понедельник, 8 сентября 2014 г.

Не впевнені – не беріть

Розпочався період збирання грибів, з’явилися лисички, подекуди є і білі.
Ступаючи на грибну стежку, неспокійне плем’я грибників повинно завжди пам’ятати одне головне правило – «Не збирати незнайомих грибів. Не знаєте, невпевнені – не беріть!». Краще не дорахуватись кількох грибів у кошику, ніж поставити під загрозу своє здоров’я, а інколи – власне життя та життя своїх рідних!


Не збирайте гриби поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно-небезпечних зонах. Не збирайте невідомих грибів, а також старих, в’ялих, ослизлих або з ушкодженою ніжкою. Ніколи не збирайте пластинчасті гриби. Отруйні гриби маскуються під них.
Не куштуйте сирі гриби на смак. Вдома ще раз перевірте принесені гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні сміливо викидайте.
Гриби підлягають кулінарній обробці в день збирання, інакше в них утворюється трупна отрута. При обробці кип’ятіть гриби 7 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.
Обов’язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, - грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік.
Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок. Гриби (зеленушка, синяк-дубовик та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння. Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд - також може статись отруєння.
Симптоми отруєння (з’являються через 1- 4 години): нудота, блювання, біль у животі, посилене потовиділення, знижується артеріальний тиск, судоми, пронос, розвиваються симптоми серцево-судинної недостатності. При перших ознаках отруєння негайно зверніться до лікаря, не займайтеся самолікуванням.
Вірогідність смерті після отруєння грибами дуже велика. Але якщо людині і вдається викарабкатися, вона може залишитись інвалідом, тому що після отруєння може розвинутися ниркова або печінкова недостатність, гепатит. У результаті все життя потрібно буде сидіти на дієтах і приймати спеціальні препарати.
Найпоширеніші міфи:
1. Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні – приємний.
2.Комахи, черви й равлики не чіпають отруйних грибів.
3. Опущена у відвар грибів срібна ложка чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби, а цибулина синіє… Це найнебезпечніша «народна мудрість», тому що отрута не викликає такої реакції.
4.Отрута з грибів видаляється після кипятіння протягом кількох годин.
6. Отрута нейтралізує алкоголь. Навпаки, отрута деяких грибів (зеленушка, синяк, дубовик та інші) у взаємодії із алкоголем лише розчиняє та викликає бурхливу інтоксикацію. А деякі гриби ще й викликають отруєння тільки за умови взаємодії з алкоголем. Отруєння, викликані сполученням грибів і алкоголю, можуть супроводжуватись незвичними симптомами.
О.Колотуша, начальник відділу з питань надзвичайних
ситуацій райдержадміністрації

Комментариев нет:

Отправить комментарий