пятница, 19 сентября 2014 г.

«Ми просто велика родина»

Так сказала про зразковий вокальний ансамбль «Світлячок» його учасниця Юля Муравко
Шанувальники місцевих аматорів сцени із великим задоволенням спостерігають, як із року в рік зростає майстерність, удосконалюється спів цього творчого колективу. За виступами, які щоразу радують глядачів і слухачів, – велика і наполеглива праця керівника ансамблю О.М. СЕНЧЕНКО та її численних вихованців. Численних, бо лише зараз у колективі діє шість вокальних груп. Кожен, хто приходить сюди, пов’язує своє життя із ансамблем на 6-9 років. А з автентичною творчістю, народною піснею – назавжди.



- Минулої суботи в Чернігівському міському Палаці культури відбувся обласний відбірковий конкурс-фестиваль «Червона рута», - розповідає О.М. Сенченко. - Це найбільший та найстарший україномовний всеукраїнський фестиваль, який упродовж 25 років своєї діяльності сформував українську національну масову музику, має загальнодержавний масштаб та виконує місію виховання патріотичної свідомості в усіх регіонах України. Попри складну політичну ситуацію його підтримали департаменти та управління ОДА, а також українська творча інтелігенція.
Відбіркові конкурси проводилися за музичними жанрами: поп-, сучасна танцювальна, рок-акустична, інша музика та український автентичний фольклор. Саме в останньому з перелічених брали участь солістки вокального колективу «Світлячок» Щорського РБК Даша Збіренко (м. Щорс) та Юлія Муравко (с. Смяч) (на знімку). Критерієм оцінки виступів була відповідність виконуваних пісень традиційним зразкам справжньої автентичної народної творчості. Кожен з учасників мав виконати три пісенні твори без супроводу.
- Звичайно, - ділиться враженнями Ольга Михайлівна, - перед виступом наші учасниці хвилювалися. Але, вийшовши на сцену, кожна з дівчат співала душею – проникливо, глибоко входячи в роль.
Глибокий народний голос Даші Збіренко торкався найпотаємніших струн душі. «Зеленая дібровонька», «Ти йди горою» та оброблена незабутнім Василем Полевиком «Ой да тихо-тихо Дунай воду несе» вдячно сприймалися глядачами й вимогливим журі. Ніжна й лірична Юлія Муравко зворушила серця творами «А у мого брата», «Ой, люля, люля» та оптимістичною веснянкою «Весна-красна прийшла». Дівчата вийшли на сцену у бабусиних вишиванках, яким значно більше років, аніж внучкам. Кожна учасниця конкурсу- фестивалю у подарунок отримала прапор України, а розпочався захід хвилиною мовчання, якою вшанували пам’ять про героїв, що віддали життя за нашу незалежність.
На запитання, чим запам’ятався фестиваль та які враження від нього винесли дипломантки, дівчата відповіли:
- У нас з’явилися нові друзі, - ділиться Юлія Муравко, - ми винесли багато вражень. Пісні не просто виконували, а намагалися донести зміст і емоції. Навіть у естрадних номінаціях, якщо одну пісню виконували різні співаки, кожного разу була нова інтерпретація, нові акценти.
- При цьому ми ще вчилися, - вторить подрузі Даша Збіренко,- Як проводитися на сцені, виконуючи автентичні пісні. Перевагу віддавали не зовсім відомим пісням. По-різному виконували твори дівчата з Носівки, Коропа…
Позаторік зразковий вокальний ансамбль «Струмочок» на конкурсі-фестивалі «Червона рута» виборов перше місце. Щорські дівчатка співали з іменитими й титулованими колективами. Одна з лауреаток – Ілона Безбородько - захоплено розповіла, як їй подобаються заняття в їх творчому колективі, адже завдяки О.М. Сенченко вони розвивають свої вокальні здібності,таланти. І головне, що співають наші, українські пісні, які так красиво звучать. Слідом за старшими сестричками зазвичай сюди приходять і молодші (як її Влада).
- Ми просто велика родина, - підсумовує розмову Юлія Муравко.
Валентина ВОЛОКУШИНА
Фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий