видом є безумовно, футбол, міцні позиції і в легкої атлетики. Це майже всюди. А ось настільний теніс розвинутий у нас і в Чернігові, лижі – на Корюківщині, гімнастика – теж у Щорсі та в Новгороді-Сіверському. Згідно з рейтингом наша спортшкола належить до числа провідних в області (серед аналогічних закладів). Разом з цим ми підтримуємо партнерські відносини з ДЮСШ Бахмача, Борзни, Городні, Мени, Корюківки, Чернігова, Славутича, Кролевця, Конотопа. І основна форма нашої співпраці – участь у спільних змаганнях.
- Що можете сказати про матеріально-технічну базу спортшколи?
- Два слова: вона застаріла. І якщо стосовно інвентарю справа ще сяк так вирішується, то приміщення потребує більшої уваги. Слід ремонтувати дах, санблок, освітлення в залі. А найголовніше – треба замінити більше сотні кв.м вікон на сучасні – енергозберігаючі пакети. Тим більше, що останнім часом завдяки ініціативі голови батьківського комітету школи С.Виблова і за підтримки його однодумців вдалося зробити чимало: замінити вікна у роздягальнях, вхідну дверну групу, розпочати оновлення душових. Такий приклад свідчить, що нині саме громадська активність допомагає розв’язувати деякі проблеми спортивного руху. Принагідно варто згадати благодійний фонд «Ми разом», який надає значну допомогу нам у проведенні змагань. Взагалі тема матеріального забезпечення ДЮСШ є доволі актуальною. Можна розповісти, що вже кілька років ми працюємо в умовах затримки фінансування за деякими статтями видатків. На змагання дітям часто доводиться їхати коштом своїх батьків, а це не дає змоги укомплектувати масове представництво для захисту спортивної честі району.
- Чим є спортшкола для наших земляків?
- Можна відповісти офіційно: центром спортивномасової роботи серед дітей, молоді та дорослого населення району й водночас – методичним центром з питань фізкультури для шкіл Щорсівщини. Однак краще сказати простіше – ДЮСШ є тим місцем, де кількасот дітей й чимало дорослих стають сильнішими і здоровішими, гартують характер і змістовно проводять час. Це спосіб їхнього життя, їх свідомий вибір. До того ж спортсмени своїми успіхами на змаганнях розносять далеко славу нашого краю. Ми маємо хороший тренерський склад, здібну молодь, відданих уболівальників. Тобто пульс спортивного життя району добре відчувається в стінах ДЮСШ і в цьому - головна місія нашого закладу.
- Що б ви побажали учням та колегам з нагоди Дня фізкультури і спорту?
- Нових перемог і здоров’я, нев’янучого оптимізму і сили волі, щирих друзів на життєвій дорозі. Слід вірити: все у нас буде добре.

Розмовляв
Олег
МІРОШНИЧЕНКО
Фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий