понедельник, 8 сентября 2014 г.

Про бізнес, принципи і перспективу



Сергію Виблову – 43 роки. За фахом він інженер-теплоенергетик, але вже 12 років як займається підприємництвом. Згадуючи свій перший комерційний досвід, констатує: ще коли працював у молокопереробній галузі, то вдалося завдяки отриманим під час
навчання знанням підвищити енергоефективність виробництва. Відповідно,
підприємство отримало
економічну вигоду.


Нині сфера діяльності Сергія Виблова – деревообробка. Має свою пилораму і сушарку. Реалії життя навчили, що головне у бізнесі – підлаштовуватися під вимоги споживача й оперативно реагувати на запити ринку. Виробнича діяльність потребує суто прагматичного підходу.
Приблизно з 2008 року внутрішньоукраїнський попит на пиломатеріали відчутно зменшився, тож підприємство Сергія Виблова відтоді працює переважно на експорт. Вдалося знайти партнерів по бізнесу в Естонії, Латвії, Литві, Словаччині, Франції, Польщі Туреччини. Угорщини, Лівані. Цікавим виглядав ринок на Кіпрі, а дуже багатообіцяючим було початкове співробітництво у Сирії, але в цій країні вже кілька років триває війна, тож, як то кажуть, справа не пішла.
Якщо вести мову про європейських споживачів, то вони дуже вибагливі. Коли замовляють висушену дошку першого сорту (для виготовлення віконних рам, дверей тощо), то потім пильно слідкують, щоб матеріал не мав сучків, смоли, синяви, інших вад. Відповідно, виробничий процес на пилорамі у Щорсі доводиться будувати згідно з цими реаліями.
За більш ніж десятиліття у підприємництві Сергій Виблов сформував чітке власне бачення того, як слід вести справи. «Передовсім необхідні порядні люди у команді», - вважає він. А ще треба дотримуватися принципу: працювати без хабарів. Можливо, комусь це здасться складним у наших реаліях. «Але якщо ми хочемо хоч щось змінити у житті на краще, то слід починати з себе. Завдяки батькам я став таким, яким є. Вони мене виховали, дали життєві настанови і допомогли визначитися з майбутнім», - зауважив співрозмовник.
При цьому важливий момент: на думку підприємця, не слід стояти осторонь проблем місцевої громади. (Нашим землякам відомо, що Сергій Виблов разом з однодумцями вже кілька років надає практичну допомогу дитячому спорту, вважаючи це своєрідним внеском у справу розвитку молодого покоління. – авт.)
Стосовно перспектив у сфері підприємництва, то Сергія Виблова складно назвати великим оптимістом. Причина – непослідовна політика держави. Законодавча база нерідко змінюється, та й ефективною її навряд чи можна назвати. Великі податки гальмують капіталовкладення в оновлення виробництва, малий і середній бізнес думає здебільшого не про розвиток, а про виживання. Працювати доводиться на застарілому обладнанні, а так звана корупційна складова негативно відбивається на всіх економічних процесах. Для прикладу позитивного подолання подібних проблем можна згадати країни Прибалтики, які з Україною, колись перебували у складі СРСР, але вже встигли зробити багато для свого розвитку. Скажімо, у галузі деревообробки там вже нема стрічкових пилорам, для розпилу користуються новітнім високотехнологічним устаткуванням, яким оперує лише один(!) робітник. До цього ж будь-яка пилорама має замкнутий цикл: розпиляли кругляк, висушили матеріал, склеїли, де треба, брус або щит, відходи відправили на виготовлення тирсобрикету. Все враховано! А податкова система… У Мадонської громади Латвії на 22 тисячі населення аж(!) двоє податкових інспекторів. Просто люди в місті законослухняні й справно сплачують податки. Можливо і у нас був би порядок і повний бюджет, коли чиновники, посадовці та правоохоронці декларували б не лише доходи, а й витрати. Щоб народ знав, хто живе не по грошах. Це стало б першим кроком до оновлення держави.
Олег МІРОШНИЧЕНКО
Фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий